Slovenská Nadácia Kvapka nádeje a producent Štefan Bernát v spolupráci s hudobným nakladateľstvom ProVox Music Publishing, ktoré zastupuje a šíri dielo Karla Svobodu, usporiadali počas tohtoročnej jesene na Slovensku tri koncerty s názvom Od Lady Carneval k Draculovi.

Sú na počesť geniálneho hudobného skladateľa Karla Svobodu, ktorý by sa tento rok v decembri dožil 80 rokov, a skvelého slovenského režiséra Jozefa Bednárika, ktorý svet milovaného divadla opustil pred piatimi rokmi. Prvé dva koncerty už prebehli v najväčších športových halách v Košiciach a Bratislave, posledný sa uskutoční už o pár dní - 26. novembra na Zimnom štadióne v Žiline.

Vkusne a nápadito pripravená šou prináša krásne dokrútky a svetelné efekty, základom sú však pochopiteľne nesmrteľné hity Karla Svobodu a muzikálových árií z muzikálov Dracula a Monte Cristo, ktoré reříroval Jozef Bednárik. Nadčasové hity s veľkou pokorou spievajú hviezdy českej i slovenskej scény Helena Vondráčková, Leona Machálková, Daniel Hůlka, Petr Kolář, Martin Chodúr, Juraj Bača, Nela Pocisková a Ján Zeman.

Bača, Pocisková, Vondráčková, Hůlka a Kolář Zdroj: Patrik RatajskýSlovenské a české hviezdy v zákulisí koncertu Od Lady Carneval k Draculovi

Juraj Bača sa smelo a vydarene púšťa do hitov preslávených Karlom Gottom, Jiřím Kornom či Václavom Neckářom, a zároveň na scéne bez problémov zvláda aj tanečné choreografie. Nela Pocisková si získala priazeň divákov v Košiciach a Bratislave interpretáciou hitu Hany Zagorovej Studánko stříbrná, ktorý spieva dokonalou češtinou. S Leonou Machálkovou, ktorá koncerty spoločne s Jurajom Bačom aj moderuje, si Pocisková zaspievala i pieseň z filmu Tři oříšky pro Popelku. Ján Slezák si zase plní sen a v šou spieva pieseň Smrt z muzikálu Dracula, v ktorom si vždy chcel zahrať a zaspievať.

Helena Vondráčková na týchto koncertoch spomína, ako v roku 1967 absolvovala svoj prvý zahraničný festival - Zlatý kohút v brazílskom Rio de Janeiro. Išla tam so Svobodovou piesňou Vzdálený hlas, ku ktorej text napísal jej vtedajší partner Zdeněk Rytíř, a zaujala nielen spevom. Organizátori ju vtedy v Riu vyhlásili za Miss tohto festivalu. Leona Machálková a Daniel Hůlka zase pripomínajú spomínané muzikály Dracula a Monte Cristo, vďaka ktorým sa stali hviezdami prvej kategórie.

Petr Kolář s úspechom uvádza pieseň Ještě že tě lásko mám, ktorú Karel Svoboda napísal pre svoju ženu Vendulu. Tá v Bratislave nechýbala v hľadisku a netajila svoje nadšenie. Kolář spieva tiež hit Jdi za štěstím, ktorá Karlovi Gottovi na festivale Yamaha v Tokiu priniesla v roku 1977 Cenu za interpretáciu. S Nelou Pociskovou okrem toho exceluje v duete Čau, lásko. Veľkým prekvapením koncertov je Martin Chodúr, ktorý sa bravúrne zhostil hitov Karla Gotta a Waldemara Matušku, a interpretuje ich svojím vlastným nezameniteľným spôsobom.

Lístky na posledný koncert v Žiline:  Predpredaj.sk

Leona Machálková a Juraj Bača Zdroj: Patrik RatajskýMartin Chodúr, Od Lady Carneval k Draculovi Zdroj: Patrik Ratajský

Text: PR článok (Hudba.sk edit)
Foto: Patrik Ratajský