Dramaturgovia tridsiateho ročníka festivalu Beseda pokročili do ďalšej fázy výberu kapiel a hlásia potvrdené dve tretiny programu. Medzi novo potvrdenými položkami je írska post punková senzácia The Murder Capital a britskí O. Tradične najsilnejšie bude 4. a 5. augusta 2023 v Tasove pri Veselí nad Moravou obsadená česká a slovenská nezávislá scéna. Predtým ohlásené mená doplnili Kalle, FDK, Mat213, Tábor, badfocus, Hothouse, Meowlau x Val, Toyota Vangelis alebo Dušan Vlk.

Headlinerom tohtoročnej Besedy je dublinská pätica The Murder Capital, ktorá je preslávená svojimi strhujúcimi nahrávkami aj koncertmi. Už po vydaní debutu When I Have Fears (2019) ju denník The Irish Times označil za najlepšiu rockovú skupinu roka. A nový album Gigi's Recovery ich kvality potvrdil.

"Nepoznám nikoho, kto by vedel nespútanú živelnosť s krehkosťou kombinovať tak pôsobivo ako The Murder Capital," hovorí riaditeľ festivalu Pavel Uretšlégr o kapele, ktorá je spoločne s kapelami Fontaines D.C., Idles a Shame radená do novej post punkovej vlny a aktuálne mieri so svojim novým albumom na vrchol svojej kariéry.

Ďalším potvrdeným zahraničným zástupcom na festivale je mladé londýnske duo O. tvorené saxofonistom Josephom Henwoodom a bubenicou Tash Keary. Ich kvality potvrdzuje fakt, že si ich na svoje európske turné ako support vybrala jedna z najvýraznejších kapiel súčasnej britskej scény Black midi. "Baví nás hľadať medzi vychádzajúcimi hviezdami. Dvojica O. nás svojimi frenetickými koncertmi okamžite presvedčila," dodáva dramaturgyčkaa festivalu Kač Fišer.

Z českej a slovenskej scény do Tasova okrem už ohlásených mien príde experimentálny popový slovenský projekt Meowlau x Val, za ktorým stoja Laura Jašková a Valentina Vlková. Undergroundovú rapovú scénu ovplyvnenú punkovým prostredím zastúpi prešovský hudobník Dušan Vlk, z akademickej pôdy naopak vychádzajú performérka Katarína Konvalinová a sochárka Erika Velická, ktoré ako lobbyboy&saab900turbo nekompromisne strieľajú do všadeprítomného sexizmu a nevľúdnej reality.

Surový post punk oživený trubkou a noiseovými gitarami zahrá v Prahe usadený medzinárodný projekt Hothouse, absolútnu úprimnosť a sebatrapňujúci humor obnaží aktuálny objav cien Vinyla – digitálny pesničkár Mat213. Rovnako vo Vinyle so svojimi piesňami ukutými do podoby hypnotických rockových masívov už pred dvoma rokmi uspela kapela Tábor.

S novým albumom sa na Slovácko ďalej chystajú oceňovaní Kalle, comeback oslavujúci post metalový FDK a v intímnejších vodách operujúci producent a multiinštrumentalista badfocus. Chýbať nebude ani vynálezca elektronických hudobných nástrojov Toyota Vangelis, ktorý vo vlastnej tvorbe pod vrstvou autotúnu hľadá rozhranie medzi človekom a strojom, či prednáška historičky a teoretičky umenia Martiny Freitagovej o spojení hudby a architektúry. Tí všetci doplnili už skôr ohlásené vystúpenia Coals, Bert & Friends, Bez ladu a skladu, Aiko, Berlin Manson, Nina Kohout, Dukla, Ima Teva, Nina Pixel, Orient, Protijed, Besna, Ondreja Galuška alebo dvojica Šimanský Niesner.

Tridsiaty ročník Besedy (u Bigbítu) prebehne 4. a 5. augusta v Tasove pri Veselí nad Moravou. Na troch scénach sa predstaví viac ako päť desiatok účinkujúcich. Svojich zástupcov na festival dovezie aj Štartér Radia Wave a ďalší umelci vystúpia v rámci ostatných programových blokov, Súťaže pesničkárov a tzv. Apollónovej návštevy.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar.