Keď sa 5. februára dostal na svet album Medicine at Midnight od americkej kapely Foo Fighters, fanúšikovia si mohli po prvý raz vypočuť skladbu, ktorá sa od zvyšku piesní na štúdiovke dosť výrazne odlišuje. Jej názov je Chasing Birds a muzikanti sa ju najnovšie rozhodli podporiť aj novým animovaným videoklipom.

Je zrejme zbytočné polemizovať nad tým, či sa skladba na album hodila alebo nie. Kapela si za ňou stojí, inak by ju predsa na svoju desiatu štúdiovku nezaradila. Fakt, že má pre ňu zjavne výnimočné miesto, potvrdili Foo Fighters aj vizuálom, ktorý medzi ich klipmi vyčnieva rovnako ako samotná pieseň.

U rockovej formácie, ktorá je na scéne viac ako štvrťstoročie, sme zvyknutí skôr na tvrdšie gitary a nie práve šetriaci hlasivkový mód speváka Davida Grohla. Samozrejme, v repertoári má aj niekoľko pomalších skladieb, no Chasing Birds je predsa len o niečo popovejšia a uhladenejšia. To však v žiadnom prípade neuberá na jej kvalite, práve naopak. Celkový, jemne psychedelický aranžmán a produkcia skladbe veľmi svedčia a aj vďaka tomu má predpoklad vytvoriť príjemnú atmosféru v aute, kuchyni či počas homeofficu.

"Napísal som túto skladbu na akustickej gitare a myslel som si, že to bude akustický song. Potom som premýšľal, že vlastne neviem, či chceme mať na tomto albume akustickú pieseň," ozrejmil frontman pôvod singla, pri ktorého tvorbe ho podľa vlastných slov inšpirovali Aerosmith, Wings, 10cc alebo duo The Bird And The Bee. Poslednú menovanú formáciu založil Greg Kurstin, ktorý je producentom albumu Medicine at Midnight. Do skladby Chasing Birds sa mu podarilo nasamplovať jedinečne čistý hlas jeho kolegyne z dua, ktorou je speváčka Inara George.


Pestrofarebný animovaný videoklip, ktorého scény sú ako vystrihnuté zo psychedelického komiksu, má na svedomí britské Bomper Studio. Vo videu je možné okrem odkazov na staršie klipy k skladbám Everlong, DOA či Monkey Wrench nájsť aj rôzne paralely so skutočným životom muzikantov (nielen z Foo Fighters), ktorí si počas kariéry neraz prejdú cez mnohé úskalia, pričom neprestávajú tvoriť a hrať. Po strastiplných a neočakávaných situáciách sa im napokon podarí zachrániť. Aspoň v tom lepšom prípade.

Členovia Foo Fighters sa vo videoklipe musia popasovať s nehostinným prostredím na púšti, kde sa 52-ročnému lídrovi prihovára kaktus s očami a ústami. V iných záberoch zas kapela hrá v skúšobni či na vysokej skale. Neskôr sa hudobníci prepadnú pod zem, kde ich čakajú rôzne príšerky alebo rozbúrená rieka vyvierajúca z veľkého roztrhnutého srdca. O ňom spieva aj v texte. "Cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami a mojimi temnými vynálezmi. Cesta do pekla je dláždená zničenými časťami krvácajúcich sŕdc, ako aj toho môjho,“ filozofuje Grohl v texte piesne.

videoklip Chasing Birds Zdroj: Bomper Studio

Foo Fighters mali vlani vyraziť na európske turné k oslave 25 rokov na scéne. Koronavírus však ich plány zmenil a podľa čerstvých správ šnúru odložili až na budúci rok. Kapela sa predstaví Berlíne, Miláne, Nimes, Valencii alebo Lisabone.

Všestranný a hyperaktívny frontman Dave Grohl sa od minulého týždňa môže pochváliť spoluprácou s lídrom legendárnych The Rolling Stones Mickom Jaggerom, ktorý ho prizval na nahrávanie svojho sólového singla Eazy Sleazy. Okrem toho sa niekdajší bubeník Nirvany venuje aj ďalším projektom a v októbri plánuje vydať memoáre pod názvom The Storyteller.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Bomper Studio

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters