Štefan Bugala je širokej hudobnej verejnosti známy predovšetkým ako člen sprievodnej kapely v populárnych televíznych šou ako Legendy popu, SuperStar či The Voice. Je však všestranným hudobníkom, ktorého celoživotnou láskou je jazz. Práve ten je esenciou jeho prvého sólového albumu Sagacita, ktorý nahral s množstvom skvelých hudobníkov.

Hudobné gény si nesie Štefan Bugala od svojich predkov - je pravnukom známeho slovenského skladateľa Mikuláša Schneidera Trnavského. Po absolvovaní bratislavského konzervatória ako prvý Slovák vyštudoval Janáčkovu Akadémiu muzických umení v Brne v hre na marimbe a vibrafóne.

Napriek tomu, že počas štúdií spolupracoval so symfonickým orchestrom, nestal sa jeho členom, ale zvolil si náročnú cestu "slobodného hudobníka". To mu umožnilo realizáciu v rôznych projektoch a spoluprácu s hudobníkmi ako Richard Müller, Jana Kirschner, Robo Opatovský, Helena Vondráčková, Elán a ďalšími.


Debut s 20-ročnou Sagacitou

"Na svoj sólový album som dlho čakal. Počas jedenástich rokov sa v mojej hlave objavilo veľké množstvo skladieb a hudobných motívov, ktoré som si, našťastie, stihol zapísať," hovorí Štefan Bugala o tvorbe albumu Sagacita a dodáva: "Nakoniec som si zo všetkých vybral šesť skladieb, ktoré si nie sú žánrovo podobné, no nebol to zámer. Album obsahuje niekoľko noviniek, ale i dvadsaťročnú Sagacitu, ktorá sa stala titulnou skladbou albumu." 

Spoločným menovateľom hudby na novinke Štefana Bugalu je jazz v jeho rôznych variáciách vrátane fusion a jazz-rocku. "Album vznikal postupne. Najskôr som si nahral všetky svoje nástrojové party a na ne nadviazali svojím majstrovstvom hudobní hostia - Juraj Griglák, Matúš Jakabčic, Andrej Šeban, Stanislav Baranec, Martin Záhora, Jarolím Emmanuel Ružička, Boris Lenko, Eugen Vizváry, Ryan Carniaux, Juraj GregoríkMilo Suchomel. Môj brat Michal okrem hudobného vkladu pripravil pre môj album aj obal, z čoho mám veľkú radosť," dodal Štefan Bugala. 


Album Sagacita, ktorý vydal Hudobný fond, svojím spôsobom nadväzuje na tvorbu kapely Fuse Jazz. Tú založil Štefan Bugala spolu s Jurajom Gregoríkom, Eugenom Vizvárym a bratom Michalom Bugalom a spoločne vydali dva albumy Labyrinth (2003) a Euphoric Union (2007).  

Tracklist a muzikantské obsadenie albumu Sagacita:
(2019, Hudobný fond)  

1. Reflective - Juraj Griglák (basgitara), Matúš Jakabčic (gitara), Stanislav Baranec (klarinet), Štefan Bugala (klávesy, bicie, malletkat) 
2. Sagacita - Martin Záhora (flauta), Jarolím Emmanuel Ružička (husle), Štefan Bugala (klávesy, bicie, vibrafón)
3. Pohanská - Boris Lenko (akordeón), Štefan Bugala (sampling pad, perkusie a vibrafón)
4. Konfesia - Eugen Vizváry (klavír), Štefan Bugala (vibrafón) 
5. Nokturno in F - Eugen Vizváry (hammond), Michal Bugala (gitara), Ryan Carniaux (trúbka), Štefan Bugala (bicie) 
6. Kruh - Juraj Gregorík (basgitara), Andrej Šeban (gitara), Milo Suchomel (tenor saxofón), Štefan Bugala (klávesy, bicie, perkusie)


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: archív Štefana Bugalu