Druhé finálové kolo piatej série Česko-Slovenskej SuperStar prinieslo opäť množstvo skvelých výkonov, pri ktorých slová stratila aj odborná porota. Nedeľný večer však opäť skončil rozhodnutím, v ktorom sa so svojím snom musela rozlúčiť dvojica adeptov na víťazstvo. Šou prekvapivo opustil aj jeden z favoritov poroty.

Piata séria Česko Slovenskej SuperStar bude už o tri týždne poznať svojho víťaza. Možno sa vám to zdá divné, keďže len minulý týždeň sme sa dostali k finálovým live prenosom. Tie sú však pre divákov čoraz menej atraktívne, a preto produkcia opäť využila dvojité vyraďovanie, čím sa počet finalistov rýchlo skresal na šesticu najlepších spevákov. 

V úvode nedeľného večera finálová osmička spoločne zaspievala pieseň Wake Me Up od nedávno zosnulého hitmakera Aviciiho. V rámci živých prenosov tohto ročníka však išlo o asi o to najhoršie, čo sme počuli. Finalistom skladba vôbec nesadla a miestami ich vystúpenie hraničilo s karaoke.

To najlepšie hneď v úvode

Minulý týždeň finalisti spievali tie najväčšie hity, teraz išlo o skladby s venovaním. Nádejní adepti na SuperStar tak svoje vystúpenia adresovalii niekomu, na kom im záleží. Sympatická Tereza Anna Mašková, ktorú si určite budete pamätať najmä vďaka jej ružovej hrive, sa tentokrát predstavila ako prvá. Tak ako naposledy s htom Michaela Jacksona, aj teraz podala excelentný výkon, z ktorého určite mnohým behal mráz po chrbte. Rodáčka z Třinca zaspievala Chandelier od Sie a za svoj výkon by sa nemusela hanbiť ani pred austrálskou divou. 

Len 21-ročná Tereza patrí medzi najtalentovanejšie speváčky, aké sa kedy na obrazovkách talentových šou v našich končinách ocitli. Chválou nešetril ani Pavol Habera, ktorý priznal, že v tomto prípade už nie je žiadne hodnotenie na mieste, pretože by mu to bolo trápne. Výstižne to zhrnula aj Katka Knechtová, ktorá dodala, že sa z vystúpenia Terezy "posr*la".

 
Zrejme najväčšie prekvapenie druhého finálového večera priniesol v Petr Borkovec, ktorý so skladbou Human od Rag'n'Bone Mana všetkým vyrazil dych. Jeho farba hlasu sadla k tejto piesni, ako keby bola napísaná pre neho a sólová tvorba mladého speváka by určite mohla ostať v podobných rytmoch. Knechtová ho označila za "neobrúsený diamant" a dodala, že podľa nej išlo o jeho najlepší výkon, s čím súhlasil aj Habera.


V ďalšom prípade si dovolím nesúhlasiť s porotou, ktorá skritizovala vystúpenie Adély Kvitovej. Sympatická Češka podľa môjho názoru podala s piesňou Set Fire To The Rain od menovkyne Adele, jeden z najlepších výkonov večera. Neviem, či to je náhoda, ale v prípade rodáčky z Ostravy treba pochváliť prácu stylistov, ktorým sa opäť podarilo z talentovanej brunetky vyťažiť maximum a vyzdvihnúť jej krásu. Matěja Rupperta vraj zaujali viac šaty a výzor, než samotný spev a pridal sa k nemu aj  Habera, podľa ktorého bola pesnička lepšia, než samotný výkon.


Risk je zisk

Klasicky skvelý výkon podala aj Karmen Pál-Baláž. Talentovaná 19-ročná hudobníčka si tento týždeň vybrala skladbu Proud Mary od Tiny Turner. Napriek svojej ustráchanej povahe sa odviazala a podarilo sa jej na nohy postaviť celé obecenstvo. Ben Cristovao označil jej výkon za najväčšie prekvapenie večera. Karmen podľa neho naplno využila všetky svoje prednosti a úplne ovládla pódium. Knechtová zas vyzdvihla to, že mladá súťažiaca zariskovala a opustila svoju komfortnú zónu. 


Ďalší v poradí sa na pódiu ukázal Jakub Pružinský, ktorý svojich fanúšikov potešil skladbou Viva La Vida od skupiny Coldplay. Tú si síce podľa vlastných slov užil, no z nejakého dôvodu mu vôbec nesadla a ryšavý mladík bol po celú dobu tak trochu mimo rytmu. Na to upriamil pozornosť aj Habera, podľa ktorého išlo o Jakubov najhorší výkon v súťaži a jedno z najhorších vystúpení večera. Ben Cristovao napriek všetkému 19-ročného Slováka pochválil za prirodzenosť a roztomilosť.


Bryan Gandola sa do finále prebojoval napriek tomu, že jeho národnosť nemá s Českom a Slovenskom nič spoločné. Zjavne to nebola veľká prekážka ani pre hlasujúcich divákov, keďže z minulého kola postúpil ďalej aj napriek strachu z toho, či si získa podporu našincov. V nedeľu o SMS hlasy divákov zabojoval s dobre známym hitom Angel od Robbieho Williamsa.

Ak sa niekedy k záznamu z vystúpenia rodáka z Filipín dostane sám britský hitmaker, určite nebude sklamaný. Bryan sa jeho skladby zhostil výborne, možno aj práve preto, že ju venoval svojej priateľke Veronike, kvôli ktorej sa presťahoval do Česka. Matěj Ruppert  ho označil za najtalentovanejšieho speváka tohto ročníka. Svoju latku však podľa neho nastavil tak vysoko, že sa mu ju tentokrát nepodarilo prekonať.


Emotívne prekvapenie večera

Ďalšou slabinou večera bolo číslo sympatickej Elišky Ruskovej. To mi prišlo tak trochu kabaretné, čo však zrejme nebude chyba mladej speváčky, ale skôr prešľap produkcie. Len 15-ročná speváčka o postup bojovala s hitom Shake It Off od americkej speváčky Taylor Swift. Habera jej vystúpenie označil za príliš nesmelé, dokonca ho prirovnal k detskej besiedke. Cristovao ju však pochválil za energiu, ktorú do vystúpenia vložila.


Záver večera tentokrát patril 21-ročnej Anete Horňákovej zo Senice. Pieseň Can't Help Fallin In Love od Elvisa Presleyho venovala svojim rodičom a doprevádzala sa pri tom vlastnou hrou na klavír. Za to, akou silou vkladá do svojich výkonov emócie, ju pochválila Katarína Knechtová aj Matěj Ruppert. Verejne sa jej ospravedlnil dokonca sám Habera, ktorý priznal, že pre neho bola adeptkou na vypadnutie až do tohto momentu, kedy jej vystúpenie musel označiť za geniálne.


Šokujúce rozhodnutie

V rámci rozhodnutia sa na pódiu už tradične ukázal okrem finalistov aj špeciálny hosť. Tentokrát to bola speváčka Ewa Farna, ktorá pár rokov dozadu sama rozhodovala o osude adeptov na SuperStar. Bývalá porotkyňa zaspievala svoj hit Na ostří nože, ktorý má na Youtube vyše 12 miliónov prezretí. Na javisku si hravo poradila aj bez plejády tanečníkov a finalistom ukázala, ako to na veľkom stage malo vyzerať. 


Po minulotýždňovom vypadnutí dvojice Slovákov sa sily oboch národov vyrovnali. V opätovnom dvojitom vyradovaní totiž tentokrát vypadli dvaja súťažiaci z Česka. Ako prvá šou musela opustiť Adéla Kvitová, ktorá nedokázala udržať svoje slzy na uzde. Neskôr sa s výhrou musel definitívne rozlúčiť aj Bryan Gandola, ktorý na javisku ostal po boku Jakuba Pružinského. V tomto prípade nepomohla ani chvála poroty, ktorá Gandolu od začiatku šou výrazne preferovala. Naopak slovenského finalistu Jakuba neraz skritizovala.

Do Top 6 sa tak prebojovali až štyri dievčatá. Je teda veľká šanca, že víťazkou SuperStar bude opäť žena, ako aj pri poslednej sérii, kedy vyhrala Emma Drobná.

Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/superstartv2018