Dve veľké metalové mená v deviatom mesiaci tohto roku prinesú albumové novinky. Počas uplynulého týždňa sa thrasheri vytasili s ďalším novým songom a legendárni heavy metalisti s prvými informáciami, obalom a tracklistom.

Magnet týždňa

Železná Panna je späť! Nestarnúca šestica zhromaždená okolo Brucea Dickinsona oznámila detaily o očakávanom novom albume. Po piatich rokoch od vydania posledného The Final Frontier pripravili Iron Maiden nový album The Book of Souls, ktorý na pulty obchodov dorazí 4. septembra. Pôjde o prvý dvojalbum kapely, ktorého jedenásť piesní číta dovedna 92 minút hudby. Taktiež uvedie najdlhšiu pieseň svojej kariéry, osemnásťminútovku Empire of the Clouds, ktorú spolu s otváračkou If Eternity Should Fail, zložil samotný Bruce Dickinson. Ten sa podľa nedávnych informácií zotavil z liečby rakoviny jazyka a je pripravený na turné kapely, ktoré prebehne v roku 2016. Prečítajte si obsiahly facebookovský post, v ktorom nájdete zoznam skladieb i obal. Nevieme sa dočkať prvých zverejnených piesní! (ak)


Ako sme už avizovali, 11. septembra vydá nový album legenda Slayer. Jeho názov je Repentless a titulnú skladbu si môžete vypočuť nižšie. Je to starý dobrý Slayer a určite najlepšia vec, ktorú v poslednej dobe predstavili. (pm) 


Šrot týždňa

Kapela Morbid Angel (a jej fanúšikovia) majú za sebou značne perný týždeň. Jeden zo zakladajúcich členov a gitarista kapely, Trey Azagthoth, pred pár dňami oznámil, že na novom albume spolupracuje s bývalým spevákom, Steveom Tuckerom. Vyzeralo to teda, že morbiďáci sa rozlúčili s aktuálnym vokalistom a basákom, Davidom Vincentom. Ten ale vzápätí informáciu poprel. S bandou sa medzitým rozlúčil bubeník Tim Yeung (neskôr sa k nemu pridal aj gitarista Destructhor). Z Tuckerovho vyjadrenia je ale jasné, že kapela dvoch spevákov mať nebude. Bodku za týmto príbehom dal (zrejme) v piatok Vincent, ktorý pravdepodobne z kapely odišiel. Pravdepodobne. Som zvedavý, ako to nakoniec celé dopadne. Ale myslím si, že členovia by si mali takéto veci najprv riešiť v súkromí, až potom ich ťahať na verejnosť. Ináč tu budeme mať ďalší Queensryche - a to predsa nikto nechce. (pm)


Novinky

Nezabudnite, že už tento víkend na vás na piešťanskom letisku čakajú The Exploited, Stratovarius, Within Temptation, Arch Enemy, Hollywood Undead a Twisted Sister. Po skončení tohtoročného Topfestu vám samozrejme prinesieme aj reportáž. (pm)

Mastodon sú svojimi videami celkom známi. Stačí si spomenúť na LARPový High Road, či twerkovací Motherload z ich aktuálneho albumu Once More 'Round the Sun. Práve z neho pochádza aj najnovší klip. Asleep In The Deep hudobne nie je najsilnejšia skladba z aktuálnej platne, video k nej je však bezchybné. Ak máte radi mačky, LSD, animáky a prípadne aj Mastodon, určite si ho užijete. (pm)


Príjemným prekvapením je aj nový klip od Obituary. Death metalové legendy neskĺzli do klasickej pózy a song s názvom Violence doplnili vtipným kresleným videom. Zachytáva cestu kapely na koncert, počas ktorej sa musí vysporiadať s rôznymi nástrahami. (pm)


O novom albume Fear Factory sme písali len minulý týždeň a už je tu aj prvé lyric video. Soul Hacker je ťažká a značne grooveová skladba, ktorá by sa celkom hodila aj na Digimortal. Práve v tomto duchu sa zrejme bude niesť aj celá novinka Genexus.


Gitarista Marc Rizzo je aktuálne celkom vyťažený. Okrem gitarovania pre Soulfly a Cavalera Conspiracy práve doprevádza na turné aj The Misfits. Popri tom však stihol aj ďalšiu sólovku. Spectral Intensities je inštrumentálka, na ktorej krásne vynikne Rizzov talent. Určite odporúčam. (pm)

Vattnet Viskar je americká blackmetalová kapela so švédskym názvom. Po našom to znamená "Šepotajúca voda", no v ich hudbe moc šepotu nenájdete. Druhá albumová radovka štvorice má názov Settler a vychádza 29. júna. Podobne ako názov, i krásne odľahčený a pozitívny obal albumu nekorešponduje so zvukom. Ten je špinavý, naliehavý, no autentický. Naložte si na pondelkové ráno heavy stream novinky a nechajte sa uniesť. (ak)


Švédski melodici Dark Tranquillity uviedli videoklip The Science of Noise, poskladaný z animácie a živých záberov. Skladba pochádza z desiatej štúdiovky göteborgských harcovníkov, zvanej Construct, ktorá vyšla v máji 2013. Vydanie takéhoto polo-živého klipu obhajujú začiatkom festivalovej sezóny a teda má načrtávať, čo fanúšikov na ich koncertoch čaká. Tí ich môžu vidieť len na siedmych európskych zastávkach (pre nás sú relevantné azda len nemecké festivaly Wacken a Summer Breeze). V tlačovej správe tiež hovoria o plánoch v októbri a novembri nakrútiť albumového nástupcu, ktorý by mohol vyjsť v marci či apríli 2016. (ak)


Ak v názve jednej skladby spojíte kanibalizmus, mäsožravcov a inváziu, vaša mamka pochopí, že s kamarátmi nehráte power metal. Kalifornská štvorica, ktorá naviac do vlastného názvu kapely prepašovala dobytok a odtínanie hláv, zaiste nečakala na požehnanie rodičov. V spolupráci s magazínom Decibel v auguste Cattle Decapitation vydávajú flexi disk s predtým nezverejnenou skladbou. Podľa frontmana Travisa Ryana niekoľko skladieb narúšalo "flow" nového albumu, a tak mohli byť uverejené len ako bonusové v rámci limitiek. Devastujúca hymna Cannibalistic Invasivorism, ktorá je jednou z nich, je dostupná na verejné trávenie v odkaze nižšie. (ak)


Talianska powermetalová kapela Luca Turilli's Rhapsody vznikla po Turilliho odchode z domovskej Rhapsody of Fire (predtým známej jednoducho ako Rhapsody). Pozorný čitateľ spozná "queensryche efekt", ktorého definíciu si asi dám patentovať. Každopádne spomínaný projekt, skrátene LTR, ktorý má v lineupe Fínov i Nemcov (takže to vlastne nie je talianska a ani kapela), vydáva druhý štúdiový album. Na Youtube preto v dvoch častiach zverejnili albumový sampler s ukážkami všetkých skladieb. Ak máte radi pompézny symfonický power metal a často si v práci pred kompom predstavujete milovačku na jednorožcovi a na oblohe krásnu dúhu, táto hudba by vám k tomu mala hrať. (ak)


Dánski zadoomení melancholici Saturnus, ktorí albumy vydávajú ešte pomalšie, ako ich hrajú (posledný vyšiel v roku 2012), prídu na Slovensko. Na jeseň, najdoomovejšie ročné obdobie, si naplánovali európske turné Saturn Over Europe, v rámci ktorého navštívia Banskú Bystricu. 25. septembra v Klube 77 zahrajú pár temných skladieb o ženách a o smrti, ako napríklad Veronika Decides to Die. Predskakovať im budú Španieli Helevorn. (ak)


Príjemný psychedelický stoner rock s trošku nepríjemným imitátorom Ozzyho Osbournea, sa ukrýva za odkazom nižšie. Ide o americkú kapelu Destroyer of Light, ktorá má na konte jeden album. Song Electric Shadows pochádza zo split albumu s kapelou Godhunter, ktorý je pomenovaný Endsville. Úplne najskvelejší mi na celej veci príde názov domény, za ktorou sa ukrýva oficiálna stránka druhej menovanej bandy: dirtyweedmetal.com. Tie tri slová vystihujú celý žáner pomalého stoneru, ktorý zažíva renesanciu. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/ironmaiden

Súvisiaci interpreti: Iron Maiden, Slayer