Na nahrávke Solar Preludes, ktorá vyšla pod vydavateľstvom Exitab 20. novembra, Stroon spája viacero hudobných svetov, v ktorých sa cíti ako autor a interpret doma. Od priezračného zvuku vibrafónu až po špinu metalu.

Nástroj, ktorý sa dlhé roky asociuje s hudobníkom a producentom Daliborom Kociánom, je vibrafón. Preto Stroon mnohých prekvapil, keď minulý rok vydal surovú gitarovú nahrávku Chosen Months, na ktorej sa väzbiace plochy prelínali s minimalisticky poňatými podkladmi.

Po experimentálnejšom release na novinke Solar Preludes zručne spojil rôzne elementy svojej tvorby a vytvoril tak svoju asi najucelenjšiu a zároveň najosobnejšiu kolekciu skladieb v jeho už pomerne bohatom katalógu. "Veľmi silné a tešte sa. Váš kamarát sa dal von celý, ako je," hodnotí osobný nádych novinky producent Stratasoul.



Základ šiestich skladieb bol položený práve na vibrafóne, okrem elektroniky sa na ňom ale opäť vyskytuje aj skreslená gitara. "Solar Preludes je manifestom mojej hudobnej cesty, na ktorej som posledných dvadsať rokov," vysvetľuje Stroon v sprievodnom texte k novému albumu. "Hudba je centrom mojej práce, rovnako ako je Slnko centrom galaxie. Je to moja predstava o sile a hĺbke, nejednoznačnosti a mnohotvárnosti Slnka a aj hudby. Vyjadrená vibrafónom, synthmi a skreslenou gitarou."

Solar Preludes je už deviatym výsledkom päť rokov trvajúcej spolupráce Stroona s vydavateľstvom Exitab a celkovo ide už 68. release jedného z najzaujímavejších slovenských nezávislých labelov. Okrem Bandcampu Stroona a Exitabu je novinka k dispozícii aj na streamingových službách ako Spotify, Deezer alebo Apple Music.





Informácie a fotografiu redakcii Hudba.sk poskytol Filip Drábek z vydavateľstva Exitab.

Foto: Katarína Svobodová

Súvisiaci interpreti: stroon