Legendárne bratislavské Véčko po rokoch znovu ožíva, slávnostné otvorenie je na programe v piatok 1. februára. Koncertným večerom, na ktorom sa bude nielen spomínať ale aj "kuť plány" budúcnosti vynoveného klubu, budú sprevádzať Peter Lipa a Laco Lučenič. Koncerty odohrajú aj ďalší známi hudobníci spojení s týmto priestorom.

Na pódiu sa postupne predstavia "zaslúžilí Véčkari", akými sú The Buttons, Ľubomír Belák, Janko Lehotský, Mirka Brezovská a skupina Mona Lisa. Šancu zahrať si na tomto podujatí však dostala aj mladá kapela z Púchova GoodBye Lenin a ako špeciálny hosť vystúpi legenda českej populárnej hudby Petr Spálený so skupinou Apollo Band.

V-klub touto akciou odštartuje novú etapu svojho fungovania. Na plánovaných pravidelných akciách dostanú šancu mladé začínajúce kapely a interpreti, chystajú sa aj jazzové a bigbítové večery, ako aj divadlá malých foriem. Podporu tu nájde aj vzdelávanie detí a mládeže, či výchovné koncerty a divadielka.

Na znovuotvorenie sa teší aj Ľubomír Belák, ktorý prezradil, že o finančnej podpore sa s ministrom kultúry bavil už v čase, keď sa o priestor "bojovalo" v medializovanej súťaži (viac v druhej časti článku). "Keď som koncom roka 2011 na stretnutí s vtedajším ministrom kultúry dostal prísľub, že časť finančných prostriedkov, určených pre kultúru, pôjde na renováciu slávneho V-klubu, priznám sa, bol som skeptický. Dnes už nie som. Prvého februára sa opäť otvárajú dvere V-klubu, po našom Véčka, ktoré si určite zaslúži, aby sa naplnilo hudbou, slovom, pohybom, ale najmä ľuďmi, pre ktorých je kultúra každodennou stravou," hovorí Belák.

Zároveň pre médiá dodal, že otvárací večer "bude patriť najmä hudbe a spomienkam na to ozajstné naše Véčko. Stretnú sa tam nielen pamätníci, ale aj tí, ktorí by ho v najbližšej budúcnosti mali napĺňať programom a podujatiami pre širokú verejnosť. Navyše je to priestor, ktorý nebude patriť len Bratislavčanom, ale celému Slovensku. Pevne verím a rád pomôžem tomu, aby dnešná mladá generácia po 50 rokoch mohla spomínať na V-klub 2013 tak, ako na neho pravidelne spomína naša generácia 60. rokov."

TASR informovala manažérka agentúry VI-AN Anna Olvecká.

Okienko do slovenských kultúrnych reálií

V priestore V-klubu na Námestí SNP 12 predtým osem rokov (do decembra 2011) fungovalo centrum súčasnej kultúry A4 - nultý priestor, ktoré bolo dejiskom hier alternatívneho divadla SkRAT a mnohých hudobných a multimediálnych podujatí zameraných na menšinové žánre a experimentálne umelecké formy. Po niekoľkoročných naťahovačkách so správcom priestoru, ktorým je Národné osvetové centrum (NOC, štátna príspevková organizácia rezortu Ministerstva kultúry), nasledovala netransparentná súťaž, ktorú vyhrala novozaložená nezisková organizácia Cylinder na čele s kúzelníkom Alexandrom.

Po ostrej kritike od priaznivcov alternatívnej kultúry, umelcov a médií (najmä denníky a Rádio_FM) vtedajší minister kultúry Daniel Krajcer uznal, že neziskovka založená pár dní pred podaním prihlášky do konkurzu nemohla splniť podmienku trojročnej praxe v organizovaní podujatí a rozhodol sa vyhlásiť nový konkurz. Do toho sa už A4-ka pre nedôveru voči NOC a ministrovi nezapojila - najprv si našla dočasné pôsobisko v OD Dunaj a od októbra 2012 funguje v novom (a lepšom) priestore v budove YMCA.

Samotné Véčko sa počas minulého roka rekonštruovalo a avizovaná nová verejná súťaž o to, kto v ňom bude organizovať podujatia, napokon neprebehla. Generálna riaditeľka NOC Jana Kresáková na jeseň vyhlásila, že priestor po rekonštrukcii zostane v správe NOC, ktoré ho bude "ponúkať rôznym kultúrnym a umeleckým subjektom na realizáciu svojich projektov formou partnerstva pri jednotlivých projektoch alebo formou krátkodobého prenájmu". Najbližšie mesiace teda ukážu, či bude nový V-klub skanzenom pre pamätníkov jeho minulej slávy alebo kultúrnym stánkom s premyslenou dramaturgiou, ktorý ponúkne aj niečo viac.

Zdroj: TASR (1. časť), archív Hudba.sk a denníka SME (2. časť)
Foto: Stanči Karellová - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Laco Lučenič, Peter Lipa