Druhý ročník súťaže kapiel Rocková maturita s podtitulom Garage Awards vyvrcholil vlani v novembri počas dvoch finálových večerov v bratislavskom MMC. Piatok patril kategórii Pop & Rock a sobota sa niesla v znamení tvrdších žánrov súborne označovaných Hard & Heavy. Teraz je čas, aby sa víťazi súťaže predstavili aj v iných mestách.

Jednou z najatraktívnejších cien súťaže Rocková maturita je práve spoločné turné po slovenských a českých kluboch. Už minulý rok sa na koncertoch trojice najúspešnejších kapiel prvého ročníka ukázalo, že o novú rockovú hudbu je záujem aj mimo hlavného mesta. Tento rok sa na cesty vydá až šesť kapiel zastupujúcich "stupne víťazov" v oboch žánrových kategóriách.

Turné s príznačným názvom Všehochuť Tour 2017 odštartuje 24. marca v Košiciach a skončí 26. apríla v Brne. Lístky sú už v predaji v sieťach Predpredaj.sk pre slovenské koncerty a Předprodej.cz pre vystúpenia v Českej republike.

Obe kategórie ukázali objavy, ktoré sa oplatí spoznať

Víťazom kategórie Pop & Rock je Bullet Holes. Mladá bratislavská formácia je známa skvelými živými vystúpeniami a jej spevák Peter Horony dokáže svojím suverénnym prejavom strhnúť pozornosť akéhokoľvek davu. Je to veľký objav a osobnosť, o ktorej ešte bude veľa počuť. V rámci Rockovej maturity 2016 vyhral aj ceny pre najlepšieho gitaristu a speváka.


Na druhom mieste skončila skupina Diamond Flowers, ktorej tvorba v sebe nesie viacero zaujímavých hudobných odkazov a vplyvov. Podľa organizátorov a porotcov súťaže ide o jedinečný zjav na slovenskej scéne v rámci alternatívneho popu a rocku, aj vďaka emotívnemu prejavu speváka Tomáša, ktorým stupňuje atmosféru ich vystúpení.


Bronzová priečka patrila skupine The Gang, ktorá príchodom hlasovo aj výzorovo neprehliadnuteľnej novej speváčky Dorotky a známeho gitaristu Vadima Bušovského dostala druhý dych. Kapela sa po úspechu na Rockovej maturite pustila do práce na svojej propagácii naozaj naplno - od novembra do januára zverejnila štyri kvalitné videoklipy.


Kategória Hard & Heavy v ničom nezaostávala a zadefinovala svojho jasného víťaza Fishface. Hardcoreová štvorica mladíkov z Trenčína svojou kvalitou už od začiatku súťaže, do ktorej sa celkovo prihlásilo 72 skupín, prevyšovala ostatných. Skvelé živé vystúpenia s veľkou dynamikou a živelnosťou na pódiu je to, čo presviedča stále väčší počet fanúšikov.


Druhé miesto vo veľkom finále patrilo skupine Legend of the Submarine, ktorá hrá moderný post-hardcore s prvkami metalu a rôznymi elektronickými samplami. V našich končinách ide o veľmi svieži a nie často vídaný štýl, originalitu formácie navyše umocňujú dvaja speváci, energické šou plné pohybu a pôsobivé aranžmány.


Tretie miesto obsadili Sound Of Mayhem s hutným zvukom na pomedzí grungu a metalu, ktorý skvelo dopĺňa speváčka Mirka Zemanovej. Jej hlas vzbudzuje rešpekt a nasadením pripomína Sandru Nasić z kapely Guano Apes, samozrejme v časoch, keď hrali tvrdšiu hudbu.


Všehochuť Tour - turné víťazov Rockovej maturity:

Slovenské zastávky:

24. 3. - Košice, Riders Pub 
25. 3. - Dolný Kubín, Klub 77
31. 3. - Banská Bystrica, Klub 77
1. 4. - Žilina, Smer Music Bar
7. 4. - Bratislava, Randal club
8. 4. - Nitra, Frankie Rock bar

Vstupenky:  Predpredaj.sk   

Koncerty v Českej republike:

21. 4. - Praha, Klub Nová Chtelnice - vstupenky
26. 4. - Brno, Melodka Club - vstupenky

Videá z vystúpení počas finále Rockovej maturity 2016 a spoty s pozvánkami na turné Všechochuť Tour 2017 nájdete TU.

Hudba.sk informoval za organizátorov Rockovej maturity Roland Koncz. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac a dozviete na oficiálnych stránkach súťaže www.rockovamaturita.sk a www.facebook.com/rockovamaturita.

Foto: Imrich Pluhár