Skupina Hex včera oslávila vydanie nového albumu Tebe spolu s fanúšikmi na špeciálnom vianočnom koncerte vo vypredanom Štúdiu L+S. Stálica slovenskej hudobnej scény si počas neho z rúk vydavateľa - Juraja Vitéza z agentúry Clockwise - prevzala zlatú platňu za predaj unikátneho nosiča v tvare knihy.

"Dostať zlatú platňu je príjemné, aj keď treba si priznať, že žijeme v dobe, kedy predaj fyzických nosičov rapídne klesá a sťahovanie hudby ho dávno predbehlo. O to je dnes ťažšie predať poslucháčovi ozajstný materiálny nosič, či už CD alebo LP. A my si mimoriadne vážime to, že sa stále nájde dosť ľudí, ktorí sú ochotní kúpiť si ten náš. Aj preto sme zvolili formu knihy," konštatuje textár a gitarista skupiny Martin "Fefe" Žúži.

Stredajší večer bol pre Hex výnimočný aj vďaka účasti množstva hostí, ktorí podčiarkli skvelú predvianočnú atmosféru. Na pódiu sa po boku členov kapely predstavili moderátor a zabávač Ján Gordulič, spevák Lasky zo skupiny Para, multiinštrumentalista Robo Puškár, gitarista Juraj Burian, hudobník a moderátor Peter "Šarkan" Novák a vokalistky Bibi, Kika a Soňa z Bratislavského detského zboru.

vianočný koncert Hexu, Štúdio L+S, 20.12.2017 Zdroj: Daša ŠimekováVianočný koncert Hexu - viac fotografií

Album Tebe vznikal vyše dva a pol roka a skladby sa finalizovali v štúdiu SONO pri Prahe. Novinka obsahuje okrem autorských skladieb skupiny Hex aj poviedku od spisovateľa Pištu Vandala. Kapela aktuálne ohlásila termíny jarného turné, počas ktorého predstaví nové skladby na koncertoch po celom Slovensku od Prešova až po Bratislavu.

"Tešíme sa na hranie nových skladieb, je to vždy výzva nacvičiť štúdiový materiál do živej podoby. Niekedy musíme pieseň aj nanovo zaranžovať, aby naživo dobre fungovala. Určite odznejú Ľahký song a Nezaspím. Zahráme aj veselú pieseň Dievčatá, Srdce či Tak aspoň chvíľu skús. A nebudú chýbať ani staršie veci ako Madelaine, Vetroň, Nikdy nebolo lepšie, V piatok podvečer alebo Keď sme sami. Skrátka tie piesne, ktoré už zľudoveli, a ľudia si ich s nami radi zaspievajú," teší sa na turné spevák, skladateľ a gitarista Peter "Ďuďo" Dudák.

Prečítajte si: Hex nahral veselo-neveselý album s ľahkosťou sebe vlastnou


Po vzore Müllera a Adely?

Bratislavská kapela svojich fanúšikov rada prekvapuje netradičnými spojeniami a inak tomu nebude ani na aprílových koncertoch. Na každom sa totiž predstaví aj Ján Gordulič so svojím úspešným stand-upom Silné reči. Inšpiráciou bolo možno tohtoročné úspešné spojenie Richarda Müllera s Adelou Vincezovou v rámci Ona a On Tour, ktoré zafungovalo skvele a na jar bude mať pokračovanie. Aj v prípade niekdajšieho poštára Janka z obľúbenej relácie Pošty pre teba bude jeho úlohou vytiahnuť z hudobníkov zaujímavé informácie a vtipné historky.

"Bude to hlavne koncert Hexu, na ktorom budem ja ako hosť čo-to vtipné rozprávať. Verím, že sa ľudia zabavia a dozvedia niečo nové o chalanoch z kapely a o ich hudbe. Verím, že to bude výnimočné spojenie hudby a humoru, kde ľudí chytia za srdce staré aj nové hity Hexu a pobavia ich moje vykecávačky. A uvidíme chalanov aj život skupiny v netradičnom svetle prostredníctvom príbehov, videí a fotografií," prezrádza Gordulič.

Samotná kapela na Hex feat. Silné reči Tour sľubuje poriadny rock'n'roll s elektrickými gitarami a všetkým, čo k dobrej klubovej šou patrí. "Turné je špecifické aj pre nás ako kapelu, pretože zahráme pesničky, ktoré bežne cez rok nehrávame. Berieme svoju zvukovú a svetelnú aparatúru, takže všetko znie a vyzerá na 110 percent. Stáva sa nám, že na koncerty chodia celé rodiny a to nás nesmierne teší. Je to naozaj fantastický pocit sledovať tínedžerov, keď si spievajú pesničku, ktorá vznikla ešte pred ich narodením. Ja osobne tú energiu medzi kapelou a publikom cítim úplne neskutočne a totálne ma nabíja," neskrýva radosť basgitarista a manažér Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Chalani si na turné zoberú aj nové tričká a CD s knihou Tebe, ktoré budú fanúšikom podpisovať. "Stalo sa nám, že po koncerte si prišli po podpis aj 70-ročné panie a to nás vyslovene teší. Tento úzky kontakt s publikom si užívame už 27 rokov a doteraz nás neomrzel," uzatvára bubeník Tibor "Tybyke" Szabados.

Hex feat. Silné reči Tour 2018:

5. 4. - Prešov, PKO
6. 4. - Košice, Spoločenský Pavilón
7. 4. - Poprad, Aqua City
11. 4. - Nitra, Nájomná Jednotka 210
12. 4. - Trenčín, Piano Club
13. 4. - Žilina, Dom Odborov
17. 4. - Levice, Športová Hala
19. 4. - Bratislava, MMC

Vypočujte si nový album Tebe na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry NK Factory. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.hex.sk a www.facebook.com/HEXOFFICIAL.

Foto: Dáša Šimeková

Súvisiaci interpreti: Hex