Zástupcovia festivalu Pohoda zverejnili na Youtube dokument s názvom 20 rokov Pohody. Takmer 44-minútový film mal premiéru v rámci podujatia Pohoda Deň_FM, ktoré sa konalo v stredu 17. mája v obrátenej pyramíde Slovenského rozhlasu.

Dokument ponúka rozhovory s členmi a členkami organizačného tímu, ukážky koncertov interpretov ako napríklad Elbow, Patti Smith, Nick Cave & The Bad Seeds, PJ Harvey, Astronautalis, Fatboy Slim, Public Enemy, Gogol Bordello, Marián Varga či zábery publika. O réžiu sa postarala Petra Všelichová, o námet zas Marcel Nevín.


Na 21. ročníku festivalu, ktorý sa bude konať od 6. do 8. júla na letisku v Trenčíne, sa predstavia Solange, alt-J, M.I.A., Ylvis, Birdy, The Jesus and Mary Chain, Jake Bugg, Boys Noize, Rodrigo y Gabriela, Slowdive, Future Islands, Squarepusher, London Elektricity Big Band + London Elektricity DJ set, Benjamin Clementine, The Thurston Moore Group, Mark Lanegan Band, Dillon, Beardyman's Masters of Distraction, Slaves, Sleaford Mods, Austra, Machinedrum, Movits! alebo Mykki Blanco. Z domácej scény sa predstavia B-Complex, Slobodná Európa, Hudba z Marsu, Chiki Liki Tu-a, Para, Billy Barman, Katarzia, Katarína Máliková, Saténové ruky, Nvmeri, Ľudové Mladistvá, The Wilderness, Tolstoys a ďalší.

Priestor dostane aj koncertné prevedenie albumu Bolo nás jedenásť (1981), v rámci ktorého sa predstavia Milan Lasica, Dorota Nvotová, Martin Valihora, Marek Minárik alebo Dano Salontay. Jeden z festivalových dní bude patriť aj spomienke na Pohodu z roku 1997, keď sa na jednom pódiu predstavia interpreti, ktorí vtedy vystúpili na festivale. Patria medzi nich Auktyon, Garage, Laura a její tygři, MCH Band, Polemic, Chór vážskych muzikantov, projekt Flow spoluzakladateľa Pohody Mária Michnu a Bez ladu a skladu, kde spieva Michal Kaščák. Spomínaná Dorota Nvotová, Jakub Ursiny a kapela Talent Transport predstavia piesne z muzikálu Peter a Lucia, ktorých autormi sú Dežo Ursiny, Jaro Filip a textár Ján Štrasser.

Lístky na Pohodu stoja už len dnes do polnoci 89 eur, potom sa cena zvýši na 99 eur a tá bude platiť až do konca predpredaja. Priamo na mieste bude cena ešte zvýšená o 20-eurový servisný poplatok.

Zdroj: SITA (Pohodafestival.sk, archív)
Foto: Martina Mlčúchová