Zostáva už iba jeden deň do vydania očakávaného albumu Everyday Life britskej kapely Coldplay. O to viac prekvapilo dnešné zverejnenie dvoch ďalších songov z neho - Champion Of The World a Daddy. K prvej spomínanej ponúkla kapela aj lyric video a pieseň Daddy zverejnili spolu s nádherným animovaným videoklipom.

Emotívna pieseň Daddy zaujme nielen silným textom, ale aj krásnym vizuálnym spracovaním, ktoré vytvorila spoločnosť Aardman Animations a režisér Åsa Lucander. Ústredným motívom sú spomienky malého dievčatka na jej ocka a na ich vzťah. Dievčatko stvárňuje bábka, ktorú obklopuje množstvo fasicnujúcich ilustrácií zvýrazňujúcich atmosféru novej skladby. Odporúčame pozerať do absolútneho záveru, ktorý vás dojme.


Ďalšou čerstvo zverejnenou novinkou je pieseň Champion Of The World, ku ktorej formácia zverejnila aj lyric video. Spoluautorstvo piesne prináleží zosnulému spevákovi kapely Frightened Rabbit Scottovi Hutchinsonovi. Champion Of The World je inšpirovaná Hutchisonovou skladbou Los Angeles Be Kind z jeho sólového projektu Owl John. "Scott mal pieseň Los Angeles Be Kind, ktorú milujem. Keď som ju prvýkrát počul, myslel som si, že to pôjde jedným smerom, ale išlo to ďalším. Každopádne Champion Of The World je pieseň, ktorá vznikla po sledovaní inej cesty, a preto je Scott spoluautorom tejto piesne. Dnes sú tiež jeho narodeniny. Takže všetko najlepšie k narodeninám, Scott a ďakujem za krásnu hudbu, nech si kdekoľvek," uviedol frontman Chris Martin.


Coldplay si pri propagácii novej štúdiovky Everyday Life, ktorá vyjde už v piatok 22. novembra vyberajú originálne spôsoby. Vydanie novinky hudobníci oznámili prostredníctvom listu fanúšičke a na plagátoch vo viacerých mestách po svete. Tracklist dvojalbumu zverejnili v inzertnej časti rôznych novín v Anglicku, Francúzsku, Austrálii či na Novom Zélande. Zmienené dva špeciálne koncerty zase kapela oznámila počas falošnej tlačovej konferencie, ktorej záznam si môžu fanúšikovia a fanúšičky pozrieť napríklad na jej sociálnych sieťach.

Album pozostáva z dvoch častí nazvaných Sunrise a Sunset, teda východ a západ slnka. Koncom októbra Coldplay zverejnili skladby Orphans a Arabesque spolu s identickým lyric videom. Obe piesne, ktoré naznačujú veľkú hudobnú rozmanitosť dvojalbumu, produkoval The Dream Team. V Arabesque hosťuje belgický spevák Stromae a v Orphans sa k štvorici pridal nigérijský hudobník Femi Kuti. Následne mal premiéru oficiálny videoklip k skladbe Orphans. Nasledoval titulný singel Everyday Life a dnes pridali Coldplay k trom zverejneným skladbám ďalšie dve silné novinky Daddy a Champion Of The World, ktoré naznačujú, že očakávaný album by mohol byť hudobnou lahôdkou.

Text: Hudba.sk (zdroj: Pitchfork.com, Billboard.com, archív Hudba.sk)
Foto: Warner Music

Súvisiaci interpreti: Coldplay