Priaznivci prešovskej jazzovej stálice AMC Trio budú mať možnosť vidieť túto formáciu počas leta na viacerých podujatiach. Hosťami niektorých vystúpení budú Ulf Wakenius a Peter Lipa. Na koncertoch odznejú i skladby z pripravovaného albumu.

Obnova verejných podujatí umožňuje kapelám konečne sa prezentovať pred fanúšikmi. Aj členovia AMC Tria – bubeník Stanislav Cvanciger, klavirista Peter Adamkovič a kontrabasista Martin Marinčák – priznávajú, že im koncerty značne chýbali. Počas pandémie sa pripravovali a pilovali program, ktorý odznie v lete naživo. 

Už tento týždeň, 23. a 24. júna, majú pripravené vystúpenia v Žiline a Brezne, 3. a 4. júla pokračujú v Banskej Štiavnici a Banskej Bystrici. Do Žiliny sa vrátia 5. augusta, kde ich čaká vystúpenie v klube Stanica-Záriečie, a 6. a 22. augusta navštívia Svit a Tatranskú Lomnicu. 

Prvý a predposledný koncert odohrá formácia s Petrom Lipom. Počas nich zaznejú prearanžované skladby prešovského rodáka i piesne tria s Petrovým spevom. Na ostatných akciách bude hrať trio najmä svoj repertoár obohatený o ešte nevydané skladby, ktoré sa objavia na pripravovanom CD. O gitarové party sa postará Samuel Marinčák, ktorému nedávno vyšiel debutový album Reflection of My Soul. Jeho prínosom je melodické cítenie, precíznosť a suverenita.


Návrat posily zo Švédska

Letnou špecialitou bude Bohemia Jazz Fest v českých Domažliciach, na ktorom trio odohrá 18. a 19. júla dva koncerty. Po dlhom čase sa s kapelou predstaví švédsky gitarista Ulf Wakenius. Hudobníci si zahrajú najmä skladby zo spoločných albumov Soul of The Mountain (2008) a Waiting for a Wolf (2011). AMC Trio aj Wakenius zároveň predvedú po jednej skladbe zo svojho ostatného repertoáru.

Ulf Wakenius bol pre prešovských hudobníkov prvou vážnou zahraničnou spoluprácou a dodnes na toto obdobie spomínajú pozitívne. "Iniciátorom obnoveného spojenia je gitarista a promotér Rudy Linka, ktorý organizuje Bohemia Jazz Fest. Predostrel Ulfovi návrh, ktorý s hraním súhlasil. Takmer desať rokov išiel každý z nás vlastnou cestou, tak sme zvedaví, ako bude chémia medzi nami fungovať po dlhom čase," uvádza na margo aktuálnej spolupráce Martin Marinčák.  

AMC Trio má na konte sedem albumov, na ktorých okrem Ulfa Wakenia hrala s Randym Breckerom, Reginou Carter, Ericom Marienthalom, Philipom Catherine, Ľudovou hudbou Stana Baláža, atď. Pri príležitosti Medzinárodného dňa jazzu (28. máj) kapele nedávno poďakoval za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí a dlhoročnú aktivitu podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Hudobníkom poprial "pevné zdravie a veľa úspechov".  

Termíny letných koncertov AMC Tria:

23. 6. - Žilina, Jazz fest - AMC trio a Peter Lipa (+Samuel Marinčák)
24. 6. - Brezno, Bombura - AMC trio (+Samuel Marinčák)
3. 7. - Banská Štiavnica, Libreso - AMC trio (+Samuel Marinčák)
4. 7. - Banská Bystrica, Klub 77 - AMC trio (+Samuel Marinčák)
18. 7. - Domažlice, Bohemia Jazz Fest - AMC trio a Ulf Wakenius
19. 7. - Domažlice , Bohemia Jazz Fest - AMC trio a Ulf Wakenius
5. 8. - Žilina, Stanica-Záriečie - AMC trio (+Samuel Marinčák)
6. 8. - Svit - AMC trio a Peter Lipa (+Samuel Marinčák)
22. 8. - Tatranská Lomnica - AMC trio (+Samuel Marinčák)

Podrobnejšie informácie o podujatiach nájdete v sekcii koncertov na oficiálnej stránke kapely www.amctrio.sk.

Text: Marek Danko
Foto: archív skupiny