Séria online koncertov v rámci iniciatívy Ja som kultúra / Priestor pre živú kultúru vyvrcholila v piatok, 18. decembra, v bratislavskom MMC. Kým v iných mestách a kluboch tvorili program vždy koncerty dvoch hudobných zostáv, počas posledného večera sa na pódiu vystriedalo až päť zoskupení.

Približne 160 hudobníkov z viac ako 30 kapiel vystúpilo v 15 slovenských kluboch. To je základná bilancia výnimočného turné projektu Ja som kultúra / Priestor pre živú kultúru, ktorý od 4. do 18. decembra každý večer priniesol záujemcom z celého Slovenska kvalitnú porciu živej slovenskej hudby.

Na stránke www.jasomkultura.sk a Facebook profile iniciatívy, ako aj na sociálnych sieťach rôznych slovenských mediálnych portálov, kultúrnych inštitútov, klubov či samotných hudobníkov, si koncerty počas dvoch týždňov pozrelo vyše 130-tisíc divákov. K iniciatíve sa pridalo viac ako 50 spriatelených stránok, ktoré cez crossposting na Facebooku priamo zdieľali live premiéry koncertov.

Ešte nekončíme, odkazujú organizátori

Dobrovoľné vstupné na ktorýkoľvek uskutočnený koncert si môžete zakúpiť aj dodatočne až do konca decembra na Predpredaj.sk. Podporíte tak svoju obľúbenú kapelu, klub alebo samotný projekt Ja som kultúra / Priestor pre živú kultúru. Môžete tak stále podporiť aj prostredníctvom QR kódu s transparentným účtom, ktorý uvidíte na svojich obrazovkách pri sledovaní každého z online koncertov. Všetky ich nájdete v archíve na webe projektu.

Intenzívnym decembrovým programom však projekt nekončí. "Aj naďalej sa snažíme o to, aby sme mohli podporiť viac ako 15 klubov a aby projekt pokračoval aj v Novom roku 2021. Naším partnerom môže byť ktokoľvek, kto má chuť podporiť kultúru prostredníctvom iniciatívy Ja som kultúra. Vítame každého partnera, ktorý s kultúrou cíti, chce byť jej súčasťou a má chuť finančne prispieť do balíka, ktorý sa využíva na projekt Priestor pre živú kultúru. V budúcnosti máme ambíciu plánovať ďalšie projekty pod hlavičkou tejto iniciatívy. Kultúrou sme všetci. Je to celá spoločnosť. Otázka toho, aby kultúra žila, sa netýka len kultúry samotnej. Nie je to otázkou len spoločnosti, politikov, vlády či štátu. To, aby kultúra v nás žila a v našej krajine fungovala, je úlohou nás všetkých," hovorí hlavný organizátor a iniciátor projektu Martin Valihora.

Čo prinieslo piatkové finále?

Žánrovo pestrý záverečný večer decembrovej série otvorila Dorota Nvotová so svojím triom. Kedysi nespútaná rockerka už viac ako dva roky experimentuje s jazzovými melódiami v sprievode výnimočných hudobníkov Mariána Slávku (bicie) a Filipa Hittricha (basgitara). Počas koncertu odznela aj pieseň Tabak, ktorú hudobníčka napísala k 20. výročiu úmrtia jej otca Jara Filipa.


V Bratislave vystúpila aj menšia zostava skupiny Pressburger Klezmer Band. Energické klezmerovské melódie doplnila spevom Marta Potančoková spolu so spievajúcim kontrabasistom Samom Alexandrom. Na klavír ich doprevádzal Valér Miko a na bicie Ján Oriško. 

O úspešnej iniciatíve Aby kultúra žila a jej jarno-letnom online festivale Plody doby prišiel porozprávať fotograf a hudobník Peter Konečný. Neskôr sa postavil za kontrabas ako člen pre tento večer jedinečného SK Jazz Quintetu. Zostavu doplnil Gabo Jonáš (klavír), Juraj Bartoš (trúbka), Matúš Jakabčic (gitara) a Martin Valihora (bicie).

Štvrtú kapelu finálneho večera netreba nikomu predstavovať. Nestarnúci hit Dobrý večer priatelia či skladbu Pomaly domov z nového albumu Pohybliví v nehybnom odohrali rockeri z kapely Le Payaco. Ich dvakrát preložený krst albumu v MMC ani ďalšie koncerty plánovaného turné sa kvôli pandémii neuskutočnili, stihli odohrať len pár letných vystúpení. Skromný koncertný rok tak symbolicky zakončili práve v klube, kde sa mal na jar a na jeseň konať spomínaný krst albumu.


Predvianočný čas si priam pýtal jemný klasický záver. Mucha Quartet v spolupráci s gitaristkou Miriam Rodriguez Brüllovou boli tou pravou koncertnou bodkou. Večerom sa niesla v ich podaní aj skladba Fandango od známeho talianskeho skladateľa Luigiho Boccheriniho.

Celý bratislavský koncert ako aj predchádzajúce večery v ďalších štrnástich kluboch po celom Slovensku si môžete pozrieť v archíve na webe alebo na Facebooku.

Kluby a umelcov môžete podporiť na:  


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov iniciatívy poskytla Saša Pastorková. Tlačovú správu sme upravili.