José James je spevák, ktorý spája generácie, štýly a žánre. Je hviezdou jazzových festivalov, ale majú ho radi aj fanúšikovia hip-hopu, R&B a samozrejme soulu. Toto kríženie kultúr má doslova v krvi. Jeho mama je Američanka s írskymi koreňmi, otec zase Panamčan s africkými predkami.

José James vystúpi už o mesiac - vo štvrtok 27. júna - v Slovenskom rozhlase v Bratislave v rámci celoročného festivalu City Sounds. Keď spomína na svoje najstaršie hudobné spomienky, hovorí o Billie Holiday, ktorá ho zaujala v rádiu keď mal tri roky. Oveľa neskôr, v roku 2015, jej venoval celý album. Prvú vinylovú platňu, ktorú si kúpil, bol Purple Rain od Princea. A presne tak ako on, ani José si nevšíma hranice a nonšalantne mixuje dokopy všetko, čo má rád. Vďaka jeho vycibrenému vkusu a jasnej vízii je to stále jeho hudba spoznateľná a má jasne ohraničený tvar, daný jeho osobnosťou.

Možno je to aj tým, že k velikánom soulu a jazzu cíti hlbokú úctu a vie, že sami, napriek tomu, že sa inšpirovali všeličím, boli osobnosťami s vysokou osobnou integritou. Z jazzu boli preňho najdôležitejší Dexter Gordon, Miles Davis, Charlie Parker, Thelonious Monk Read či John Coltrane, zo soulu Roberta Flack, Nina Simone alebo Bill Withers, ktorému venoval aktuálny album.


José James nie je len mimoriadne obdarený, ale aj nesmierne pracovitý umelec. Od roku 2007 vydal deväť albumov a podieľal sa na desiatkach spoluprác. Do Európy chodí rád, lebo podľa jeho slov je menej ortodoxná ako Amerika a definícia jazzu je tu otvorenejšia. "Povedia: Robíš to takto? Skvelé. Spolupracuješ s raperom? Skvelé. Žiadne náreky - Ach, to nie je jazz."

V Bratislave sa spevák a gitarista predstaví s kapelou v zložení Marcus Machado (gitara), Aneesa Al-Musawwir (basgitara, vokály), Aaron Steele (bicie). Patronát nad jeho bratislavským koncertom, ako aj nad celým festivalom City Sounds prevzal primátor Matúš Vallo. Celý koncert bude nahrávať Rádio Devín, takže si ho budete môcť vypočuť aj v jeho vysielaní. 


Nie predskokan, ale spoluúčinkujúci

Koncerty City Sounds vždy ponúkajú kvalitného slovenského spoluúčinkujúceho - ako hovoria organizátori, použiť slovo predskokan by nebolo úplne slušné. V tomto prípade to bude vynikajúca skupina speváčky, skladateľky a aranžérky Zuzany Mikulcovej, ktorá tiež elegantne a zmysluplne mixuje najrôznejšie žánre. 

Rodáčka z Rimavskej Soboty sa v roku 2010 stala víťazkou súťaže Nové tváre slovenského jazzu a poslucháči ju môžu poznať aj ako speváčku skupiny Sanyland. Pred pár rokmi sa však osamostatnila a začala skladať vlastnú hudbu a texty. Štúdium spevu, skladby a aranžovania populárnej hudby absolvovala na Pražskom konzervatóriu a počas štúdia sa predstavila aj v televíznom programe Legendy popu. V štúdiách pokračovala na bratislavskej VŠMU v odbore Teória a dramaturgia hudby.

V roku 2014 so svojou kapelou predskakovala britskému spevákovi Jamesovi Bluntovi v bratislavskom NTC. O mesiac neskôr získala s piesňou Istý pocit druhé miesto na 30. ročníku pesničkárskej sútaže Košický zlatý poklad. Na konte má dva albumy - Slová (2015) a Dievča (2018). Jej kapela hrá v zložení Zuzana Miulcová (spev a klávesy), Andrej Hruška (gitara), Michal Šelep (basgitara) a Ľuboš "Ežo" Ambrozai (bicie).

 
City Sounds Festival finančne podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a SOZA.  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu City Sounds Matej Šálek. Tlačovú správu sme upravili. Ďalšie podrobnosti o koncerte nájdete na stránke www.citysounds.sk a na Facebook evente.

Foto: Janette Beckman

Súvisiaci interpreti: José James