Slovenská fusion kapela Inside Group prichádza po minuloročnom albume One and Zero s novým singlom Jolly. Ide o čisto inštrumentálnu skladbu, v ktorej sa miešajú prvky rocku, jazzu, ambientu a príjemnej melodiky, no napriek absencii textu ju kapela vníma ako príbeh šťastného muža. Pozitívnu atmosféru skladbe naozaj uprieť nemožno.

Kapela Inside Group, ktorú tvorí štvorica talentovaných inštrumentalistov Peci Uher, Viliam Cicoň, Viliam Stanek a Ján Kopčák, sa v súčasnosti vyhýbajú zložitým témam a svoju hudbu čoraz viac stavajú na melódiách a piesňovej forme. Aby témy svojich skladieb bez textov a spevu priblížili poslucháčom, veľkú úlohu zohrávajú samotné názvy piesní.

V prípade novinky je "hlavným hrdinom" gitarista a skladateľ Peci Uher. "Pesnička Jolly je príbehom muža, ktorý je šťastný so svojím životom. Je očarený tým, že môže robiť to, čo ho v živote naozaj  baví. Vybral som si durovú melódiu, ktorá hovorí o radosti a kráse. Použil som opäť iný zvuk gitary a nechali sme aj viac priestoru saxofónu," vysvetľuje.


Mladá kapela chce tvoriť hudbu, ktorá je pútavá a nie vždy žánrovo zaraditeľná. Podobné je to aj v tvorbe mnohých zahraničných umelcov. K Inside Group sa najlepšie hodí označenie fusion, čiže spájanie prvkov rôznych žánrov. Nie sú však kapelou, ktorá na pódiu voľne džemuje. "Hrať päť minút a z toho štyri minúty sólovať je pre nás nezmysel a ani sa nám to nepáči, podobne ako je tomu na rôznych jam sessions, kde namiesto hrania dochádza k pretekaniu sa v tom, kto vie čo zahrať. Naopak, máme jasné témy a štruktúry skladieb. Naša hudba má pevný aranž a keď príde na sólo, aj to súvisí s témou pesničky. Hudba je o našom vnútre a to pretavujeme do našich pesničiek," zhodujú sa muzikanti.

Hoci ide o skúsených hráčov, samotná skupina Inside Group je na scéne len krátko, takže vedia, že majú pred sebou ešte dlhú cestu. "Manažujeme si všetko sami, ale chceli by sme, aby sa naša hudba dostala k čo najviac ľudom. Preto je super, ak sa môžme prezentovať aj prostredníctvom médií. Ale zasa si uvedomujeme, že to, čo hráme, je okrajový žáner. Nie sme rádiovka, preto sa ani nebudeme snažiť dostať do relácií, kde ide kopa komerčnej hudby. Skôr chceme osloviť ľudí cez relácie určené na prezentáciu takejto hudby. Vo väčšine rádií by si možno aj tak poslucháči mysleli, že počujú nejaký džingel," hovorí s úsmevom Peci Uher.

Napriek tomu už majú skúsenosť aj s hraním v televízii, hoci s iným, ale žánrovo podobným projektom. "Vystúpili sme v Teleráne a na Jojke a na naše prekvapenie to sledujú aj ľudia, ktorých naša hudba oslovila. Poskytli sme viacero rozhovorov jazzovým a iným médiám a to tiež prinieslo svoje ovocie. Na koncerty začalo chodiť oveľa viac ľudí. Ľudia si ťa vypočujú, prídu na koncert a odídu veľakrát aj s cédečkom. Potom si človek povie, že to všetko má zmysel. To chceme robiť najbližších sto rokov," naznačujú svoje plány členovia Inside Group.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Edo Kopček. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: archív skupiny