Už o mesiac a pár dní sa uskutoční špeciálny koncert pri príležitosti blížiacich sa 70. narodenín jednej z najväčších postáv v histórii slovenskej populárnej hudby, Janka Lehotského. Pri tej príležitosti organizátori pripravili tlačovú konferenciu, na ktorej paradoxne hlavná hviezda chýbala. Všetko podstatné sa však prítomní novinári dozvedeli.

Spevák, skladateľ a hudobník Janko Lehotský oslávi 16. apríla sedemdesiatku a podobne ako v roku 2015 v prípade Kamila Peteraja, aj on bude mať pri príležitosti tohto významného jubilea špeciálny koncert. Pripravujú ho známi dlhoroční organizátori hudobného života na Slovensku Ľubo Belák a Dodo Šuhajda v produkcii agentúry Topfest. Ako sme už informovali, megakoncert s názvom Janko Lehotský 70 sa uskutoční v utorok 25. apríla v bratislavskej Hant Aréne (Športová hala Pasienky).

Zídu sa tam desiatky umelcov a hudobných gratulantov, v ktorých podaní zaznejú známe hity ako Spoluhráčka, Roberta, Keď sa raz oči dohodnú, Letná láska, Lúčenie, Prázdny rám, Mágovo číslo či Ty, ja a môj brat, známa aj pod názvom Sklíčka dotykov. Medzi hosťami sú napríklad Pavol Hammel, Marián Greksa, Jožo Paulíny, Peter Lipa, Peter Cmorik, Marián Čekovský, Mária Čírová, Katarína Hasprová, Petr Janda, Lešek Semelka, či skupiny IMT Smile, Hex a Polemic.

Peteraj chcel podobnú oslavu dopriať aj kolegovi

Titulok článku netreba brať úplne vážne - na včerajšiu tlačovú konferenciu, kde sa mohli novinári o tomto výnimočnom projekte dozvedieť viac, by sa všetci účinkujúci umelci ani nepomestili. Z bohatého zoznamu hostí prišla Mária Čírová a boli samozrejme prítomní aj obaja spomenutí organizátori a Kamil Peteraj, ktorý zohral dôležitú úlohu nielen v Lehotského kariére, ale aj v tom, že sa tento koncert vôbec uskutoční.

"S týmto nápadom prišiel Kamil Peteraj. Po jeho koncerte, a ako sme začali pripravovať koncert Lýra 50, prišiel s tým, že pripravte sa, lebo Lehotský bude mať sedemdesiat. Potom nás oslovil Janko, či by sme mu nepomohli, tak sme sa do toho pustili. Môže sa niekomu zdať, že pripraviť takýto koncert je ľahké, je to však náročná, ale veľmi zaujímavá robota. Zorganizovať spevákov, vybrať im pesničky, k tomu veľmi veľa technických vecí, od sály až po aranžmány jednotlivých skladieb," povedal pre TASR stretnutí s médiami jeden z organizátorov Dodo Šuhajda.

K novinárom prehovoril aj hudobník Štefan Bugala, ktorý bude so svojimi spoluhráčmi na koncerte sprevádzať všetkých spevákov, okrem tých, ktorí prídu so svojimi vlastnými kapelami. Ako prezradil, so svojou štúdiovou kapelou spravil na piesňach iba kozmetické úpravy. "Aranže zásadne meniť nechceme, trošku skladby okrášlime dychovou sekciou, tú tam nejako zakomponujem, aby to bolo vkusné a aby sa to Jankovi páčilo. Tešíme sa na to." Za prekvapenie možno považovať neúčasť samotného Janka Lehotského na tlačovke o ňom, médiá sa však aj bez neho dozvedeli, aká bude dramaturgia koncertu a ďalšie podrobnosti. Napokon, narodeninový koncert by mal byť tak trochu prekvapením aj pre samotného oslávenca.

"Janko je veľký muzikant. Niekedy to pôsobí, ako keby si nedal na tom záležať, ale keď si sadne za klavír, tak je fantastický. Nemal také tie veľké producentské sklony, čo si dnešná doba vyžaduje. Patrí do kategórie jednotiek. Keďže sme boli jedna krvná skupina, spolupráca s ním bola vždy veľmi prirodzená, radostná. A spolupráca funguje vtedy dobre, keď sa pri každej pesničke tešíte už na tú ďalšiu, že robíte to, čo sa darí, čo má zmysel, čo človeka napĺňa," povedal pre TASR o svojom dlhoročnom kolegovi textár Kamil Peteraj.

Kamil Peteraj, Mária Čírová a Ľubo Belák Zdroj: Patrik RatajskýKamil Peteraj, Mária Čírová a Ľubo Belák na utorkovej tlačovej konferencii

Bude to najmä o hitoch a zábave

Organizátori priblížili aj spôsob, akým vzniká program unikátneho večera. "Kľúč na takéto koncerty je veľmi zložitý, pretože dramaturgia nevychádza len zo skladačky. Keď si zoberiem, koľko pesničiek Janko zložil, je ich niekoľko sto, no koncert môže mať tak dve a pol hodiny. V prvom rade teda išlo o pesničky, ktoré sú známe a ľudia ich očakávajú. Keď prídeš na koncert, kde sa zväčša spomína, tak očakávaš to, čo je tebe vlastné. Hity sú jednoznačne na prvom mieste. Janko robil pesničky pre chlapov aj pre ženy, celý program je pripravený," dodal druhý z dvojice organizátorov Ľubo Belák.

Ako uviedol Šuhajda, jednotlivým interpretom sa snažili vybrať skladby na mieru. "Vychádzali sme z toho, aká pesnička sa ktorému spevákovi, speváčke či kapele hodí a ako ju kto dokáže zaspievať. Nikoho sme však nenútili, aby to spieval ako Jano. Práve naopak, sme veľmi radi, že si oslovení umelci tie skladby prispôsobujú tak, aby to bolo zaujímavé. Vybrali sme veľmi rôznorodé pesničky od úplného začiatku Modusu a Jankovej tvorby až po jeho posledné skladby a sú tam zakomponované aj všetky najväčšie Jankove hity," uviedol Šuhajda.

"Už na prvom takomto veľkom koncerte, ktorý bol venovaný tvorbe Kamila Peteraja, sme si odskúšali, že sa oplatí spomínať na pôvodné slovenské pesničky so slovenskými interpretmi, pretože pesnička je súčasťou života každého človeka, každého z nás a Janko s tými pesničkami ide až do konca. Tieto návraty však nie sú len návratmi generačnými - pre ľudí, ktorí radi spomínajú, ale aj pre tých, ktorí sa radi zabavia. To je motto celého nášho dramaturgického koláča. Janko Lehotský zároveň pre mňa nie je len muzikant, ale aj priateľ, s ktorým dožívame svoj život v šťastí a takmer v zdraví a tento koncert je takou spomienkou na jeho tvorbu. Mala by to byť zábava pre všetkých," povedal počas tlačovej konferencie Ľubo Belák.

Čoskoro má 70, no duchom je stále mladý

Radosť s koncertu zdieľa aj Mária Čírová, ktorá si počas večera zaspieva dve Lehotského skladby. "Ja som veľmi rada, že môžem byť súčasťou tohto krásneho koncertu. S Jankom máme podľa mňa výborný vzťah, umelecky si veľmi rozumieme, on je klavirista, aj ja hrám na klavír, takže už neraz sme si hovorili, že si musíme strihnúť nejaký koncert, že si dáme oproti sebe klavíre a zaspievame si spolu nejaký duet. Zatiaľ sa to neudialo, no pevne verím, že to niekedy stihneme."

"S Jankom som prvýkrát spievala pred šiestimi rokmi v Legendách popu a odvtedy sa to s nami nejako ťahá. Je to úžasný človek, veľmi vtipný a ja sa teším, že aj k nám, mladším umelcom, má taký pekný vzťah. On príde a hneď si s vami potyká. Je veľmi mladý duchom, takže ja si ho skutočne veľmi vážim a veľmi sa teším na ten večer," uzavrela speváčka.

O tom, že Jankovi Lehotskému mladá slovenská hudba nie je cudzia, svedčí aj jeho nedávna účasť na odovzdávaní cien Radio_Head Awards, kde z rúk predstaviteľov SOZA prevzal Cenu za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry. "Kedysi som často hrával vo Véčku, teraz som sa preniesol do Starej tržnice medzi mladých. Je tu veľa dobrej hudby, to je dobré znamenie," povedal v ďakovnom príhovore.

Text: Hudba.sk (zdroj: TASR + SITA)
Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Janko Lehotský