"Sme koncertná kapela a silu skladieb preveria hlavne ľudia pod pódiom. Verím, že čas streamov sa blíži ku koncu," hovorí frontman kapely Billy Barman Juraj Podmanický. Väčšina hudobníkov to vníma rovnako - hranie bez prítomného, hudbou žijúceho publika má od plnohodnotného koncertu ďaleko. Nemenej mrzutá je však aj realita prázdnych klubov, barov či kaviarní.

Kým na jar sa kapela Billy Barman zúčastnila online koncertného projektu Jarné dvorenie pod taktovkou Grape festivalu a vystúpila aj na júlovom podujatí Pohoda in the Air, počas hlavnej jesennej sezóny bolo jej koncertov v "online priestore" ešte menej. V podstate žiadne, pretože live vystúpenia vo vysielaní Rádia_FM (Ráno na eFeMku a Pohoda_FM Live), hoci bez divákov, sú predsa len zo strany hudobníkov vnímané inak ako účinkovanie v rôznych novovzniknutých online platformách.

Tie sú - napriek úprimnej a chvályhodnej snahe ich tvorcov - skôr z núdze cnosť a snád každý hudobník dúfa, že v roku 2021 pozvánky na online koncert prestanú byť normou. Barmani za posledné mesiace prijali len jednu - včera (20.12.) sa predstavili v diskusno-hudobnom programe z produkcie BKIS.

Prázdne podniky zaplnili hudbou

Namiesto koncertovania pre internetové publikum sa kapela na jeseň zamerala na vlastný projekt podobného, no predsa len trochu iného razenia. Pripravila trojicu kvalitne natočených live sessions videoklipov s piesňami z albumu Zlatý vek, ktorý vyšiel počas jarného lockdownu a kvôli koronakríze stihli skladby z neho odznieť naživo len párkrát. Sériou videí s príznačným názvom Prázdne miesta (aj s odkazom na minuloročné turné Pekné miesta) zároveň hudobníci podporili tri bratislavské podniky, v ktorých sa kvôli aktuálnym opatreniam zastavil život. Atmosféru "mŕtveho mesta" pekne vystihujú intrá a outrá všetkých troch videí. Na ich nahrávaní sa podieľali Juraj ZmatekMilan Túbl (kamera a postprodukcia) a Peter Paulen spolu s Friendsmedia (zvuk a svetlo).

"Koncertovať sa nedá, do podnikov sa chodiť nedá, tak sme to skúsili spojiť, trochu sa zabaviť a trochu aj možno pomôcť tým zatvoreným podnikom v týchto čudných časoch. Okrem toho sme vždy chceli nakrúcať takéto live videá, možno aj na menej známe skladby z albumu, ale nikdy na to nebol čas. A teraz je," priblížil projekt jeden zo zakladajúcich členov kapely, gitarista, spevák a skladateľ Jozef Vrabel. Ako prvé video zverejnila skupina ešte koncom novembra live session s intímnou a emotívnou skladbou Lepšie miesto na hranie, odohranou v Berlinka Café pri Slovenskej národnej galérii. Ďalšie dve vznikli v kaviarni Pán Králiček Priestor (Ukáž vrecká) a v Bukowski bare (Bernard).


Kam s deťmi, na dobrú kávu či na panáka

Výber miest pre nakrúcanie pre Hudba.sk priblížil spevák, skladateľ a textár Juraj Podmanický. "Všetky spoty dôverne poznáme, ale každý z inej perspektívy. Berlinka je miesto, kde radi chodíme s našimi rodinami. Ideálne miesto na nedeľnú kávu a sendvič. Vaše detská nezbedné sa vybláznia v dizajnovom kútiku a po ceste domov si kúpite dobrú knižku. Pán Králiček Priestor je malá kaviareň pri autobuske. Maťo Králik je priekopník kávovej kultúry v Prešporku a k tomu top interiér od Maťa Skočeka. Určite nás tam raz stretnete. To isté platí aj o Bukowski late night bare. Ako už názov predznamenáva, k tomuto miestu sa viaže vela intenzívnych príhod. Tento bar je situovaný v tesnej blízkosti našej skúšobne. Nočné návraty z koncertov sú často spojené s týmto miestom. Výborné shoty na zahriatie."

Hneď v prvom videu sa nedá nevšimnúť originálne a celkom vkusne zakomponovaný product placement, ktorým Billy Barman okrem samotných podnikov odprezentovali aj partnera projektu. "Koncept Prázdne miesta sme vymysleli my, ale bez finančnej podpory Jamesonu by to určite nešlo. V tejto dobe je naozaj fantastické môcť sa o niekoho oprieť," dodáva Juraj. Na otázku, či v novom roku plánujú nahrať podobné videá k ďalším skladbám, však odpovedá prekvapivo. "Rozmýšlali sme nad tým, ale neviem, či radšej nedáme priestor ďalším umelcom. Vidím sa skôr v úlohe režiséra."


Jeden rok ticha nás neodradí

Rok 2020 sa chýli ku koncu a pýtať sa umelcov, ako ho hodnotia, nedáva veľký priestor na nečakané odpovede. Na otázku, či na ňom členovia Billy Barman z hľadiska kapelového života vnímajú aspoň niečo pozitívne, tak Juraj odpovedá celkom jednoznačne: "Nemyslím si, že tento rok nám priniesol niečo pozitívne. Na album sú síce pozitívne ohlasy, ale my sme koncertná kapela a silu skladieb preveria hlavne ľudia pod pódiom. Verím, že čas streamov sa blíži k definitívnemu koncu."

Otázka plánov na ďalší rok je pri súčasnej neistote tiež ošemetná, no dobrá správa je, že kapela napriek relatívne čerstvo vydanej platni využila čas bez koncertovania aj na tvorbu nových pesničiek. "Dúfame, že v roku 2021 už tú trikrát preloženú šnúru uskutočníme. Či už to bude v interiéroch alebo vonku pod holým nebom. Pred dvoma týždňami sme boli s chalanmi na Myjave, kde sa nahodili dve nové skladby. Hudbu ľúbime nadovšetko, preto nás jeden rok ticha určite neodradí spraviť si z roka 2021 ten nezabudnutelný," uzatvára Juraj Podmanický.


Autor: Patrik Marflák
Foto: screenshot / Juraj Zmatek