Festival Pohoda snáď ešte nikdy nemal už pred Vianocami zverejnený taký silný lineup, ako je tomu v rodiacom sa ročníku 2018. V posledných týždňoch organizátori potešili fanúšikov menami ako The Chemical Brothers, St. Vincent, Ziggy Marley, Aurora, Fink, či Little Dragon. A v ostatných dňoch pribudli ďalšie tri zaujímavé novinky.

Dvaja z nich sú skvelí umelci z Detroitu, ktorých mená Pohoda na svojich stránkach zverejnila včera a predvčerom. Obaja opisujú ťažké podmienky ľudí žijúcich na periférii veľkomesta, kde vládne chudoba, drogy a protest proti establishmentu... Jedným z nich je hrdina oscarového filmu Searching for Sugar Man - pesničkár Rodriguez, druhým je jedna z najpozoruhodnejších postáv súčasného rapu, Danny Brown. A dnes sa k nim pridala aj vychádzajúca hviezda súčasnej britskej gitarovej scény, kapela Blossoms.


Mohol byť ako Bob Dylan

Searching for Sugar Man (Pátranie po Sugar Manovi) je ťažko uveriteľný, ale skutočný filmový príbeh, resp. dokument o hľadaní a nájdení hudobníka, ktorý nevedel o tom, že je slávny a jeho fanúšikovia zase nevedeli, že je nažive. Sixto Diaz Rodriguez, v hudobnom svete známy len ako Rodriguez, je z rovnakej generácie ako Bob Dylan a keby mal viac šťastia, mohol patriť k úspešným pesničkárom už od začiatku 70-tych rokov. Jeho dva štúdiové albumy Cold Fact (1970) a Coming From Reality (1971) sa však v USA takmer vôbec nepredávali, a tak ho vydavateľstvo Sussex vyhodilo a následne väčšinu života prežil ako robotník na stavbách, ktorý sa hudbou uživiť nedokázal.

Jeho tvorba však žila ďalej vlastným životom na opačnom konci sveta - v krajinách ako Austrália, Nový Zéland a Juhoafrická republika, kde si jeho piesne získali veľkú popularitu. Keď sa v Austrálii vypredal pôvodne importovaný náklad jeho albumov, vydavateľstvo Blue Goose Music kúpilo práva na jeho nahrávky a vydalo oba albumy v reedícii. Neskôr dokonca zostavilo kompilačný album At His Best (1977), ktorý obsahoval aj tri jeho dovtedy nevydané nahrávky.

O svojom úspechu u "protinožcov" hudobník vedel - v rokoch 1979 a 1981 tam dokonca odohral dve koncertné turné. O tom, že v Afrike je ešte slávnejší, však až do druhej polovice 90-tych rokov vôbec netušil. Pritom spomínaná kompilácia sa v Juhoafrickej republike (JAR) už v 70-tych rokoch stala platinovou. Ešte vo väčšej miere sa jeho hudba v piatej najľudnatejšej krajine čierneho kontinentu šírila ilegálnym kopírovaním. Rodriguez sa tam stal kultom, jeho piesne poznali milióny ľudí a inšpirovali bojovníkov proti apartheidu. Zároveň sa však o ňom šírili rôzne vymyslené príbehy a legendy, napríklad aj taká, že nie je medzi živými, pretože začiatkom 70-tych rokoch zomrel počas koncertu.

Cesty hudobníka a jeho afrických priaznivcov sa preťali až v roku 1997, kedy jeho dcéra na internete objavila juhoafrickú fanúšikovskú webstránku. Následne kontaktoval svoj tamojší fanklub a do roka absolvoval v JAR šesť koncertov pre tisícky ľudí. Počas turné vznikol dokument príznačne nazvaný Dead Men Don't Tour: Rodriguez in South Africa 1998 (Mŕtvi muži nechodia na turné). V nasledujúcich rokoch sa postupne dostával do povedomia aj v USA a Británii. Pomohol k tomu najmä oneskorený úspech skladby Sugar Man, ktorú najskôr raper Nas v roku 2001 vysamploval vo svojej skladbe You're Da Man, o rok neskôr ju vo svojom mixe použil známy dídžej David Holmes a v roku 2006 sa objavila vo filme Candy s Heathom Ledgerom.

Naplno však mediálny aj fanúšikovský záujem v globálnom merítku prepukol až po tom, ako švédsky režisér alžírskeho pôvodu Malik Bendjelloul nakrútil spomínaný dokument Searching for Sugarman (2012), ktorý získal Oscara i cenu BAFTA. Rodriguez následne vystúpil v najznámejších amerických talkshow Late Show with David Letterman, The Tonight Show with Jay Leno i v britskej Later... with Jools Holland a predstavil sa na festivaloch ako Glastonbury, Sasquatch či Montreux Jazz. Jeho piesne dnes prerábajú najslávnejšie kapely, objavujú sa vo filmoch a počúva ich už generácia jeho vnúčat. Jeden z najlepších pesničkárov z konca éry hippies sa tak napokon dočkal zaslúženého uznania. Jeho koncert bude určite výnimočným zážitkom.


Hip-hopový solitér s pohnutou minulosťou

Ani o Dannym Brownovi nemožno povedať, že jeho cesta k hudbe a sláve bola ľahká, aj keď rozhodne nebola taká kľukatá ako v prípade Rodrigueza. V podstate ide o celkom bežný príbeh hip-hopového umelca, ktorý vzišiel z ulice. Po rozchode rodičov predával drogy a skončil za mrežami, no po prepustení sa začal naplno venovať svojmu detskému snu - stať sa raperom.

A robí to mimoriadne úspešne, aj vďaka tomu, že hudobne nie je ako väčšina raperov. Je mužom protikladov a má jedinečný štýl postavený na kombinácii netradične vysoko posadeného hlasu a hudby, ktorá je zvukovo inšpirovaná kapelami ako Joy Divison či Talking Heads. Ak by sme hľadali najbližšie prirovnanie vo svete hip-hopu, bol by ním určite Ol' Dirty Bastard. Danny Brown sa netají, že zosnulý člen Wu-Tang Clanu patrí medzi jeho veľké inšpirácie, dokonca na jeho počesť nahral skladbu ODB.

Novinári sa v recenziách na jeho albumy pretekajú v superlatívoch, kým on sa preteká sám so sebou. Minulý rok vydal najnovší album Atrocity Exhibition, ktorý bol nominovaný na cenu nezávislých hudobných vydavateľstiev Impala Award. Dostal sa aj do dvadsiatky najlepších albumov roka v koncoročných výberoch médií ako The Guardian, NME, Pitchfork, Rolling Stone a Spin. Danny Brown na Pohode 2018 ukáže, prečo ho MTV označuje za jednu z najpozoruhodnejších postáv súčasného rapu.


Kapela z tej istej pôrodnice

Všetci členovia kapely Blossoms sa narodili v tej istej pôrodnici, vyrastali v okruhu dvoch kilometrov a z lešenárskeho skladu basákovho dedka to dotiahli na vrchol britskej hitparády. Za svoj minuloročný rovnomenný debut získali nominácie na Mercury Prize, NME Awards a BRIT Awards.

Ovládli aj koncoročnú britskú hitparádu predajnosti albumov debutantov roka, keď za sebou nechali bývalého člena One Direction Zayna Malika, či víťaza ceny Critics' Choice na BRIT Awards Jacka Garrata. Toto leto si zahrali na festivaloch ako Glastonburry, Coachella či Lollapalooza a o pol roka sa predstavia aj na 22. ročníku festivalu Pohoda.


Aktuálny zoznam potvrdených účinkujúcich na Pohode 2018:
(5. - 7. júl 2018, letisko Trenčín)

The Chemical Brothers, St. Vincent, Ziggy Marley, Danny Brown, SOJA, Rodriguez, Blossoms, Aurora, Little Dragon, Fink, Calexico, El Gusto, La Femme, This Is The Kit, Reykjavíkurdætur, Zeal & Ardor, Mitch & Mitch, Rebel Babel. 

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Ďalšie informácie nájdete na oficiálnom webe www.pohodafestival.sk.

Foto: Facebook.com/RodriguezMusic