Keď bratislavskí The Ills pred desiatimi rokmi vydávali svoje prvé EP, boli prezentovaní hlavne ako bočný projekt ich ústrednej postavy - gitaristu a producenta Martina Krajčíra, ktorý bol na elektronickej scéne známy pod menom Isobutane. The Ills sa však za ten čas stali pojmom, ktorý prekročil aj hranice Slovenska, a tak je dnes situácia opačná.

Martin Krajčír po výborne prijatom novom albume The Ills - Disco Volante / Mt. Average, ktorý vyšiel začiatkom tohto roka, oprašuje svoj starý pseudonym Isobutane a vydáva s ním svoj prvý sólový album po deviatich rokoch. Zároveň to ale nie je jediný nový projekt, pod ktorý sa v poslednom čase podpísal.

Pokojný a vyrovnaný Iso

Hudobník, ktorému u kolegov z hudobnej scény prischla skrátená prezývka Iso, svoj nový album nazval otázkou Do Machines Dream? (Snívajú stroje?). Jeho obal výstižne zdobí fotka jednej z jeho elektronických mašín, ktorá bola v posledných rokoch kvôli gitarovej hudbe The Ills odsunutá do úzadia. "V kontexte mojej diskografie je toto asi prvá pokojná a vyrovnaná fáza, kedy som sa sústredil iba na radosť zo skladania a používania toho, čo už som sa naučil v predošlých projektoch. Je to hudba o hudbe. A trocha aj taká moja osobná oslava chuti tvoriť," vysvetľuje.

Vydaniu albumu tak predchádzala znovuobjavená radosť z tvorby elektroniky, ktorá vyústila do obrovského množstva nových skladieb v krátkom čase: "Je to vlastne to isté, ako to bolo pred desiatimi rokmi s gitarami a mašinami. Jednoducho som o tom príliš veľa rozmýšľal, až som sa jedno ráno zobudil a povedal si, že o tom viac nebudem rozmýšľať a začnem robiť. Stalo sa to až smiešne extrémne zo dňa na deň, takže to ranné prebudenie nie je nadnesená vec."

Na albume, ktorý sa dá kúpiť i vypočuť na Bandcampe, prípadne streamovať zo Spotify, Deezeru a ďalších digitálnych platforiem, sa tak nakoniec ocitlo dvanásť skladieb, ktoré vyberal z takmer päťdesiatich hotových trackov.



Neprebádané vody

Do Machines Dream?, ktorý nadväzuje na Isovu tvorbu spred dekády, však nie je jedinou nahrávkou, ktorú v posledných dňoch poslal do sveta. Pod jeho občianskym menom Martin Krajčír môžete na Spotify nájsť aj EP-čko Hello nového projektu Pattern_Chain, v ktorom vošiel v jeho prípade na doposiaľ neprebádané územie inštrumentálneho lo-fi hip-hopu.

Oba elektronické albumy podčiarkujú jeho mimoriadne produktívne obdobie, počas ktorého ho čakajú letné koncerty The Ills, ale aj vydanie očakávaného nového albumu Čistých tvarov, pri ktorom si zasadol na post producenta. Zároveň sa ako Isobutane plánuje vrátiť aj na koncertné pódiá.



Biografia

Martin Krajčír začal svoje prvé skladby tvoriť už ako 14-ročný, kedy okrem videohier objavoval aj čaro iných funkcií konzoly PlayStation. Pod pseudonymom Isobutane tvorí IDM tracky založené na melancholických melódiách a glitchových perkusiách. Inšpiráciu takými odlišnými umelcami ako sú Aphex Twin či Cocteau Twins dokáže pretransformovať do originálnych trackov, v ktorých hrou so zvukmi a beatmi ponúka vlastný pohľad na podobu aktuálnej elektronickej hudby. Na konte má albumy pod niekoľkými zahraničnými vydavateľstvami, rovnako ako pod slovenskou značkou Exitab.

Od roku 2008 je gitaristom bratislavskej kapely The Ills, s ktorou vydal päť albumov a koncertoval vo viacerých európskych krajinách vrátane Islandu, kde sa skupina predstavila na prestížnom festivale Iceland Airwaves. Dvakrát bola pozvaná aj na najväčší európsky showcase festival Eurosonic. Ako producent spolupracoval napríklad aj s košickou skupinou Nocadeň.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Filip Drábek. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Miro Luky