Fejbs je pseudonym mladej Trnavčanky Martiny Fabovej, ktorá tento týždeň zverejnila svoj nový videosingel. Chytľavá skladba s názvom Sloboda je zaujímavým posunom od jej doterajšej tvorby, ktorou oslovila najmä fanúšikov hip-hopu. Aj v novinke ju síce môžete počuť rapovať, no tentokrát sa prezentuje najmä ako speváčka.

Fejbs je mnohými označovaná za najlepšiu z mladých slovenských raperiek, no v novom singli sa ukazuje v inej polohe. V skladbe s prvkami popu, R&B a funku naplno ukazuje svoju netradičnú farbu hlasu a rozsah, nechýba však jej typické poznávacie znamenie - tvrdý trnavský prízvuk. Jeho používaním sa priznáva k svojim koreňom na trnavskom sídlisku Prednádražie, kde žije aj v súčasnosti.

Aj text skladby je tvrdší, ako by sa dalo od tanečnej a bezstarostne znejúcej skladby čakať. "Chcem mojej generácii ukázať, že ženy nie sú sväté a niekedy sú horšie ako chlapi," hovorí Martina na margo svojich, niekedy až priveľmi priamočiarych textov. "Neverím v lásku dnešnej generácie, ktorá sa príliš upína na prchkosť a zbytočné emócie. Veci a udalosti okolo mňa beriem s nadhľadom, veľmi sa na tom bavím. Najmä keď vidím, ako ľudia hrajú formu. Nechcem byť s nikým za zle, no nechcem sa len 'začleniť do scény'," dodáva Fejbs o svojom nekompromisnom prístupe.

Fejbs Zdroj: archív speváčky

Namiesto mobilov guma a afro účesy 

K skladbe Sloboda pripravila spolu s režisérom Adamom Bázlikom a kameramanmi Martinom Štúberom a Matejom Jánošíkom netradičný videoklip, ktorý už na prvý pohľad upúta "oldschoolovým" formátom 4:3. Vo videoklipe neuvidíte žiaden mobilný telefón a už vôbec nie smartfón s pripojením na internet. Nechýbajú však typické prvky spomenutých dekád ako topánky na platforme, afro účesy, oblečenie a tanečný štýl, basketbal na sídliskovom ihrisku alebo skákanie cez gumu.  

Ako vysvetľuje Fejbs, zámerom bolo zobraziť slobodné vnímanie reality v 80. a 90. rokoch. "Chcela som tam zachytiť kontrast chladu a tepla zároveň, v jednej línii. Rap aj spev sú prispôsobené téme retro. Vidím to ako fotku, na ktorú sa dokážete pozerať celú večnosť, kvôli atmosfére na nej zachytenej. Chcela by som ukázať ľuďom slobodné šťastie, aby sa nebrali tak vážne," hovorí s úsmevom.


Chcela vydať EP, nakoniec to bude celý album

Martina Fabová alias Fejbs sa hudbe venuje od svojho detstva. Hoci nenavštevovala hudobnú školu, už ako malé dievča si doma spievala operné piesne. Zlom nastal počas strednej školy, kedy si vypočula hudbu Roba Grigorova a rozhodla sa chodiť na hodiny spevu, aby sa naučila správne dýchať. Hudobne sa našla v spievaní coververzií piesní od Alicie Keys či Beyoncé, neskôr ju očaril rap, ktorý často s ľahkosťou kombinuje so soulom a R&B.

Práve na slovenskej hip-hopovej scéne si získala prvých fanúšikov. Najskôr zaujala producenta Masifa (Matej Bartoš), neskôr prišli spolupráce s Radikalom, Torulom, Boy Wonderom a ďalšími. Po naspievaní niekoľkých refrénov v hosťovačkách začala písať a nahrávať vlastné skladby. Že ide správnym smerom jej potvrdil najznámejší raper Rytmus, ktorý jej dal pozitívnu odozvu na singel Fabka.

Fabka je zároveň názov jej pripravovanej debutovej nahrávky. Pôvodne malo ísť len o EP so siedmimi piesňami, no práve so zverejnením nového klipu oznámila, že nakoniec v roku 2018 vydá pod názvo Fabka rovno svoj prvý dlhohrajúci album. Bude obsahovať skladby rôznych žánrov, na ktorých spolupracuje s rôznymi producentmi a hosťami. Zatiaľ prezradila mená ako Kali, Peter Pann, DJ Spinhandz alebo spomínaný Boy Wonder


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.fejbs.sk a www.facebook.com/iamyourfama

Foto: Marieta Zuzíková