Slovenská hudobná skupina Varkocs sa stala historicky prvým účinkujúcim zo strednej a východnej Európy, ktorého mohli spoznať návštevníci festivalu Atlantic Music Expo (AME). Stalo sa tak 13. apríla 2023 v meste Praia na Kapverdských ostrovoch.

Festival AME je primárne zameraný na hudbu, ktorá vzniká na oboch brehoch Atlantického oceánu. Väčšinu účinkujúcich preto tvoria domáci hudobníci, ale aj medzinárodní umelci zo západnej Afriky, Brazílie, Karibiku, Portugalska, Francúzska, Kanady či USA. Festival sa koná od roku 2013 (s výnimkou kovidovej prestávky v rokoch 2020-2021), ale až na jeho deviatom ročníku mohli diváci vidieť a počuť aj hudbu zo stredu európskeho kontinentu.  

"Originalita a energia kapely uchvátila miestnych divákov, pre ktorých to bolo mimoriadne exotické vystúpenie. Obecenstvo po úvodnom prekvapení reagovalo výborne a rýchlo sa naladili na kapelu, ktorá s ním spontánne komunikovala," hovorí Jarmila Vlčková, ktorá skupinu sprevádzala ako tour manažérka a zároveň zastupovala ako delegátka World Music Festival Bratislava. Podľa Vlčkovej "mnohí delegáti hodnotili vystúpenie Varkocsu ako veľmi silné".

Ako sa vlastne Varkocs zo Šamorína dostal na takýto festival? Začalo sa to v auguste 2022 na World Music Festivale v Bratislave, kam prišiel ako jeden z mnohých zahraničných delegátov aj Augusto Veiga, riaditeľ festivalu Atlantic Music Expo. Zo slovenských interpretov, ktorí počas bratislavského festivalu vystúpili, sa mu najviac zapáčili práve Varkocs. Skupina, ktorá momentálne pôsobí ako trio v zložení Erik Turtev - drumble, píšťaly a perkusie, Roman Turtev – bicie, perkusie a Júlia Vaczulka – spev a perkusie, vydala v roku 2022 debutový album Rye Island.

Počas posledných rokov Varkocs často vystupoval na samostatných koncertoch a festivaloch nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Maďarsku či Nemecku. Pobyt na Kapverdoch ich ale aj tak príjemne prekvapil. "Po príchode nám bolo hneď jasné, že toto je trošku iné ako to, na čo sme zvyknutí u nás v Európe," hovorí Roman Turtev. "Atmosféra na Kapverdoch je jednoducho neopísateľná. Treba to proste zažiť. Od rána sa mestom ozýva hudba, ktorá je ako balzam na dušu. Ľudia sú tu milí a z ničoho si nerobia starosti, vždy sa usmievajú a sú priateľskí. Najlepšie to vystihuje slogan, ktorý sme objavili na mnohých turistických produktoch: "No Stress Capo Verde", ten podľa nás úplne vystihuje miestnu mentalitu."

A hoci Varkocs mal pred vystúpením obavy, ako miestne publikum prijme ich chuligánsky folklór zo Slovenska, nakoniec to dobre dopadlo. Miestni obyvatelia síce nepoznajú drumbľu, a väčšina skupín, ktoré na festivale vystupovali, hrala skôr pomalšiu hudbu so silnými melodickými linkami, o to viac diváci ocenili kontrast, ktorý na scénu priniesol energický Varkocs. "Naše obavy sa rozplynuli hneď po prvej pesničke," spomína Roman Turtev a dodáva: "obecenstvo nás prijalo s veľkým potleskom a počas celého koncertu sa zabávali a tancovali. Hneď po koncerte nasledovali interview do miestnej televízie, kde moderátorka presne vystihla, že muzika, ktorú hráme, sa miestnym páči okrem iného aj preto, lebo si chránime dedičstvo našich predkov a snažíme sa ho prezentovať v novom šate."

Slovenské publikum si hudbu z Kapverdských ostrovov spája hlavne so slávnou speváčkou Cesariou Evorou (mimochodom, dokumentárny film o nej mal premiéru práve na tomto ročníku AME).

Zdá sa, že kapverdské publikum si hudbu zo Slovenska bude od tohto roku spájať so skupinou Varkocs vďaka jej skvelej show. Medzičasom skupina dostala pozvánky na ďalšie festivaly na Kapverdoch a v Portugalsku. Vlčková dopĺňa: "Po minuloročnej spolupráci a výmene hudobníkov s festivalom OuTonalidades Festival, kde sa predstavil Mojše band, je to druhé vystúpenie slovenskej skupiny v portugalsky hovoriacej krajine prostredníctvom World Music Festivalu Bratislava a platformy WOMUSK. Vycestovanie na Kapverdy sme preto využili aj na ďalšie stretnutia a rokovania v meste Praia a v Lisabone. Cieľom je rozšíriť spolupráce, predstaviť viac slovenských hudobníkov v týchto regiónoch a naopak, portugalských na Slovensku. Prvé kroky máme úspešne za sebou. Aj vďaka Varkocsu."

"Touto cestou chceme poďakovať celému tímu Atlantic Music Expo 2023, špeciálne riaditeľovi Augustovi Veigovi. Je to výborne organizovaný festival s kvalitným programom," hovorí Vlčková. Jej poďakovanie za podporu mobility J. Vlčkovej patrí aj Fondu na podporu umenia.

Zdroj: Vladimír Potančok, WOMUSK