Zaujal v roku 2019 hneď s prvým singlom Naspäť tam. Ukázal v ňom svoj cit pre chytľavé melódie, netuctové aranžmány a originálne zmysluplné texty, ktorými otvára okno do svojho sveta a dá sa s nimi ľahko stotožniť. Rodák z Trenčína Erik Žigmund dnes vydáva svoj debutový album, na ktorom ponúka dvanásť úplne nových osobných výpovedí.

Erik Žigmund študuje hru na gitare na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Už popri štúdiu sa však začal venovať vlastnej tvorbe, ktorú nemožno zaradiť inde ako do popu, no zároveň je úplne iná než to, na čo sme v strednom prúde na Slovensku zvyknutí. V jeho intímnych skladbách s hravým aj emotívnym akustickým zvukom a nádychom šansónu a nostalgie je cítiť inšpiráciu hudbou Amy Winehouse, na ktorej vyrastal. Ďalší interpreti, ktorí v ňom zanechali iskru a ovplyvnili jeho tvorbu, sú Zaz, Stevie Wonder, Kimbra alebo Jorja Smith. 

Už pred vydaním albumu ste mladého hudobníka mohli vidieť naživo v bratislavských podnikoch alebo v divadlách Ticho a spol. v Bratislave a v Bábkovom divadle v Žiline. ERØ spolupracuje aj s tanečníčkou Dominikou Malenovskou, zakladateľkou NØIR Dance Company a jej tanečným kolektívom. Jeho autorská tvorba odznela aj v projekte Sólo nielen pre jedno telo Juraja Korca a na konte má tiež spolupráce s Juliánou Hamranovou, Borekom Suchánkom, Norou Ibsenovou, či s Oliverom Kucharovičom.

Svoj talent a potenciál potvrdil prvým miestom na Demovnici Rádia_FM a ocenením za muzikálny výkon v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. V roku 2019 vystúpil na TAKT festivale v Novom Sade (Srbsko). Po úspešnom debute Naspäť tam (2019) vydal skladby Bez slov (2019) a Silence (2020). Na debutovom albume s názvom Utópia však prináša tucet úplne nových pesničiek, trojica známych singlov sa na ňom nenachádza.


12 skladieb, 12 osobných výpovedí

V každej z piesní na albume autor poukazuje na vzťahovú problematiku, nádej či nenaplnenú lásku. Skladbami vyjadruje svoj postoj k partnerským vzťahom. Texty sú v angličtine aj v slovenčine, no ako sám hovorí ide o osobné výpovede. Intro uvádza charakter celého albumu a pripravuje poslucháča na skladbu Human, v ktorej spieva o predsudkoch či podceňovaní sa.

Súčasťou albumu je aj duet s názvom Vôňa, ktorý naspieval v spolupráci so speváčkou s nezameniteľným hlasom, Norou Ibsenovou z kapely Fallgrapp. Poslucháčov poteší tiež skvelý basgitarista Oliver Kucharovič, ktorého si môžu vypočuť v piesni Chocolate. Skladbu Svetlo zložil pre svoju vernú priateľku Juliánu Hamranovú, ktorá bola pri jeho hudobných začiatokoch. Titulná skladba Utópia vyjadruje dlhodobý verný vzťah zo starých čias, aký je podľa autora možné vidieť len minimálne. Outro je zase zhudobnenou metaforou pre príchod človeka do neba.


Erik Žigmund sa nezameriava na jeden konkrétny štýl hudby, jeho hudba je zmesou jazzu, folku, šansónu, R&B a akustického popu. Spev, gitaru aj klavír si na album nahral sám, s husľami a cajonom mu pomohla Miroslava Čonková. Na nahrávaní albumu Utópia má veľkú zásluhu Erik Horák zo štúdia Lososound a o finálny zvuk nahrávky sa postaral známy český producent a zvukový majster Escon Waldes.
 
Album je dostupný digitálne na všetkých streamovacích platformách. Viac sa o mladom umelcovi dozviete na www.facebook.com/erikzigmundofficial.

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Text: Hudba.sk (zdroj: Erik Žigmund)
Foto: Ľuboš Kotlár