Na prvú várku mien z lineupu najväčšieho stredoeurópskeho festivalu sa v aktuálnom ročníku čakalo o čosi dlhšie, no organizátori to fanúšikom vynahradili naozaj kráľovsky. Dnes zverejnili až 37 potvrdených umelcov, medzi ktorými sú aj Mumford & Sons, Bastille, The Kooks, MØ, Parov Stelar či Fink.

26. ročník festivalu Sziget sa bude konať od 8. do 15. augusta na zelenom ostrove pri centre Budapešti. V predaji sú nielen sedem-, päť- a trojdňové permanentky, ale aj jednodňové lístky v cene od 65 eur. Cena vstupeniek sa bude 31. januára zvyšovať.

Na minulotýždňovom odovzdávaní cien European Festival Awards získali organizátori Szigetu ocenenie Najlepší line-up. Vyzerá to, že inak tomu nebude ani tento rok. Medzi hlavné hviezdy nielen pre fanúšikov hip-hopu určite patrí Kendrick Lamar, ktorý svojím albumom To Pimp a Butterfly (2015) posunul hranice svojho žánra a jeho minuloročným nasledovníkom Damn (2017) potvrdil svoju pozíciu kráľa súčasného rapu. V koncoročných anketách sa stal najlepšie hodnoteným albumom roka, na nedávnom udeľovaní cien MTV získal šesť sošiek a s počtom siedmich nominácií je tiež horúcim kandidátom na americké ocenenia Grammy, ktoré sa budú odovzdávať už túto nedeľu (28.1.) v New Yorku.

V roku 2015 sme Kendricka videli na rakúskom festivale Frequency a bola to skvelá hip-hopová šou, aj keď hudobníkov s jazzom a funkom v krvi, akých mal v ére albumu TPAB na americkom turné, tam za chrbtom nemal. Snáď tentoraz na letné festivalové turné v Európe príde s plnokrvnou zostavou, ktorá jeho vystúpenie posunie na ďalšiu úroveň. No ak by aj nie, stojí za to ho vidieť.


V auguste budú na Ostrove slobody koncertovať aj nekorunovaní králi folk-rocku, americká kapela Mumford & Sons. V roku 2012 získali celosvetový úspech s nahrávkou Babel, za ktorú získali aj cenu Grammy v kategórii Album roka. Aktuálne koncertujú s albumom Wilder Mind, na Szigete zahrajú aj svoje najväčšie hity, a ich charakterické bendžo určite nebude chýbať. 


Ďalším headlinerom bude nórsky dídžej a producent Kygo, ktorý už takmer štyri roky vypredáva štadióny so svojou unikátnou elektronickou hudbou. Spolupracuje s najväčšími hudobnými hviezdami, medzi ktoré patria aj Ellie Goulding, Selena Gomez, OneRepublic, John Newman a mnohí ďalší.


Zoznam lákavých mien Szigetu 2018 pokračuje s britskou rockovou hviezdou Liamom Gallagherom, príde aj elektroswingový mág Parov Stelar, indie rockeri The Kooks či Bastille, elektro/alt-popoví Everything Everything, dánska speváčka, skladateľka a elektropopová producentka , anglický folkový inovátor Fink, rómski punkeri Gogol Bordello, švédske speváčky Lykke Li a Zara Larsson, jeden z minuloročných objavov Grape festivalu Cigarettes After Sex a mnohí ďalší.

Prvá vlna mien na Szigete 2018:

Kendrick Lamar
Kygo 
Mumford & Sons
Liam Gallagher
Bastille
Lykke Li
The Kooks

Parov Stelar
Kaleo
Zara Larsson
Gogol Bordello
Clean Bandit
Blossoms
Milky Chance
Wolf Alice
Little Dragon
Cigarettes After Sex
Goo Goo Dolls
Fink
Seasick Steve
Above & Beyond
Nothing But Thieves
Slaves
Everything Everything
Lewis Capaldi
Lemaitre
La Femme
Alle Farben
Joe Goddard (live)
UmmetOzcan
Sam Feldt (live)
Jay Hardway
The Him
WhoMadeWho
Shame
Perturbator

Sziget ponúka približne 50 programových miest a pódií, na ktorých sa koná okolo 200 programov denne, a je považovaný za jedno z najlepších a najväčších multikultúrnych podujatí na svete. Medzi menami účinkujúcich kapiel nájdete každoročne nielen najväčšie hviezdy medzinárodnej pop rockovej scény, elektronickej hudby a world music, ale aj žánre ako metal, folk, jazz, blues, alternatívnu hudbu a dokonca aj klasiku.

Sziget však nie je len o hudbe, ponúka aj rôzne iné kultúrne programy ako divadlo, cirkus, výstavy a vizuálne umenie na každom kroku, pouličné šou, množstvo workshopov a športové aktivity. Na Ostrove slobody, ako ho návštevníci nazývajú, je aj pláž, na ktorej si môžete oddýchnuť a osviežiť sa v Dunaji. Ostrov sa nachádza neďaleko centra Budapešti, takže celotýždňoví návštevníci si môžu dosýta užiť aj samotné mesto so živou kultúrnou scénou, krásnymi historickými budovami, tureckými kúpeľmi a krčmičkami. 

Všetky podrobnosti o Szigete 2018 v slovenčine nájdete na oficiálnom webe www.szigetfestival.sk a na www.facebook.com/szigetSK. 

Aftermovie z ročníka 2017:


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Sziget pre Slovensko Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Sziget PR (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Kendrick Lamar, Mumford & Sons