Tažko by ste hľadali výstižnejší názov po(čas)pandemického turné ako ten, ktorý si pre svoju jesennú koncertnú šnúru vybrali Darkness Positive. Skoro Som Zahynul Tour 2021 štartuje už dnes večer na ich domácej pôde v Martine a celkovo do polovice novembra navštívia jedenásť slovenských a českých miest.

V každom z nich budú mať so sebou jednu čerstvo vylisovanú vinylovú platňu z limitovanej 20-kusovej edície. Zvyšných deväť bolo tento týždeň pustených do predaja cez web vydavateľstva Slnko Records, no tie sú už vypredané. Jedinú možnosť získať túto raritu tak máte práve na koncertoch Skoro Som Zahynul Tour 2021.

A o aký vinyl vlastne ide? Darkness Positive vytvorili s pomocou dizajnéra Norberta Neuschla špeciálnu edíciu platní k minuloročnému albumu ? (áno, album sa volá Otáznik). Ide síce o 10-palcové vinyly, na ktoré sa zmestila iba polovica stôp z CD verzie (konkrétne skladby Zahynul, Sami sebou, Chlapci z dediny, Abyhralima, Nemáš začo a Kufrík), no aj tento netradičný formát z nich robí výnimočný zberateľský kúsok.

Priesvitné vinyly dostali ručne vyrobené obaly s úplne novým dizajnom. Ich unikátnosť spočíva v modifikovanej grafickej technike - ručne nakreslený artwork bol prevedený do digitálnych kriviek, následne pieskovaný do skla a tlačený systémom linorytu, pričom zámernou nedokonalosťou tlače vzniklo 20 jedinečných označených diel. Inými slovami, každá platňa (resp. jej obal) vyzerá trochu ináč.

Darkness Positive - ?, limitovaná edícia vinylov Zdroj: Slnko RecordsLimitovaná edícia vinylov sa dopredá cez dražby na koncertoch

Darkness Positive patria medzi najlepšie slovenské koncertné kapely, no po vydaní svojho druhého albumu veľa príležitostí na hranie nemali. Od leta sa však pekne rozbehli a teraz sa s už vypilovaným novým programom vydajú za fanúšikmi po celom Slovensku, ale aj v troch českých mestách. "Veľmi sa tešíme, že môžeme hrať a veríme, že prídete na koncerty," odkazujú členovia kapely.

Ak ste ich naposledy videli naživo pred pandémiou, tešiť sa môžete na novú štvorčlennú zostavu. S pôvodným triom, ktoré tvoria Šimon Švidraň (gitara, spev), Adrian Simonides (basgitara) a Matej Richtarčík (bicie, sampler), vystupuje saxofonista Matej Novák, ktorý sa podieľal aj na nahrávaní polovice skladieb z albumu Otáznik. Na koncertoch však okrem už známych skladieb zaznie aj ešte nevydaná novinka New Dope ako predzvesť tretieho, čisto inštrumentálneho albumu, ktorý chce kapela nahrať ešte tento rok. A v roku 2022 vraj plánuje ďalší. Viac info čoskoro.

Skoro Som Zahynul Tour 2021

21. 10. - Martin, Turčianska Galéria
22. 10. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note
23. 10. - Zvolen, Wake Up
27. 10. - Bratislava, Nu Spirit Bar
28. 10. - Brno, Music Lab
29. 10. - Praha, Jazz Dock
30. 10. - Plzeň, Anděl Music Bar
6. 11. - Žilina, KC Hoffmann
11. 11. - Prešov, Libresso
12. 11. - Michalovce, Airpop Studio
13. 11. - Košice, Tabačka

Lístky na koncerty budú dostupné iba na mieste. Podrobnosti o režime, v akom sa koncerty uskutočnia (OTP alebo KZ), nájdete na Facebook eventoch a na stránkach klubov. Počas každého vystúpenia prebehne dražba jednej platne zo spomínanej limitovanej série.


Prečítajte si tiež: Ak nechápete (?), Darkness Positive vám dajú odpovede s nadhľadom profíkov

Text: Patrik Marflák (zdroj: Slnko Records)
Foto: Pavol Kulkovský