Juraj Hnilica pokrstí 27. decembra v martinskom Kine Moskva svoj nový album Slnečný... Krstiť by ho mal pôrodník, ktorý priviedol na svet obe spevákove dcéry. "Je v tom taká symbolika, lebo pred štyrmi mesiacmi sa mi narodila druhá dcérka a krátko na to som držal v rukách aj nový album," prezradil hudobník v rozhovore pre agentúru SITA.

"A presne toto sa mi stalo aj pred tromi rokmi, keď sa mi narodila prvá dcéra a vzápätí som vydal cédéčko. Som zvedavý, koľko albumov ešte vydám," zasmial sa Juraj Hnilica. Novinku, ktorá vznikala zhruba tri roky, nahrával Hnilica vo vlastnom štúdiu. "Na albume sú aj skladby staršieho dáta, no nahrával som ho až v máji. Skôr som na to nemal finančné prostriedky, brali sme si totiž s manželkou hypotéku na dom. Potom som sa po čase naštval, za zvyšok peňazí som si kúpil stavebný materiál a za mesiac som si postavil v prístavbe domu štúdio, v ktorom som ten album nahral a sám som si ho slobodne aj vydal. Ja som sa už tak vychoval, keďže od sedemnástich na mňa všetci kašľali a odsúvali ma. A som za to teraz veľmi vďačný," poznamenal spevák.

Novú štúdiovku, na ktorú zaradil spolu dvanásť skladieb, považuje za umelecké dielo. "Ani som ten album nechcel robiť ako takú zbierku pesničiek, že ich tam nasúkam jednu po druhej a bude. Je to skôr taká prechádzka, preto by som bol veľmi rád, keby ho ľudia počúvali ako celok, od začiatku do konca. Má dokopy asi hodinu a jednotlivé pesničky som poprepletal rôznymi prírodnými zvukmi. Začína prechádzkou lesom, počuť tam chôdzu, ktorá sa postupne začne prelínať s hudbou, potom je tam na jednom mieste aj dážď. Snažil som sa dať do toho niečo viac. A obal mi urobil kamarát maliar," priblížil Hnilica, ktorý na svojej novinke spolupracoval aj s ďalšími hudobníkmi.

"Som veľmi rád, že tentoraz je ten album nahratý aj v spolupráci s kapelou. Prvý album som nahrával len sám, elektronicky, cez počítač a teraz sa stretli okolo mňa vynikajúci muzikanti, s ktorými nám to aj chémiou sedí a každý z nich sa do tvorby aj aktívne zapájal," uviedol mladý umelec. Na krst albumu sa Hnilica už veľmi teší. "Budeme hrať aspoň dve hodiny a potom by sa patrilo spraviť veľkú žúrku, musím ešte vymyslieť kde. Chcem sa ešte po koncerte stretnúť so známymi a pokecať s nimi," uzavrel interpret, ktorý k albumu na jar plánuje i turné.

Zdroj: SITA
Foto: Marek Kikinder