Fanúšikovia a fanúšičky zosnulého amerického spisovateľa Allena Ginsberga si môžu vypočuť skladbu Do The Meditation Rock, v ktorej hrá na basgitaru legendárny spevák a muzikant Bob Dylan. Pieseň sa bude nachádzať na reedícii Ginsbergovho dvojalbumu First Blues (1983) s názvom The Last Word on First Blues, ktorá vyjde na troch CD v piatok 20. mája.

Novinka bude obsahovať novú verziu pôvodnej nahrávky, na ktorej spolupracovali aj Anne Waldman, David Amram, Peter Orlovsky či Arthur Russell. Okrem toho ponúkne jedenásť doteraz nevydaných Ginsbergových skladieb, demá a živé záznamy, na ktorých sa podieľali aj Dylan a Russell. Dvadsaťosemstranový booklet bude obsahovať raritné fotografie, ilustrácie či texty pochádzajúce z archívu slávneho spisovateľa.

Podľa gitaristu Stevena Taylora, ktorý sprevádzal Ginsberga, pochádza skladba Do The Meditation Rock z roku 1982, keď sa autor knihy Vytie (1956) stretol so 74-ročným Dylanom v jeho štúdiu v Santa Monice a hrali spolu približne desať hodín. Na nahrávke sa okrem Ginsberga, Dylana a Taylora podieľali aj David Mansfield a Rick Rosato. 



Allen Ginsberg bol jednou z hlavných osobností generácie beatnikov. Bojoval proti vojne vo Vietname, viedol kampane proti zneužívaniu moci v medzinárodnej politike, bojoval za práva homosexuálov. Je autorom niekoľkých básnických zbierok. Jeho spomínané Vytie (1956) sa stalo manifestom beat generation. Objavil sa tiež napríklad vo videu k piesni Subterranean Homesick Blues Boba Dylana, ktorý má na konte aj hity ako Like A Rolling Stone, Blowin' In The Wind, The Times They Are A-Changin’, Tangled Up In Blue, Knockin' On Heaven's Door či Just Like A Woman. Ginsberg zomrel v roku 1997 v New Yorku. 

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív)
Foto: Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan