Slovenské speváčky Erika Rein a Veronika Adamičková alias Ronie nahrali vianočnú pesničku 24/12, ktorú zverejnili spolu s videoklipom. Ich spoločná novinka vznikla spontánne na začiatku decembra, kedy sa speváčky stretli v nahrávacom štúdiu.

Ako prezradili, obe nezávisle od seba plánovali nahrať vianočnú skladbu už od minulého roka, no nestihli to zrealizovať. Napokon sa vo svojom zámere stretli neplánovane a výsledkom je pieseň, ktorej posolstvo je veľmi aktuálne práve v súčasnej dobe. Vianoce sú totiž aj o tom, ako v sebe nájsť viac dobra a porozumenia jeden pre druhého.

"Myslím si, že spojenie nás dvoch ani nemohlo vyjsť lepšie ako vo vianočnej pesničke. Už dlho som sa pohrávala s myšlienkou, že by bolo fajn niečo s Erikou nahrať. Ja som iba vyslala podnet a vyšlo to úžasne, lebo obidve milujeme Vianoce a rovnako sme túžili mať vianočnú pesničku, ktorá však nie je úplne obvyklá. A tak vznikla naša vianočná pieseň v R&B štýle. Myslím si, že aj toto bude jedna z vecí, ktorá ľudí na tejto skladbe zaujme. Takže to vesmír so všetkými situáciami, čo sa za posledné týždne udiali, spojil do takéhoto nečakaného, ale naozaj krásneho výsledku," teší sa Ronie.

Skladba je príbehom o nádeji, odpustení a láske. Všetky tieto vlastnosti by sme v sebe mali nájsť nielen počas Vianoc, ale počas celého roka. "Bolo by krásne, ak by sme v sebe všetci našli viac ľudskosti a lásky. A to počas celého roka. Takže poďme po celý rok šíriť lásku rečou spoločnou," vyslovila vianočné prianie Erika Rein. "Verím, že ľuďom vyčarí úsmev na tvári, nádej a možno nejaké spomienky a malú príjemnú nostalgiu, lebo presne to sú emócie, ktoré sme do tejto skladby s láskou vkladali," dodáva Ronie.


Autorom hudby je Adrián Líška, text napísali samotné speváčky a o vokálnu produkciu singla sa postaral Martin "Maxo" Šrámek zo štúdia LittleBeat. Videoklip natočil Martin Miko z Illuminate Production.

Erika Rein, ktorá má tento rok za sebou aj účinkovanie v poslednej sérii SuperStar, už niekoľko rokov pracuje na svojej hudobnej kariére a pravidelne nahráva skladby s producentom Adriánom Líškom. Tento rok zverejnila okrem iných skladieb aj duet s mladým spevákom Yaelom s názvom S tebou, ktorý vyšiel v auguste.

Ronie vydala na začiatku roka 2020 EP s názvom Domino. Plánovala aj turné s rovnomenným názvom na jar 2020, kvôli pandémii ho však musela zrušiť. Aktuálne pracuje na debutovom dlhohrajúcom albume, ktorý vyjde na jar 2022. 


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Tlačovú správu, ktorú pripravila Kristína Mohr, sme upravili a doplnili.

Foto: Martin Miko