Na Zlaté piesky príde v auguste jeden z najvplyvnejších undergroundových raperov z New Yorku, Pharoahe Monch, a tiež výber toho najlepšieho zo súčasnej česko-slovenskej scény - Strapo, Boy Wonder & Idea, Mc Gey, P.A.T., Mega M, Solid Move či Gleb.

V programe jubilejného desiateho ročníka festivalu Uprising po zverejnení headlinerov ako The Wailers, Sean Paul či Alpha Blondy chýbala už iba hlavná hip-hopová hviezda a výber domácich "rap superstars". Zoznam legiend pouličných rýmov, ktoré na Slovensko priniesli organizátori Uprisingu, sa tento rok rozrastá o amerického rapera menom Pharoahe Monch. Ten patrí k najvplyvnejším undergroundovým MCs, má jedinečný hlas aj štýl, integentné rýmy a prepracovanú lyriku, vďaka čomu je uznávaný hudobnými kritikmi aj inými kolegami z hip-hopovej scény. Kool Moe Dee ho vo svojej knihe "There's a God on the Mic" označil za 26. najlepšieho rapera všetkých čias. 

Tento rok dokonca získal aj svoje prvé ocenenie  Grammy za soundtrack k filmu Miles Ahead (2015) o legendárnom jazzmanovi Milesovi Davisovi. Pred sólovou kariérou vystupoval ako súčasť rapového dua Organized Konfusion, s ktorým v období medzi 1991-1997 vydal tri albumy a neskôr od 1999 dalšie štyri už ako Pharoahe Monch. Na Uprisingu 2017 spolu s ním vystúpi DJ Boogie Blind. Jeho najznámejšiu skladbu určite poznáte, ďalšie si môžete vypočuť na konci článku spolu s výberom z domácej tvorby.


Domáci rap budú tento rok na Uprising Festivale reprezentovať Strapo, label Ty Nikdy a ich Boy Wonder, Idea a MC Gey, projekt Solid Move, ktorý po rozpade A.M.O. dal dokopy Moe, nádejné nové mená P.A.T. a Mega M a festivalová stálica MC Gleb so svojou grime / drum&bass / glitch-hop show. K zoznamu noviniek treba pridať skôr ohlásených Foreign Beggars, aj keď ich tvorba je eklektickým mixom rapu a rôznych subžánrov elektronickej hudby, takže typická hip-hopová šou to určite nebude. Z majstrov rýchlych rýmov určite nemožno opomenúť ani junglovú legendu menom General Levy.

Uprising Festival 2017 sa uskutoční 25. a 26. augusta na Zlatých pieskoch. Na zvýhodnené permanentky za 45 EUR máte už len posledných pár dní, presne do konca júna. V ponuke nájdete aj VIP vstupy, s ktorými máte okrem množstva privilégií aj možnosť osobne sa stretnúť s niektorými hviezdami festivalu.

Pop Up v Starej tržnici aj s účasťou Uprisingu 

Do festivalu síce zostávajú ešte dva mesiace, no malú ochutnávku môžete zažiť už túto sobotu. Stane sa tak na prvej edícii nového podujatia v bratislavskej Starej tržnici s názvom Pop Up. Priamo na mieste zoženiete úplne najlacnejšie lístky na Uprising Festival ako aj prvé kúsky nového festivalového merchu. V rámci pestrého programu sa môžete tešiť okrem iného aj na akustický koncert kapely Medial Banana. Akcia začína od 18:00 a vstup je zadarmo. Viac info


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov poskytol Sveťo Moravčík. Všetky podrobnosti a aktualizované info nájdete na oficiálnych stránkach podujatia www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingreggaefestival.