Katy Perry kašle na hudobné rebríčky. V posledných mesiacoch všetko nasvedčuje tomu, že konečne začala robiť hudbu tak, ako sa to páči jej. Bez ohľadu na to, či ju to vráti do "áčkovej ligy" popovej scény alebo sa len opäť potvrdí, že najväčšie úspechy má už za sebou. "Predpôrodná" novinka Daisies je zároveň pilotným singlom jej nového albumu.

Pre niekoho možno smutný príbeh veľkej hviezdy, pre iného logické a nevyhnutne menej nablýskané pokračovanie jej kariéry. Katy Perry patrila dlhé roky medzi najúspešnejšie speváčky, jej klipy bez problémov zdolávali miliardovú hranicu prezretí na Youtube a koncerty po celom svete boli niekoľko mesiacov dopredu vypredané.

Toto však už nejaký ten rok neplatí. Jedna z najúspešnejších speváčok prvej polovice desiatkovej dekády sa síce istú dobu dosť okato snažila zvrátiť svoju upadajúcu popularitu, no nepodarilo sa. V konečnom dôsledku ju však nič trápiť nemusí. V súkromnom živote našla šťastie po boku herca Orlanda Blooma, s ktorým čaká svoje prvé dieťa. A popri tom si robí to, čo ju baví, dnes už aj bez nutnosti niekomu dokazovať, že je dosť dobrá.

Výsledkom jej zmierenia sa s tým, že jej pozíciu v neúprosnej hierarchii popovej scény obsadili mladšie nasledovníčky, je aj nová skladba Daisies, ktorá sa objaví na jej šiestom štúdiovom albume. "Je to pieseň o všetkých snoch, o ktorých ste snívali a o všetkých veciach, ktoré chcete dosiahnuť," prezradila 35-ročná speváčka počas live streamu na svojom Facebooku.


Konečne sama sebou?

Celú kariéru Katy Perry pomohla odštartovať istá vlna kontroverzie. Tá sa okolo nej rozprúdila po tom, ako vydala "rebelskú" skladbu I Kissed A Girl, v ktorej spieva o tom, že sa bozkávala so ženou. Na tom by v Amerike, ktorá bola vtedy zrejme liberálnejšia ako dnes, nebolo nič divné, ak by nebola dcérou pastora, ktorá začínala spievaním v kostoloch. Práve tento kontrast bol však jednou z vecí, ktorá jej zaručila veľkú pozornosť. Po raketovom úspechu na popovej scéne nasledovali extravagantné kostýmy, gýčové kulisy, sexuálne ladené texty či dlhoročná mediálna "vojna" s Taylor Swift.

Vizuál novej skladby Daisies, ktorého réžiu mala na starosti Liza Voloshin, je dôkazom toho, že nič z toho už Katy vo svojej tvorbe nepotrebuje. Pred kamerou sa síce úplne obnažila, všetko dôležité však zostalo skryté pred zrakom verejnosti. Navyše ukázala svoje prirodzené ja bez nánosov mejkapu, príčeskov, či dokonale padnúcich outfitov, vďaka ktorým by aj v tehotenstve vyzerala ako modelka z časopisu. Napokon, aj samotný text skladby je práve o tom, že sa už kvôli nikomu nechce meniť a chce byť jednoducho sama sebou. "Povedali, že som mimo. Snažili sa zraziť ma dole. Vezmem tieto kamene a palice a ukážem im, že by som (z nich) mohla postaviť dom. Hovoria mi, že som šialená, ale ja im nikdy nedovolím, aby ma zmenili," spieva v novinke.

Útek z reality v priamom prenose

Na margo klipu priznala, že mal pôvodne vyzerať úplne inak, no kvôlli obmedzeniam v dôsledku pandémie koronavírusu padla napokon voľba na minimallistické video nakrúcané v prírode. Aj akákoľvek propagácia novej hudby je v súčasnosti pre amerických interpretov mimoriadne komplikovaná, Katy sa však s týmto popasovala výborne. Televíznu premiéru s novým songom absolvovala počas finále 18. série American Idol (tamojšia SuperStar), kde tento rok napriek tehotenstvu opäť sedela v porote.

Vystúpenie bez sprievodných tanečníkov, kapely či divákov v štúdiu dopadlo snáď ešte lepšie. Speváčka totiž využila nové technológie a prostredníctvom virtuálnej reality sa premiestnila do sveta plného farieb. V týchto dňoch by mala skladbu Daisies zaspievať tiež počas prvého koncertu z tohtoročnej série vystúpení Good Morning America.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/katyperry / Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Katy Perry