Na prelome júna a júla bude v Žiline už po desiaty raz Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Kto na ňom už bol, dobre vie, že vo svojom programe ponúka v piatok a v sobotu okrem výborných animovaných filmov aj večerné koncerty a každú noc dobrú náladu navodí iný dídžej. Hudba a animovaný film idú totiž ruka v ruke.

Už na budúci týždeň od 29. júna do 2. júla bude v Žiline nadupaná narodeninová párty. Fest Anča láka divákov a fanúšikov na oslavu svojich prvých desatich rokov naozaj silným programom, ktorého súčasťou sú okrem premietania animovaných filmov aj workshopy s ich tvorcami či koncerty.

Na festival tento rok zavíta kráľ animovaného hororu, držiteľ ocenenia Britskej akadémie filmového a televízneho umenia BAFTA Robert Morgan a britský režisér Paul Bush, ktorý predvedie, že animovaný film môže mať aj silu dokumentu. Majster bábkovej animácie Barry Purves naučí záujemcov, ako vytvoriť animovaný film, v ktorom bábka reálne vyjadruje ľudské emócie. "Účastníci workshopu budú pod vedením Barryho Purvesa skúmať možnosti výstavby a rozprávania príbehov pomocou fázovej animácie," prezradila na nedávnej tlačovej konferencii riaditeľka festivalu Žofia Bosáková.



Detské rozprávky aj unikátne hry

Festival ani tento rok nezabúda na najmladších divákov. Okrem možnosti hlasovať o najlepšom filme v Medzinárodnej súťaži detských filmov, ich čaká veľká dávka rozprávok. Najnovšie rozprávky zo všetkých kútov zemegule ponúkne sekcia s názvom Svetová panoráma pre deti. Aj tento rok bude Fest Anča na námestí Andreja Hlinku premietať zadarmo v Telke v meste celovečerné filmy.

Vo festivalovom programe sú tiež staré známe české večerníčky 60. rokov, napríklad Broučci, O lúpežníkovi Rumcajsovi, Pohádka na dobrou noc, ale nechýba v ňom ani najnovší slovenský večerníček Drobci. "Rozprávok bude viac než predchádzajúce roky. Uvidíte napríklad aj najúspešnejšie maďarské animované filmy pre deti. Nebojte sa, že im nebudete rozumieť, sú bez dialógov. A keď si budete chcieť oddýchnuť od filmového plátna, zabavíte sa na kreatívnych workshopoch," pozýva rodiny s deťmi riaditeľka festivalu.

Fanúšikov počítačových hier poteší, že sa v priestoroch Novej synagógy bude aj tento rok konať podujatie Fest Anča Game Days. Predstavia sa vývojári Amanita Design s aktuálnou, ešte nevydanou hrou Chuchel, ale aj tvorcovia jednej z najkrajších a naoceňovanejších mobilných hier Monument Valley, ktorej tvorcovia fanúšikov len pred pár dňami prekvapili jej druhým pokračovaním. Unikátny svet trojrozmerných escherovských optických ilúzií príde na Fest Anča predstaviť David Fernández Huerta, výtvarný riaditeľ štúdia ustwo games.


Chuťovkou pre fanúšikov kreatívnych indie hier bude aj projekt Light in Chorus dvojice anglických študentov, využívajúcich iba časticové efekty ako stavebný kameň pre ich debut. Lákavá bude tiež výstava zo zbierky slovenských hier Piráti a pionieri, na ktorej si návštevníci budú môcť zahrať na pôvodných počítačoch Didaktik od spoločnosti Didaktik Skalica diela významných slovenských tvorcov spred roku 1993.

V programe ďalej figurujú prednášky, projekcie so živou hudbou, koncerty či obľúbené párty. Medzi atraktívne časti programu radia organizátori prehľad najlepšej svetovej animácie v medzinárodných súťažiach či nočný videomapping na jednu z najstarších pamiatok v Žiline, Kostol sv. Pavla na Mariánskom námestí. Návštevníci, ktorí chcú byť stále v centre dejiska festivalu, sa môžu ubytovať v stanovom mestečku alebo v telocvični žilinskej Sokolovne, ktorá sa nachádza hneď vedľa kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie. Festival sa bude konať tiež v priestoroch Bábkového divadla a v Mestskom divadle.

Najmä elektronika a experimenty

Hudobný program predstaví popredných slovenských zástupcov novej a objavnej hudby. Patrí medzi nich aj formácia Jamka, ktorá reprezentuje už skôr londýnsku než bratislavskú scénu. Aj keď niekoľko rokov pôsobí vo Veľkej Británii, stále sa považuje za člena už kultového slovenského kolektívu Urbsounds. Hudba, ktorú spolu Monika Šubrtová a Daniel Kordík tvoria, v sebe spája punkovú estetiku s elektronikou, prešpikovanou noisom a technom. Neúnavne sa hrajú so zvukom pomocou digitálnych a analógových nástrojov, ku ktorému pridávajú rôzne hudobné žánre. Vyberajú sa rozličnými hudobnými cestami, ktoré však majú jedno spoločné, a tým je hudobný zážitok, na aký sa spomína ešte niekoľko dní.  

Podobne ako Isama Zing. Ak vám názov tohto slovenského interpreta nič nehovorí, neznamená to, že ho nepoznáte. Ide totiž o nový audiovizuálny projekt Jonatána Pastirčáka alias Pjoniho a výtvarníčky Michaely Chmelíčkovej (Planeta 220). Hudobná zložka projektu je odrazom rôznorodosti vzájomne prepojených žánrov súčasnej elektronickej hudby. Kombinácia modulovaných field recordings s industriálnymi beatmi a krehkými melódiami nepriamo ilustruje dozvuk civilizačnej strojovosti, ktorá sa v tvorbe Isama Zing organicky rozdeľuje a znovu spája v celok skladieb. Okrem hudby sa môžete tešiť aj na delikátnu vizuálnu šou, o ktorú sa postará Michaela Chmelíčková.


Tak trochu inou šálkou kávy bude vystúpenie nemeckej mediálnej umelkyne Heidi Hörsturz. Počas svojich videoartových šou kombinuje súčasné umenie s modernou tzv. trash estetikou, noisom a širokou paletou zvukov. Stanete sa svedkami výpovede o súčasnej spoločnosti neustále poháňajúcej čas. Zaútočí na vás sexuálny trashart s masturbujúcou kybermačkou.


Hudba nebude znieť len z gramcov a hudobných nástrojov, ale aj na filmovom plátne v rámci súťažnej sekcie Anča Music Video Award. V medzinárodnej súťaži animovaných videoklipov uvidíte to najlepšie, čo vzniklo za posledné dva roky. Počas záverečného festivalového dňa sa na slávnostnom ceremoniáli v Novej synagóge dozviete meno víťaza, ktorý získa cenu Anča Music Video Award v hodnote 400 eur.

Fest Anča každý rok prináša aj hudobný zážitok spojený s filmovou projekciou. Tentoraz uvidíte prvý dlhometrážny slovenský animovaný film Zbojník Jurko, ktorý v roku 1976 vytvoril Viktor Kubal. Jeho premietanie na veľkom plátne bude naživo sprevádzať jeden z top slovenských hudobných skladateľov a performerov Marek Piaček. Vo svojej tvorbe využíva prvky každodenného života a kultúry, alúzie na pop music, pretvára (rozkladá a znova skladá) hudbu, ktorá je všade naokolo. Spoluzakladateľ malomestského komorného orchestra Požoň Sentimentál a Vapori del Cuore aktívne spolupracuje aj s experimentálnymi a improvizačnými zoskupeniami Mio-Mio, don@u.com, Voise Over Noise, Skuta & Piacek, Frutti di mare a diriguje improvizačný orchester Musica falsa et ficta. Jeho hudba vyšla zatiaľ na 22 CD nosičoch a mohli ste ju počuť aj v rôznych filmových projektoch. 

Medzinárodný festival animácie Fest Anča nie je obyčajným filmovým festivalom, ale multižánrové podujatie spájajúce tvorcov animovaných diel s výtvarným svetom, vývojármi hier a samozrejme s hudbou. Vo svojom programe prináša množstvo filmov z celého sveta - stretnete zaujímavých hostí, naučíte sa nové veci na prednáškach, masterclassoch či kreatívnych workshopoch. A tak, ako každý dobrý festival, stará sa aj o atraktívnu zábavu. Preto je program nabitý od rána až po neskorú noc, počas ktorej návštevníkov roztancujú DJ Michal Mishek & Jenal (Stereodisco.sk), Pjoni, Tomino a Myslivec a Swine Daily DJs.  

Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond. Všetky podrobnosti o festivale a jeho programe nájdete na webe festanca.sk/2017.

Zdroj: TASR + TS (Mária Hejtmánková - info o hudobnom programe), Hudba.sk
Foto: PR