Prestížna hudobná akadémia Red Bull Music Academy bude tento rok oslavovať svoje 20. výročie v domovskom Berlíne. Od 8. septembra do 12. októbra sa v jednom z najdôležitejších miest na hudobnej mape sveta stretne 61 umelcov z 37 krajín. Zástupkyňou slovenskej scény bude speváčka, skladateľka a producentka Katarína Kubošiová alias Katarzia.

Celosvetový projekt Red Bull Music Academy, ktorý už 20 rokov obieha zemeguľu, sa vracia osláviť svoje okrúhle výročie tam, kde to celé začalo. V hlavnom meste Nemecka sa päť týždňov bude kumulovať žánrovo neobmedzená kreativita a umelci z celého sveta sa spoja, aby vytvorili hudbu, ktorá prekračuje ich domácu tvorbu. Aký môžete byť výsledok tohto multikultúrneho kreatívneho "výbuchu", si môžete vypočuť napríklad v kompilácii z ostatného ročníka, ktorý sa konal v roku 2016 v kanadskom Montreale.

Každý ročník akadémie je jedinečný a na pár týždňov dokáže pre umelcov vytvoriť svet, ktorý predstavuje nové perspektívy zvuku a hudby. Na 20. ročníku sa odprezentujú umelci a producenti z 37 krajín ako napríklad Keňa, Južná Kórea, Mexiko, Kanada, Filipíny, Rusko, Nový Zéland, Španielsko, Turecko či Brazília. Porota spomedzi stoviek prihlášok vybrala aj slovenskú talentovanú speváčku, textárku a producentku Katarziu, ktorú tak čaká nezabudnuteľná kreatívna skúsenosť.

Katarzia Zdroj: Dan Vojtech / Red Bull Media HouseFoto: Dan Vojtech / Red Bull Media House

Bude spievať po anglicky?

"Veľmi sa teším na muzikantov a ľudí, ktorých na Red Bull Music Academy stretnem. Očakávam, že spolu poskladáme bombastické hity a bude to prínosné nielen v oblasti hudby, ale aj ľudsky. Dúfam, že sa nám podarí nadviazať pracovné vzťahy a naštartovať tak medzinárodné spolupráce do budúcnosti," hovorí Katarína. Teší sa aj na prednášky a workshopy s lektormi z hudobného priemyslu, ktorí ovplyvňujú vývoj scény, na spolupráce a nahrávanie v profesionálnych štúdiách, a to všetko doplnené o nadupané koncerty a nekonečné klubové noci.

Ako priznala, v poslednej dobe čoraz viac uvažuje aj o tom, že by rada posunula svoju tvorbu smerom do zahraničia. "Vždy som si myslela, že moje hudobné pôsobenie sa obmedzí na Slovensko a Česko, pretože texty, na ktorých stojí celá moja tvorba, sú v slovenčine. Časom som ale začala stretávať viac a viac zahraničných muzikantov, hovorila som s nimi o hudbe aj o živote umelca, bola som na výlete na jazzovom festivale v NYC, kde som sa stretla so skvelými muzikantmi a začala som rozmýšľať nad tým, že nič nie je nemožné. Kedysi sa mi zdala idea pôsobenia v zahraničí absolútne nereálna a naivná, dnes už je to inak, a preto som rada, že možno aj vďaka Red Bull Music Academy naberiem viac odvahy a pokúsim sa tvoriť aj pre anglicky hovoriacich poslucháčov."

TIP: Katarziu môžete vidieť naživo v rámci festivalu SHARPE v Novej Cvernovke, kde bude špeciálnym hosťom


O Red Bull Music Academy

Red Bull Music Academy je globálna inštitúcia, ktorá si dala za úlohu neprestajne podporovať a rozvíjať kreativitu v hudbe. Tento unikátny workshop nemá obmedzenia, už roky vzdeláva a posúva hudobníkov, producentov, lovcov vinylov, spevákov, raperov, orchestrálnych skladateľov či digitálnych beatmakerov. Bez obmedzenia žánru a profesionality. Ľudia zapálení pre hudbu sa zúčastňujú prednášok svetových legiend, (spolu)pracujú v štúdiách pod vedením skúsených majstrov, sú súčasťou nezabudnuteľných nočných jamov a živých vystúpení s neopakovateľnou atmosférou.

Celý projekt je založený na ojedinelých zážitkoch, ktoré medzi sebou zdieľajú rovnako naladení ľudia z najrôznejších kútov sveta. Red Bull Music Academy spája hudobné legendy s novou generáciou umelcov, aby sa mohli navzájom vzdelávať, motivovať, inšpirovať. Je to miesto, kde sa oslavuje hudba - jej minulosť, súčasnosť, ale hlavne budúcnosť. 

Medzi viac ako 1500 osobností, ktoré formovali a nechali sa formovať Akadémiou, sú mená ako Erykah Badu, Aloe Blacc, Flying Lotus, Hudson Mohawke, Nina Kraviz, Jamie Woon, Brian Eno, Philip Glass, Ryuichi Sakamoto, D'Angelo, George Clinton, Nile Rodgers, Frankie Knuckles, Giorgio Moroder, Questlove, Stephen O’Malley, Rakim, RZA, Steve Reich, M.I.A., Tom Oberheim, Don Buchla, Roger Linn, Thundercat a mnohí ďalší. Od svojho vzniku v roku 1998 sa RBMA konala v metropolách po celom svete ako Melbourne, Barcelona, Rím, Londýn, Tokyo, či New York.

Mohlo by vás zaujímať:

Slovenská hudba si buduje pozíciu na trhu. Za hranicami je o ňu záujem

Nová Cvernovka ožije hudbou: Festival SHARPE je udalosťou, na ktorú sa čakalo

Pýtali sa, prečo slovenské kapely nie sú na Eurosonicu. Budúci rok ich bude deväť

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Dominika Gadušová zo spoločnosti Red Bull Slovensko. Viac sa o akadémii dozviete na oficiálnych stránkach redbullmusicacademy.com a facebook.com/RedBullMusicAcademy.

Titulný obrázok: RBMA - cjholme