V košických Kasárňach/Kulturparku sa 24. apríla odohrá netradičné spojenie dvoch telies, produkujúcich autentickú slovenskú hudbu v zaujímavom prevedení. Fanúšikovia sa môžu tešiť na kapelu známej herečky a speváčky Doroty Nvotovej a virtuózne trojčlenné zoskupenie Talent Transport.

Dorota Nvotová sa už ako šesťročná objavila v televíznom filme Tajomstvá pod viečkami a v rozprávke Šípková Ruženka. O tri roky neskôr účinkovala v detskom muzikále Bambi, ako desaťročná v divadle Astorka v hre Incident a ako 14-ročná v televíznom filme Prášky na spanie (1996). Vzápätí začala točiť filmy do kín, napríklad Krajinka (2000), Perníková věž (2002), Děvčátko (2002), Muzika (2007) alebo eŠteBák (2012).

Vyštudovala evanjelické lýceum v Bratislave. Bola členkou česko-slovenskej hudobnej formácie Overground. V roku 2004 vydala sólový album pod názvom Dorota Nvotová a po štyroch rokoch druhý - Sila vzlyku. Po tom, čo sa vrátila z Nepálu, kde viedla turistické výpravy a pracovala v detskom domove, žije v Moskve, ale často sa vracia aj na Slovensko. Cez internet riadi svoju cestovnú kanceláriu, prostredníctvom ktorej sprostredkúva zájazdy do Nepálu i treking v Himalájach. Venuje sa však aj muzike, nedávno dokončila hudbu k dokumentárnemu filmu Fulmaya. Snímka mapuje časť jej života, ktorú strávila v Nepále.


Skupinu Talent Transport, ktorú už dnes večer v Bratislave čaká predskakovanie fenomenálnemu americkému jazzovému spevákovi Gregorymu Porterovi, tvorí trio skúsených muzikantov z rôznych kútov Slovenska - Vladislav "Slnko" Šarišský (klávesy, spev), Marián Slávka (bicie a vokály) a Filip Hittrich (basová gitara). Každý z nich má za sebou viacročné pôsobenie v niekoľkých známych a úspešných hudobných projektoch ako Hrana, Jana Kirschner, IMT Smile či Sounds Like This. Na naplnenie ich vlastných tvorivých ambícií však dozrel čas až po siedmich rokoch spoločného pôsobenia. Album Talent Transport: 1 vyšiel vlani koncom septembra. Ich kompozície presahujú žánrové hranice medzi jazzom, art-rockom, popom, ale aj súčasnou vážnou hudbou.

Líder tria Vladislav Šarišský sa už ako študent VŠMU popri škole venoval komponovaniu a aranžovaniu klasickej hudby, ktorej sa venuje doteraz. Okrem pôsobenia vo sfére klasickej hudby ho však verejnosť mohla spoznať aj ako klávesáka na turné s kultovým albumom Hrana, kde sa v rámci pocty Marekovi Brezovskému objavil po boku Oskara Rózsu, Martina Valihoru a ďalších skvelých muzikantov.

Prečítajte si: Talent Transport pokračuje tam, kde Hrana skončila


Piatkový košický koncert sa začína o 19:30 v pavilóne Alfa priestorov Kasárne/Kulturpark. Podujatie je spolufinancované z dotačného systému Ministerstva kultúry SR.

Redakciu Hudba.sk informoval Daniel Franko, PR a produkčný manažér Kasární/Kulturparku.

Foto: Igor Daniš / Marat Rumanová

Súvisiaci interpreti: Dorota Nvotová, Talent Transport