Pri príležitosti siedmeho výročia pôvodného vydania vychádza dnes, 21. októbra, na značke Deadred Records vo vinylovej reedícii ikonické Endian EP, ktorým debutoval vtedy 19-ročný Samo Štefanec alias Bulp. Prvý kus tejto reedície sa počas ostatného týždňa dražil na eBay-i a nový majiteľ zaňho zaplatil 244,50 eur. Čím je však taký vzácny a výnimočný?


EP nahrávka Endian vyvolala v čase vydania na slovenskej ale aj českej elektronickej scéne značný rozruch a zapôsobila svojím originálnym zvukovým spracovaním, osobitým výrazom a štýlom, ktoré sa stali Samovým rozpoznateľným rukopisom v jeho ďalšej tvorbe v rámci projektu Bulp. Skladby oslovili publikum aj svojou témou, ktorou sú životné cesty - niektoré opisujú hrejivý pocit, kedy je svetlo na konci tunela na dohľad, iné zas približujú pocit úzkosti spojený s neschopnosťou sa pohnúť ďalej od problémov.

Z celej kolekcie zarezonoval najmä pilotný singel Far Light s vokálom Samovej sestry Jany Štefancovej, najviac však zaujala publikum úvodná Dune, ktorá má dnes na streamovacej službe Spotify takmer milión prehratí. Endian EP sa tak stal doteraz vôbec najúspešnejším titulom v digitálnom prostredí z celého katalógu vydavateľstva Deadred Records.


Prvý vinyl z prvej slovenskej lisovne

EP v roku 2015 vyšlo aj fyzicky v podobe ultra limitovanej série ručne rezaných vinylových dubplatov a neskôr aj ako lisovaný 12" vinyl, oba náklady sa veľmi rýchlo vypredali. Vzhľadom na neutíchajúci dopyt po týchto raritných nosičoch zo strany fanúšikov a v súvislosti so spustením prvej slovenskej lisovne vinylových platní Vinyl-LAB sa preto vydavateľstvo rozhodlo vydať ďalšiu vinylovú reedíciu vo viacerých farebných verziách nosičov. Jej exkluzivita spočíva najmä v tom, že je to historicky prvý vyrobený náklad vinylov na Slovensku.

Pri tejto príležitosti bola úplne prvá finálne vyrobená kópia platne ponúknutá do špeciálnej aukcie na platforme Ebay, ktorej výťažok je celý venovaný lisovni ako príspevok na rozbeh činnosti. Platňa je datovaná a vlastnoručne ju podpísal Samo Štefanec ako aj šéf lisovne Vinyl-LAB, Ondrej Slivka. Dražba skončila dnes ráno o 7:00 a cena tohto historického prvého na Slovensky vylisovaného vinylu vďaka 50 ponukám vyšplhala na 244,50 eur. Víťazovi aukcie bude spolu so samotným EP dodaný aj špeciálny podpísaný certifikát, ktorý potvrdzuje autenticitu vyrobenej kópie jednak textovo a jednak priloženými dokumentačnými zábermi priamo z výroby.

Reedícia Endian EP vychádza v podobe 50-kusovej ručne očíslovanej série s čiernobielym mramorovaným vinylom, zvyšok nákladu je vyrobený ako biely, čierny a žltý vinyl. Predaj štartuje dnes v e-shope vydavateľstva Deadred a v predajnej sieti distribútora Wegart.




Zdroj: Deadred Records