Už tento týždeň - od stredy 23. do soboty 26. júna - sa v obľúbených exteriérových priestoroch nášho hlavného mesta uskutoční ďalší ročník festivalu tRadovania. Séria podujatí pre rôzne cieľové skupiny je zameraná na aktívne spoznávanie našej tradičnej kultúry v jej mnohorakých podobách.

Podujatie je súčasťou takmer 20 rokov fungujúceho Cyklu Tanečný dom združenia Dragúni, ktorý je zapísaný v Zozname najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Učenie sa zručnostiam predchádzajúcich generácií a ich odovzdávanie generáciám nasledujúcim je základným princípom tradovania. Program Festivalu tRadovania je koncipovaný tak, aby zaujal všetky cieľové skupiny. Ponúka jedinečné zážitkové tanečné, hudobné a tvorivé dielne s majstrami svojho remesla, doplnené interaktívnymi umeleckými produkciami pre malých i veľkých v záujme vytvárania zdravého a nefalšovaného hodnotového vzťahu k tradičnej kultúre v súčasnosti. 

Profesionalita a praktické skúsenosti pozvaných lektorov a účinkujúcich umelcov sú zárukou výnimočného zážitku, aký sa neponúka každý deň. Prvý deň festivalu s podtitulom Čaro spevu a tanca na Jána (23.6. na Tyršáku) bude patriť ľudovému spevu, tancu a zábave za účasti umelcov ako sú Katarína Máliková, Ondrej DrugaMuzička či organizátor festivalu, uznávaný tanečný pedagóg, choreograf a producent Fero Morong. Môžete sa tešiť na vystúpenia, ktoré budú spojené so školou spevu a tanca. Celý stredajší program bude moderovať dlhoročná tanečníčka z Lúčnice a odborníčka na nehmotné kultúrne dedičstvo Slovenska Barbora Morongová.

Festival tRadovania 2021 Zdroj: PR

Druhý festivalový večer bude vo štvrtok 24. júna hostiť legendárna bratislavská Umelka. Tá sa premení na Tanečný dom, kde nadšenci folklóru vďaka skúseným tanečným majstrom a lektorom spoznajú tance z regiónov ako Zemplín, Podpoľanie či Trenčín. Súčasťou večera bude aj magická Jánska tancovačka pod holým nebom.

25. júna sa predstaví známy súbor pre starú hudbu Solamente naturali. Po mnohoročných skúsenostiach s tanečnými zbierkami z územia Slovenska z obdobia od 16. do 19. storočia prichádza Miloš Valent a jeho spoluhráči s novým programom nazvaným Musica di Tavola (Hudba pri stole), ktorý bude mať na festivale tRadovania premiéru. Stane sa tak v piatok o 19:30 v obľúbenej letnej čitárni U červeného raka. Návštevníci koncertu budú počuť hudbu zahratú na tradičných nástrojoch ako sú rôzne zvonce, malý cimbal, pastierska píšťala, drumbľa, citara, husle, lýra, ozembuch, daf, ľudové zlobcoky, rebek či šalmaj.

"Možno vás vyvedie trochu z miery v akom jazyku sa vlastne spieva a hovorí v týchto príbehoch. Práve v rukopisných zborníkoch poloľudových a ľudových zapisovateľov boli častokrát prekvapivo zapísané texty v slovenčine, ktorá bola uzákonená oveľa neskôr. Prinášame vám kúsok z tohto starého, bohatého a zabudnutého sveta, aby ste sa s nami zabávali ako kedysi, ale možno aj zacítili, že tento kúsok histórie je v každom v nás niekde hlboko ukrytý. Keď si začnete pospevovať pre seba neznámu melódiu a neviete si spomenúť odkiaľ sa zjavila..." pozýva na unikátny a premiérový štvrtkový koncert Miloš Valent.

Zážitkové tanečné, hudobné a tvorivé dielne s majstrami svojho remesla prinesie v sobotu 26. júna celodenný program s názvom Festivalová krajina tRadovania. Poprední lektori tanečno-domového hnutia s návštevníkmi pretancujú repertoár z obľúbených festivalových destinácií z celého Slovenska. V areáli Mlynu Klepáč na Železnej studničke sa môžete tešiť aj na vystúpenia pre malých aj veľkých v podaní ľudovej hudby Michala Nogu a Michala Pagáča či bábkového Divadla z domčeka.

Program na najbližšie dni je teda naozaj bohatý, stačí si len vybrať. Všetky informácie o Festivale tRadovania nájdete na oficiálnej stránke www.tradovanie.sk.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk poskytol organizátor podujatia Fero Morong z občianskeho združenia Dragúni. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.