Progeri Between the Buried and Me tento rok plánujú vydať dvojalbum a odštartovať zaujímavé turné. Skvelá novinka naznačuje, že to pre nich bude veľmi dobrý rok.

Magnet týždňa

Prvá časť nového albumu Automata vyjde už 9. marca, druhá časť bude nasledovať cez leto. Malú ochutnávku v podobe skladby Condemned to the Gallows tu už máme teraz. Nechcem vás veľmi ovplyvňovať v názore, ale je jednoducho skvelá. Je progová, má naozaj tvrdé pasáže a vychutnal som si ju od začiatku do konca. Between the Buried and Me sa s ňou tak trochu vracajú do čias legendárneho albumu Colors. Kapela zároveň na prvú časť roka ohlásila aj turné s The Dear HunterLeprous. Bohužiaľ je len severoamerické, avšak verím, že si nájdu cestu aj na starý kontinent. (pm)


Šrot týždňa

O smrti Dolores O'Riordan, speváčke The Cranberries, sa toho už popísalo dosť. Podľa najnovších správ sa údajne úmyselne predávkovala fentanylom. O samovraždu sa už pokúsila aj v roku 2013, následne verejne hovorila o problémoch s bipolárnou poruchou. Speváčku našli mŕtvu v jej londýnskej hotelovej izbe. V metropole Spojeného kráľovstva mala nahrávať vokály ku coveru najznámejšej skladby, v ktorej sa objavila. Ten už zostane navždy nedokončený. (pm)


Novinky

Gothoom rozhodne patrí medzi slovenské klenoty, minimálne teda v rámci nášho žánru. Deviaty ročník začne 5. júla black metalovým dňom a potiahne to až do siedmeho. Pod hrad Revište tohto roku zavítajú aj také mená ako Exodus, Vader, Sólstafir, či Septicflesh. Chýbať samozrejme nebudú ani zástupcovia slovenskej, či českej metalovej scény. Kompletnú zostavu a účinkujúcich a ďalšie informácie nájdete na stránke festivalu, lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk. (pm)


Kaleidoscope, tretia zverejnená skladba z albumu Catharsis, jednoznačne určuje smer, ktorým sa bude celá doska uberať. Machine Head vsadili na jednoduché vytlieskavačky a hopsačky ako stvorené na koncerty. Všetky tri songy sú skôr pre nenáročných poslucháčov. Nemyslím to v zlom. Ale nie je v nich nič originálne, čo by sme ešte nepočuli. Aj Kaleidoscope je vlastne akousi zlátaninou vecí, ktoré skupine v minulosti fungovali. (pm)


Therion zo svojej rockovej opery Beloved Antichrist predstavili už dva single, ktoré v ničom nevybočujú z doterajšej tvorby a pokojne mohli byť aj na albumoch z roku 2004. Jasné, tie gitary sú chutné a spevy melodické, ale načo nahrávať druhý Deggial? Rocková opera, o ktorej principál Christopher Johansson sníval už roky, bude mať tri hodiny a vychádza 9. februára. Kapela chystá európske turné a zahrá aj v Bratislave a to 14. marca v MMC. Budete pri tom? (ak)

Therion sa v roku 2018 vrátia do Bratislavy. Predstavia jedinečnú metalovú operu


Meek Is Murder natočili k titulnej skladbe minuloročného albumu Was klip, ktorý je tak pomalý, až je to miestami bolestivé pozerať. Úplne vážne. Hoci má len niečo cez minútu, bude vám to pripadať ako večnosť. Ku skladbe sa ale hodí úplne dokonale. (pm)


Po tom, čo bubeník Sean Reinert opustil proggy projekt Cynic, plnú kontrolu nad kapelou získal Paul Masvidal, ktorý teraz vydáva nový cynický singel. Skladba Humanoid je novou hudbou po takmer štyroch rokoch – teda od vydania albumu Kindly Bent to Free Us. Predznamenáva novú dosku? Nič oficiálne ohlásené nebolo, ale minimálne EP (formát kratších nahrávok, ktorých vydávanie si kapela v posledných rokoch obľúbila), by vydať mohli. Zostavu okrem gitaristu a vokalistu Masvidala dopĺňa basgitarista Sean Malone a bubeník Matt Lynch - veľký talent pôsobiaci aj v projektoch Trioscapes a Nova Collective. (ak)


Angličania Slugdge prinášajú moderne znejúci technický death metal, prepracovaný do posledného detailu. Kapelu tvoria Matt Moss a Kevin Pearson a slimák v názve vôbec neodráža kadenciu, s ktorou to chlapci do vás naperú. Putrid Fairytale je rozprávkou, z ktorej sa nechcete zobudiť, ale si ju púšťať stále dookola. Nechajte sa uniesť. Štvrtý album zvaný Esoteric Malacolony kapele vychádza 1. marca. (ak)


Experimentálni metalisti Zeal & Ardor kombinujúci černošský worship a black metal, majú novú skladbu. So správne rúhačským názvom Baphomet je zatiaľ samostatným singlom, ktorý uviedla stránka Adult Swim Singles. Toto je metalový trip, kvôli ktorému sa oplatí spraviť si výlet na tohtoročný festival Pohoda. (ak)



Som fascinovaný novou skladbou od blackových harcovníkov zo stovežatej, Master's Hammer. František Škorm a spol. doručia novú štúdiovku ani nie dva roky po predošlej Formulae, tento album je však prvým dielom plnej koncertnej zostavy, ktorú okrem Škorma a Necrococka doplnil i bubeník Honza Kapák. Vypočujte si titulný singel Fascinátor. (ak)


Írski folkmetalisti Primordial si za prvý singel z albumovej novinky Exile Amongst the Ruins nezvolili deväťminútový epický vypaľovák, aké máme od nich najradšej. Namiesto toho zvolili kratšiu skladbu Stolen Years, ktorej intro sa len pomaly pretaví do melancholického rozuzlenia. Track je to skvelý, no dúfajme, že do vydania, plánovaného na 30. marec, potešia aj výbušnejšou stránkou svojej tvorby. (ak)


V sobotu 12. mája bude vo Viedni jednodenná akcia Vienna Metal Meeting 2018 s celkom slušnými menami. Hviezdami budú jednoznačne Abbath, Marduk, či Obscura, zaujmú aj menšie mená ako Dool či Gama Bomb, možno sa aj zasmejeme na koncerte Tiamat. Minulý rok v line-upe figurovali aj svätojurskí Čad, no tento rok sa zdá sa dostalo len na Česko v podobe úchylov Gutalax. Na dvoch pódiách sa vystrieda 16 zoskupení. (ak)


In Vain sú nórska progressive metalová kapela pozostávajúca členov, ktorí hrali v koncertnej zostave projektu Solefald. In Vain však teraz stojí na vlastných nohách a zdá sa, že naozaj pevne. Na albumovej novinke Currents, ktorá vychádza tento piatok, bude aj skladba Soul Adventurer. Vznikla s príspevkom vzácnych hostí, ktorými sú gitarista/vokalista Trivium Matt Heafy a bubeník Leprous Baard Kolstaad. Skvelé počúvanie. Škoda, že kapelu neuvidíme predskakovať Izraelcom Orphaned Land v Bratislave. Na spoločnom turné odohrajú prvých osem zastávok. (ak)


Industriálni majstri Samael, ktorí hrajú bez bubeníka, ukázali koncertný klip k skladbe Rite of Renewal z poslednej dosky Hegemony. Tá vyšla minulý rok v októbri a tešila sa priazni fanúšikov i recenzentov. Aby aj nie, keď ňou zažehnali šesťročnú štúdiovú prestávku. (ak)


Najelektronickejší album od gothic metalistov Paradise Lost sa dočká remasterovanej verzie. Host pôvodne vyšiel v roku 1999 a predstavoval odklon od metalových k synthpopovým náladám a aj keď sa kapela vtedy údajne hľadala, v pamäti fanúšikov táto doska rezonuje dodnes i na koncertoch. Pôvodne modrá farba prebalu sa mení na zelenú a album bude prvýkrát dostupný i na LP platni. (ak)


Haluze týždňa

Vždy sa teším, keď nájdem niečo, čo nikdy nemalo vzniknúť, ale... internet. Ako sa hovorí, všetko už bolo vymyslené. Preto ľudia hľadajú najrôznejšie spôsoby, ako spraviť niečo nové. Nasledujúce video je príkladom takejto kreativity. Bubeník Samus Paulicelli z Decrepit Birth v ňom hrá Enter Sandman od Metallica. Čo - samozrejme - nič nové nie je. Namiesto paličiek ale používa... ehm... vibrátory. Ako niekomu napadne takáto kravina, je mi záhadou. Že to ale aj spraví, natočí a zavesí na YouTube, to už je za hranicami môjho chápania. (pm)


Poďme ale radšej na niečo zaujímavejšie. Máme tu ďalšiu časť zo série Ten Second Songs. Anthony Vincent si tentokrát na pomoc zavolal aj Jareda Dinesa a spravili 10 skladieb na štýl Korn - napríklad Prince, N Sync, Bee Gees, či Hanson. Super vec. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Metal Blade Records

Súvisiaci interpreti: Between The Buried And Me, Exodus