Po vydarenom Kolorika EP s najhranejšou skladbou na Rádiu_FM z roku 2019 vydáva elektronický producent Analogrunner ďalšiu kolekciu skladieb. Tentokrát ide o celý album s názvom Echo Cube, ktorý vychádza dnes (22.4.) ako limitovaný vinyl a digitálne na značke Deadred Records.


Echo Cube
je citlivo vyskladaná mozaika elektronických skladieb, demonštrujúca rôznorodosť a zvukofarebnosť a charakteristická kolektívnou spoluprácou rôznych zúčastnených umelcov. Album predznamenal nedávno vydaný pilotný singel Autism Hymn, ktorý Analogrunner venoval prehliadanej komunite ľudí v autistickom spektre.

Nahrávka obsahuje tracky s vokálom aj čisto inštrumentálne kúsky. Každá skladba je svojím vyznením úplne iná a ponúka presahy do rôznych odtieňov elektronickej hudby. Druhou už dávnejšie zverejnenou skladbou je singel Haze of Sirens z roku 2020, v ktorom znie nezameniteľný hlas estónskej divy Possimiste. Tá hosťuje aj v skladbe Last the Night, ktorá je coververziou známej piesne pesničkára, skladateľa a producenta Milana André Boronella. V piesni Spaces zase Analogrunner spojil skvelý beat od Bobsana s éterickým vokálom na Slovensku žijúcej sýrskej speváčky Lary Abou Hamdan, ktorá sa tentokrát predstavila v rapovej forme.

Ride a Rave odkazuje na old schoolovú tanečnú elektroniku z čias rave music, titulná Echo Cube očarí zvukomalebnou kompozíciou a skladbu Poopoocalla možno charakterizovať ako techno vyvádzanie s vlastnými deťmi. Zasnený záverečný opus Over Sunsound poslucháča zoberie do idealistickej krajiny modrej oblohy a žltého slnka - bez vojny.



Skladby vznikali počas uplynulého roka a Analogrunner na nich pracoval paralelne na všetkých naraz. Niektoré kompozície vznikli na prvú, iné zreli zopár týždňov až mesiacov. Spoločne so zmenou destinácie štúdia naberali ďalšie a ďalšie obohacujúce zvukové vrstvy.

"Bolo skvelé počas jedného dňa pracovať ráno v slnečnom kúpeli na snovej skladbe Over Sunsound, počas dňa na editáciách vo vokálnych partoch do songu Spaces a večer si usporiadať s deťmi a modulárnym syntetizérom nahrávaciu session do songu Poopoocalla. V čase sivosti a jednotvárnosti pandémie, lockdownov a obmedzení to bola skvelá možnosť na odreagovanie sa a som veľmi rád, že som takúto možnosť dostal. Popri rutinných procesoch v bežnom živote to bola častokrát skvelá škola vystavovania sa rôznym mieram frustrácie a vo finále satisfakcie, keď sa skladby podarilo dotiahnuť do očakávanej formy. Jednoducho dlhšia jazda na skateboarde po rôznych povrchoch a terénoch," hovorí o procese tvorby albumu Matúš Bluem alias Analogrunner.

Zvukový setup bol preňho štandardný, zameraný na polyfónnu, monofónnu či acidovú analógovú pestrofarebnosť. Nahrávanie a mixáž prebehla v jeho domácom piešťanskom Underhill Studio a výsledný zvuk nahrávky brilantným masteringom dosiahol Tom Karásek v štúdiu Gargle and Expel v Prahe. Autorom artworku je Allan Kudrna a na jeho kreovaní najmä po stránke farebnej tonality spolupracoval s fotografkou Katou Sedlak, ktorá vo Flat Art Gallery nafotila titulné zábery Analogrunnera.

Album Echo Cube vychádza 22. apríla ako limitovaný 12" vinyl a digitálne na všetkých známych streamovacích platformách a ako download na Bandcamp profile Analogrunnera ako aj na stránkach Deadred Records. Vydanie vinylu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.


Analogrunner, vlastným menom Matúš Bluem, je producent a hudobník, ktorý čerpá inšpiráciu a energiu z prírody a pohybu. Na scéne sa uviedol najprv elektronickým projektom Blue M, ktorý spočíval v generovaných modulárno-softwarových zvukových dobrodružstvách, a pokračoval ako Emah, inšpirovaný dubstep/garage vlnou nultých rokov. Napokon sa našiel v projekte Analogrunner, kde vo svojej tvorbe kombinuje najrôznejšie zvukové zdroje: nahrávky vlastných detí a ich hračiek, svoje nedokonalé inštrumentálne pokusy na gitare a klavíri, či hudobníkov a vokalistov, ktorých v živote stretol a všetko to zabaľuje do vkusnej súčasnej elektroniky, najmä využitím analógového hardwaru.

Na debutovom eponymnom EP (2016, Deadred/Starcastic) spolupracoval s estónskou speváčkou Possimiste. Tá sa objavila aj na jeho vydarenom Kolorika EP (2019, Deadred/Starcastic), spolu s britskou speváčkou Mariou Milewskou a ďalšími hosťami. Dvoma skladbami prispel aj na výberovky súčasnej slovenskej hudby Ostrov hudby 2 a 3. Okrem vlastných skladieb je veľmi zručný remixér, vytvoril svoju verziu skladby O hore a vtáčkovi na album Jany Kirschner Moruša – Remixed a v minulosti sa blysol aj remixmi pre Veca, Autumnist alebo Bulp.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poslal Martin Turzík. Správu sme upravili.