Slovenská filharmónia (SF) a Slovenský filharmonický zbor sa vo štvrtok a piatok 24. a 25. februára predstavia na koncertoch pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina.


"Po boku našich telies vystúpi mezzosopranistka Polina Shamaeva, sólistka moskovského divadla Novaja opera a Maďarskej štátnej opery. V naštudovaní šéfdirigenta zaznejú diela Igora Stravinského, Giju Kančeliho a Sergeja Prokofieva," uviedla pre TASR Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Potvrdila, že dramaturgickou novinkou programu bude dielo gruzínskeho skladateľa Giju Kančeliho Nu.Mu.Zu, čo v najstaršom písomnom jazyku sveta - sumerčine - znamená "neviem". "Kančeli je jeden z mojich obľúbených súčasných autorov, dielo Nu.Mu.Zu, ktoré uvedieme, je jedno z jeho posledných. Má obrovský duchovný odkaz. Je veľmi sugestívne, krásne, aj preto som ho vybral," povedal Daniel Raiskin k programu poslednej februárovej dvojice koncertov.

Dodal, že ako hosť naštudoval jedno z Kančeliho diel práve v Bratislave v roku 2015, so Slovenským filharmonickým zborom. "Išlo o skladbu Styx pre sólovú violu, miešaný zbor a orchester a som rád, že teraz si tohto výnimočného skladateľa môžeme opäť pripomenúť," spresnil šéfdirigent SF s tým, že celá dramaturgia koncertu bude zaujímavá. "Pred Kančelim zaznie suita z baletu Vták ohnivák Igora Stravinského a na záver veľkolepá kantáta Alexander Nevskij s vynikajúcou mezzosopranistkou Polinou Shamaevovou a Slovenským filharmonickým zborom. Viem, že Kančeli bol veľkým obdivovateľom Stravinského, ktorého 140. výročie narodenia si pripomíname," poznamenal.

Filharmónia ďalej vysvetľuje, že Vtáka ohniváka skomponoval skladateľ na objednávku Sergeja Ďagileva a jeho parížsky súbor Les Ballets Russes. "Kantáta pre mezzosoprán, zbor a orchester op. 78 Alexander Nevskij Sergeja Prokofieva vznikla v roku 1939 prepracovaním pôvodnej filmovej hudby k rovnomennému filmu ruského režiséra Sergeja Ejzenštejna," dodáva SF.

Spolu so Slovenským filharmonickým zborom kantátu uviedli viackrát na domácich aj zahraničných koncertných pódiách (Pražská jar, Festival de Strassbourg a iné). "Slovenský filharmonický zbor tiež účinkoval v roku 1988 s Claudiom Abbadom a Viedenskými filharmonikmi na uvedení diela s projekciou úryvkov z Ejzenštejnovho filmu vo viedenskom Musikvereine," pripomenula Tolstova.

Koncerty so začiatkom o 19:00 sa uskutočnia v režime OP.

Zdroj: TASR