Britská speváčka a raperka M.I.A. prezradila, že by na svojich vystúpeniach veľmi rada mala hologram zakladateľa portálu Wikileaks Juliana Assangea, s ktorým v minulosti spolupracovala. Len nedávno pritom v podobe hologramu na svojom koncerte uviedla speváčku Janelle Monáe.

"Pódiové spolupráce s inými umelcami sú najmä vecou amerického hip-hopu a ja rada robím niečo iné. Bolo by napríklad veľmi fajn, aby som mohla mať na pódiu hologram Juliana Assangea," vyjadrila sa M.I.A. v rozhovore pre Time Out. 

Julian Assange a M.I.A. už v minulosti spolupracovali na niekoľkých projektoch. V roku 2012 sa interpretka podieľala na hudbe pre jeho televíznu šou The World Tomorrow. Zakladateľ Wikileaks zas speváčku uviedol na jednom z jej koncertov v New Yorku prostredníctvom nahranej videosprávy. Assange aktuálne žije na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol svojmu vydaniu do Švédska, kde bol obvinený zo sexuálneho útoku. Práve z tohto dôvodu by sa so speváčkou na jedno pódium v skutočnosti postaviť nemohol.

Janelle Monáe a hologram M.I.A. Zdroj: Chris Pizzello/Invision/APM.I.A. už aj sama "vystúpila" v podobe hologramu - viac fotiek

Sú budúcnosťou koncertov duety na diaľku?

Pre M.I.A. by uvedenie hologramu na pódiu počas svojej šou nebolo novinkou. Začiatkom apríla v New Yorku odspievala skladbu Bad Girls s americkou speváčkou Janelle Monáe, ktorá sa k nej pridala v podobe iluzórnej pohyblivej postavy (a nie jednej, viď video nižšie).

Osobne Janelle tento duet absolvovať nemohla, pretože mala v rovnakom čase koncert na opačnom pobreží Ameriky - v Los Angeles. Kuriozitou je, že aj ona v ten istý večer privítala na pódiu M.I.A. v podobe hologramu v piesni Q.U.E.E.N. V oboch prípadoch bola na vyvolanie ilúzie použitá technika známa ako 3D projection mapping, ktorá je podľa odborníkov budúcim štandardom koncertných vizuálov.

Je tak zrejmé, že hologramy sa nebudú využívať len na "vyvolávanie duchov", ale aj na pódiové spolupráce medzi živými hudobníkmi, ktorí nemôžu byť v tom istom čase na rovnakom mieste. A možno sa v blízkej budúcnosti takto na pódiu objavia aj slávne rozhádané dvojice ako napríklad Axl Rose so Slashom či bratia Gallagherovci.

TIP: Michael Jackson ožil v podobe hologramu. Pozrite si video, z ktorého mrazí


Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com, Pitchfork.com, pm)
Foto: AP Photo/Keystone/Laurent Gillieron (titulná fotka), Chris Pizzello/Invision/AP (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: M.I.A.