Slovenský jazzový spevák Peter Lipa vydal nový album s názvom 68. Pri tvorbe názvu sa inšpiroval svojím aktuálnym vekom, no nielen tým. Nahrávku totiž otvára pieseň Hopeful Spring and Wheeping Summer, ktorá rozpráva o udalostiach z roku 1968.

"Táto pieseň je venovaná všetkým našim príbuzným, priateľom a láskam, ktorí stratili svoje ilúzie a sny v Československu v roku 1968," uvádza Peter Lipa v booklete pod textom piesne. "Na svojej koži som to precítil veľmi silno. Pamätám si tú noc, na to ráno i dni, ktoré nasledovali po tom. Plakalo sa, smútilo sa nad naším životom, nad ktorým viseli obrovské otázniky. Text i tú pesničku považujem za moju priamu výpoveď," povedal spevák vo videoprezentácii albumu, ktorý predstavil v pondelok v bratislavskom klube U Očka.

V úvodnej skladbe počuť okrem Petra Lipu aj rapera Opaka, známeho z formácie AMO. Na margo tejto netradičnej spolupráce Lipa prezradil, že sa s Opakom stretol v jednej televíznej relácii a niekde tam vznikla myšlienka, aby hosťoval v jeho piesni. Raper však nie je jediným hosťom na albume 68. Ruku k dielu priložil aj Američan Hendrik Merkens (ústna harmonika), Talian Ruggero Robin (gitara), spoluhráč Richarda Müllera Michal Žáček (flauta a saxofón), Stano Palúch (mandolína), Juraj Griglák (kontrabas) i speváčky Svetlana Rymarenko a Saša Okálová.

Lipovými najdôležitejšími spolupracovníkmi boli ale jeho syn Peter a Ľubor "Umelec" Priehradník. Všetci traja sú zároveň producentmi albumu, ktorý obsahuje 12 skladieb. O texty sa postarali Rudo Rusiňák, Milan Lasica, Juraj Paliesek či Peter Kollár. Niekoľko anglických textov napísal Christian Weber.

Peter Lipa - dokument o nahrávaní albumu 68 (2012)

Ak by si mal 68-ročný jazzman vybrať skladbu, ktorá má najväčší hitový potenciál, bola by to pieseň Čo mám rád, ku ktorej text napísal Milan Lasica. Lipa s ním spolupracoval na predchádzajúcej nahrávke Lipa spieva Lasicu (2005). "Chvíľu to vyzeralo tak, že na tomto CD nebudú žiadne Lasicove texty, ale mne by to asi chýbalo. Tak som mu nenápadne naznačil, že aj na tejto platni musí byť aspoň jedna pieseň s jeho textom. Tak vznikla pesnička Čo mám rád alias Lipový čaj," uvádza Lipa v booklete albumu.

Spevák, ktorého preslávili hity ako Maturantky či Štyri kone vrané, nechal svoju očakávanú štúdiovku dozrievať šesť rokov. "Niekedy to tak vychádza. Nezaškodí si veci trochu premyslieť, niet sa kam ponáhľať," myslí si Lipa. Piesne, ktoré sa dostali na album, sú staršie, ale až teraz sa dočkali realizácie, pričom tvorivý proces trval štyri roky.

"Po prvý raz sa to robilo trochu inou metódou. Predovšetkým sme neboli celá kapela vo veľkom štúdiu ako v prípade mojich starších platní," vysvetlil ešte vo februári Lipa. Podľa vlastných slov sa jeho novinka od staršej tvorby odlišuje najmä zvukom. "Zvuk je tu celkom iný. Základ je digitálny, znie celkom ináč. Iba sem-tam má človek pocit, že to sú tie veci, ktoré zvukovo pozná. Jednotiacim prvkom je potom môj spev, moja interpretácia, moja melodika a práca s textom," povedal dlhoročný organizátor festivalu Bratislavské jazzové dni.

Peter Lipa feat. Opak - Hopeful Spring and Weeping Summer 

Zdroj: SITA
Foto: SITA/Michal Burza

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa