Fanúšikovia po celom svete netrpezlivo čakajú na avizovaný piaty album Subtract, ktorý vyjde 5. mája. Anglický hudobník im čakanie spríjemnil druhým singlom z neho. Emotívna gitarová novinka Boat je podľa Eda Sheerana metaforou pre depresiu, ktorá ho vo videoklipe pohltí ako nepriateľské morské vlny, v ktorých sa snaží udržať nad hladinou.

Nový singel zverejnil Sheeran v piatok 21. apríla, necelý mesiac po uvedení pilotného singla Eyes Closed. Napriek poradiu je práve Boat prvou skladbou, ktorú na nový album Substract napísal. Hovorí o nej ako o pesničke, ktorá "bojuje s ťažkosťami, keď sa cítite byť na dne a neviete, ako prelomiť cyklus."

O pripravovanom albume Ed Sheeran hovorí ako kolekcii piesní, ktoré sú inšpirované zásadnými udalosťami z jeho súkromia. Poslucháči spoznajú spevákov strach, depresiu a úzkosť, prameniace jednak z hrozivej diagnózy jeho manželky, ktorej počas tehotenstva diagnostikovali nádor, bez možnosti liečby počas tehotenstva, a tiež z náhlej straty najlepšieho priateľa Jamala Edwardsa.

"Mal som pocit, že sa topím, hlava pod hladinou, pozerám hore, ale neviem sa predierať vzduchom," opísal spevák svoje pocity na sociálnej sieti. Rovnaký obraz ponúka aj videoklip Boat, v ktorom Sheeran zápasí s vlnami, ktoré ho chcú strhnúť, on sa však snaží nespadnúť a držať hlavu nad hladinou. "Vlny moju loď nezlomia," spieva vo chvíli, kedy vidíme množstvo polámaných predmetov, s ktorými sa divoké vlny vôkol neho pohrávajú a ponúka tak záblesk nádeje v jeho najtemnejšom životnom období. 

Opísané udalosti sú príčinou toho, že všetok dovtedajší materiál odsunul nabok, a začal piesne na nový album písať odznova. "Pracoval som na (albume) Subtract už desaťročie, snažil som sa vytvoriť dokonalý akustický album, napísal a nahral stovky piesní s jasnou víziou toho, čo som si myslel, že by to malo byť. Potom na začiatku roka 2022 séria udalostí zmenila môj život, moje duševné zdravie a v konečnom dôsledku aj spôsob, akým som vnímal hudbu a umenie," vysvetlil umelec.

"Písanie pesničiek je moja terapia. Pomáha mi to pochopiť moje pocity. Písal som bez toho, aby som premýšľal o tom, aké piesne budú, napísal som len to, čo sa vynorilo. A za viac ako týždeň som nahradil desaťročnú prácu svojimi najtemnejšími myšlienkami. Prvýkrát sa nesnažím vytvoriť album, ktorý sa bude ľuďom páčiť, len vydávam niečo, čo je úprimné a pravdivé k tomu, kde som vo svojom dospelom živote," dodal.

Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj citácií: Instagram E.S.)

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran