Bratislavská kapela King Shaolin v týchto dňoch dokončila druhý album s názvom Play Against The Rules. Novinka bude obsahovať jedenásť piesní a tiež bonus, ktorým je nedávno zverejnená coververzia skladby Duch človeka kapely IMT Smile.

Uplynulo už päť rokov, odkedy kapela King Shaolin zverejnila svoj debut Road To The Machiavelli Valley (2012). Čo všetko sa udialo počas týchto rokov a prečo prichádza druhý album až teraz, hoci kapela o práci na ňom informovala už v januári 2014, objasňuje líder skupiny Dominik Štofko.

"Od momentu, keď sme zverejnili náš debut, sme v jednom kole. Zahrali sme cez 370 koncertov, ja som skomponoval nespočetné množstvo skladieb, niektoré sa dostali k ľudom cez digitálny svet, niektoré sme hrávali a doteraz hráme na koncertoch a ostatné sú zamknuté v šuplíku. Avšak v podstate princíp ostal rovnaký. Túžba spraviť krásnu melódiu, song, ktorý ma kompletne vyjadruje a opisuje a obliecť ho do šiat, ktoré sa mu najviac hodia, no a hlavne pritom mať radosť," hovorí spevák a skladateľ.

Zároveň približuje, v čom bola tvorba albumu Play Against The Rules iná oproti jeho predchodcovi: "Počas posledných rokov som objavil mnoho rôznych princípov, aplikácie hudobných aranžmánov a produkcie, ktoré mi sedia. Čím som starší, tým viac však zisťujem, že možností je nespočetne veľa. Rozdiel je, že teraz už nejdem naslepo. Keď urobím nový song, viem, ako chcem, aby znel. A po textovej stránke sa snažím ísť čo najhlbšie do seba. Píšem príbehy, ktoré som zažil, postoje k životu, smútky, radosti, všetko sa snažím zachytiť čo najpravdivejšie a zo srdca. Som na tento nový album veľmi hrdý. Je to jedenásť songov, za ktorými si absolútne stojím a nesú v sebe veľký kus pravdy."

Na turné aj s vokalistkami a množstvom hostí

Dominik Štofko navrhol aj obal albumu, ktorého netradičný vizuál podľa neho odkazuje na nosnú myšlienku slobody mysle a zachovania si vlastného názoru a pravdy. Spolu s vydaním nového albumu kapela vyráža na klubové turné, v rámci ktorého sa na jar predstaví v ôsmich slovenských mestách. Krst albumu je naplánovaný na posledný koncert celého turné, ktorý sa uskutoční 1. apríla v Nu Spirit Clube v Bratislave. 

"Na turné predstavíme úplne nový koncertný program, ktorý bude zložený, samozrejme, z piesní z nového albumu, niektorých songov z EP Burn Inside, ako sú Money In My Soul alebo Waiting a skladbami, ktoré to celé spustili. Budeme mať aj novú zložku kapely, a tou sú pôvabné vokalistky. Celé toto turné sme dlhšie pripravovali a vyžadovalo si veľa úsilia. Som rád, že na ňom vystúpia umelci, ktorých máme radi a vážime si ich," vysvetľuje Dominik Štofko.

Na koncerty si kapela pozvala aj viacero zaujímavých hostí. V rôznych mestách sa predstaví ich hudobná "sestra" Celeste Buckingham, raper Vladis, klavirista Martin "Majlo" Štefánik (Ľudové Mladistvá) a tiež spriatelené slovenské kapely Komajota, Horehigh, The Youniverse, Graeme Mark Band, Darkness Positive, Jeno's Brothers, The Parentals a charizmatický nitriansky pesničkár Samuel Kšiňan.

King Shaolin Maresi Tour:

3. 3. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note (+ Graeme Mark Band) 
4. 3. - Nitra, Music a Cafe (+ Samuel Kšiňan) 
10. 3. - Trnava, Music a Cafe (+ Graeme Mark Band) 
18. 3. - Trenčín, Klub Lúč (+ The Youniverse)
24. 3. - Košice, Kasárne (+ Jeno's Brothers, The Parentals) 
25. 3. - Prešov, Wave (+ Komajota, Jeno's Brothers) 
31. 3. - Martin, Mestská scéna (+ Darkness Positive) 
1. 4. - Bratislava, Nu Spirit Club (+ Horehigh) 

Vypočujte si zatiaľ poslednú zverejnenú skladbu kapely, ktorou je spomínaný cover Duch človeka:


Kapela King Shaolin debutovala spomínaným albumom Road To The Machiavelli Valley (2012), z ktorého pochádzajú piesne JapanMy Road či Never Knows. Začiatkom roka 2014 začali talentovaní hudobníci pôsobiť aj ako sprievodná kapela speváčky Celeste Buckingham.

V roku 2015 získali na Medzinárodnom festivale piesne v poľskom Rzeszówe druhé miesto a Dominik Štofko si vďaka skladbe Friend odniesol ocenenie za najlepšiu kompozíciu. V skupine pôsobia aj Norbert Neuschl (basgitara, sprievodné vokály), Michal Neffe (gitara) a Michal Uličný (bicie nástroje). Vlani v septembri vydali EP Burn Inside obsahujúcu päť skladieb vrátane singlov Money In My Soul a Waiting.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol za kapelu King Shaolin Marco Maserati. Článok sme doplnili o biografiu kapely z archívu agentúry SITA.

Foto: Braňo Vartovník

Súvisiaci interpreti: King Shaolin