Slovenský herec Milo Kráľ a speváčka Barbora Švidraňová, ktorí v nedeľu večer druhý raz pokrstili nový album Telegramy kapely Milo Kráľ Band, majú zo spoločnej práce radosť. Po štyroch rokoch a dvoch vydaných nosičoch považuje Švidraňová Kráľa a ostatných členov jeho kapely takmer za svoju rodinu.

S charizmatickým hercom sa zoznámila pred šiestimi rokmi počas predstavenia. "S Milom sme sa dostali k sebe už dávno. Hrali sme v tom istom predstavení, ktoré sme robili asi šesť rokov dozadu, kde sa aj spievalo a hralo na nástroj. Tam Milo zistil, že spievam a že sa mu páči, ako spievam," povedala Barbora Švidraňová v rozhovore pre agentúru SITA.

"On v tom období akurát rozbiehal tento projekt, chcel dať dokopy kapelu a hľadal speváčku a zrovna som mu nejakým spôsobom zapasovala, takže ma oslovil. Ja som bola z toho veľmi nadšená, pretože divadelná muzika je veľmi emočná, má krásnu atmosféru a tie texty a spevácke party sa mi veľmi páčili, takže som povedala, že idem do toho. No a odvtedy spolu fungujeme už štyri roky, veľmi sa z toho teším," dodala speváčka. 

Milo Kráľ hľadal do kapely spevácku posilu, pretože sa, ako sám hovorí, nikdy za speváka nepovažoval. "Ja mám taký výrazový herecký spev, určite sa nepovažujem za speváka. Przním svojím spevom iba svoje pesničky - to si hovorím tak na obranu, že sa nemôže nijaký iný skladateľ sťažovať, že zrovna ja interpretujem jeho pesničku... Môžem povedať niečo len sám na seba a ja to znesiem," zasmial sa Kráľ.


Motiváciou boli skvelé texty z divadelných predstavení

Texty skladieb na albume Telegramy pochádzajú od viacerých ľudí podieľajúcich sa na tvorbe hudobných liniek do predstavení, v ktorých bol skladateľsky zaangažovaný aj Milo Kráľ.

"Mne bolo práve kvôli tým textom ľúto, že tie pesničky nie sú nikde zaznamenané, preto som sa podujal, že ich vydám. Písali ich Dodo Gombár, Ľubo Feldek, Jožo Urban či Kubo Nvôta a ďalší výborní textári. Myslím si, že stoja za to a sú zaujímavé, minimálne v porovnaní s tým, čo ponúka súčasný mainstream a čokoľvek, čo sa momentálne púšťa v rádiách. Sú remeselne niekde úplne inde. A čo sa týka gramatických rýmov a obsahu, to už ani nehovorím..." pousmial sa herec.

Od svojho druhého albumu neočakáva veľkú hranosť a popularitu, keďže ide skôr o hudbu pre vyzretejších poslucháčov so špecifickým vkusom. "Nie je totiž na úrovni 'mám rád - nemám rád' - potom je komplikovanejšie hľadať si nejakého fanúšika alebo poslucháča. Našou cieľovou skupinou nie je ani tínedžerské publikum. Rádio nás síce môže pustiť, keď chce, no ja nepoznám tie cestičky a zrejme ich majú pochytané nejaké veľké vydavateľstvá. Ja si veci vydávam len sám, cez svoju firmu, vlastnými rukami a oslovujem tými pesničkami skôr svoju generáciu a ľudí, ktorí už niečo prežili a niečo im tie texty môžu povedať. O to je to ťažšie," podotkol.

Sama medzi mužmi

Barbora Švidraňová je od neho síce mladšia, no podľa neho ako výborná herečka dokáže obsahy jeho skladieb autenticky precítiť. "Barborka je síce mladšia, ale je herečka, ktorá dobre spieva a výrazovo mi do tých songov sadla. Má temperament, silný hlas a to tým veciam pomáha," hovorí Kráľ.

Podľa neho má speváčka napriek veku aj dostatok skúseností. "Zatiaľ to nebol problém a zvláda to aj po obsahovej stránke. Sme jej vďační, že s nami účinkuje a baví ju chodiť s nami po koncertoch takmer za nič... A zároveň, keďže sme v kapele len samí chalani, je zaujímavá aj ako ženský element. Chlapi vždy pookrejú, keď sa objaví," zasmial sa herec.

Prečítajte si: Švidraňová ako ju nepoznáte: Pozrite si, ako sa zahľadí do ženy v klipe Lesbická

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/MiloKralBand