Prvé mená 15. ročníka festivalu Uprising sú známe už od apríla, teraz k nim pribudlo ďalších pätnásť umelcov a formácií. Druhá várka zverejnených mien poteší fanúšikov rôznych žánrov, ktoré tradične tvoria pestrý festivalový mix, od reggae, dancehallu, ska a dubu až po elektronickú hudbu, soul či hip-hop a rap.


Uprising 2022
sa uskutoční v dňoch 26. a 27. augusta na Zlatých pieskoch v Bratislave. Prvé mená sú známe už od apríla, spomeňme jamajských Morgan Heritage, Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny, austrálskeho beatboxera Dub FX-a, po ôsmych rokoch sa na Slovensko vráti žijúca legenda Max Romeo, koncert odohrá aj jeho krásna dcéra Xana Romeo a na Uprising dorazia aj drum&bassové ikony Roni Size a DJ Fresh.

Zverejnení sú aj ďalší domáci a zahraniční umelci ako Delinquent Habits, Hempress Sativa, Hang Massive, Medial Banana, Boy Wonder, Marko Damian, Tamara Kramar a iní, ktorých nájdete na tomto odkaze.

Rapom proti negatívnemu vnímaniu sveta

Na ďalšie mená si fanúšikovia museli počkať takmer dva mesiace, ale oplatilo sa! Americkú hip-hopovú legendu De La Soul netreba extra predstavovať, preslávila sa alternatívnym prístupom, v rámci ktorého už tridsaťštyri rokov razí cestu pozitívneho vnímania sveta, považovanú za akýsi protiklad ku gangsterskému rapu.

Držitelia Grammy sú známi aj svojráznym výberom skladieb do samplov a svojskou fúziou rapu a jazzu. Na Uprising dorazia so svojou skvelou živou kapelou, s ktorou už odohrali aj festivaly ako Glastonbury, Garorock, či Montreux Jazz Festival.


Príde aj historicky prvý držiteľ Grammy za reggae album

Na Uprising priletí aj kapela Black Uhuru na čele s Duckie Simpsonom. Derrick "Duckie" Simpson, 72-ročný rodák z Kingstonu, je slávny jamajský reggae spevák, ktorý prepísal históriu žánru, keď ako dvadsaťpäťročný získal historicky prvú Grammy za reggae album.

Jamajka bude mať zastúpených aj mladších umelcov. Jedným z nich je Micah Shemaiah, predstaviteľ novej vlny roots reggae a dorazí aj dancehall spevák Bay-C z legendárnej formácie T.O.K.


Ďalšie zahraničné mená

Dve obrovské mená do Bratislavy zavítajú z Anglicka: Zed Bias – legenda žánrov UK garage a 2-step, a Aries, jeden z najpopulárnejších jungle dídžejov na svete. Vychutnať si budete môcť aj King Shiloh, celosvetovo obľúbený Roots Reggae sound system s Holandska, alebo americký kolektív dídžejov a producentov Dub-Stuy, ktorí sa predstavia s Jahdanom Blakkamoorom, raperom a reggae umelcom známym z formácie Noble Society.

Žáner zvaný "basshall" osobne predvedie taliansky dídžej a producent Kybba. Jeho sety sú novodobou fúziou žánrov dancehall, afrobeat a moombahton. Zahraničných hostí doplní český jungle producent a DJ Hundread. 


Slovenskú scénu zastúpia raperi aj jazzový veterán 

Aj domáca scéna bude mať na Uprisingu 2022 bohaté zastúpenie. Svoju účasť potvrdili Tono S., Modré Hory a Rest, pôvodom Slovák momentálne žijúci v Prahe, ktorý dorazí spoločne s DJ Herby. Echoboy, pôvodne známy ako Riddim Tuffa, predstaví nový projekt zameraný na dubstep a rootstep.

Špeciálnu príchuť bude mať určite koncert Petra Lipu s jeho skupinou. Ikona slovenského jazzu sa na festivale predstaví prvýkrát a pre mnohých je to možno prekvapujúca voľba. S festivalom ho však spája osoba Pavla Daněka, s ktorým desaťročia spolupracuje na organizovaní festivalu Bratislavské jazzové dni. A práve Daněk v začiatkoch veľmi pomohol organizátorom Uprisingu, ktorí ho považujú za svojho mentora. Keď mal Uprising v roku 2017 desiate narodeniny, ďakovali mu na pódiu pri krájaní torty, teraz na festival pozvali jeho dlhoročného súputníka a určite si jeho vystúpenie nenechá ujsť ani samotný pán Daněk.

O Petrovi Lipovi je známe, že spoluprác s mladšou generáciou a ani odbočiek k iným žánrom sa nevyhýba, práve naopak. Uvidíme teda, či na festivale zameranom primárne na jamajskú hudbu, ponúkne aj nejaké prekvapenie v rámci svojho repertoáru alebo si privedie nečakaných hostí. 


Všetky lístky zakúpené na festival Uprising 2020 a 2021 sú platné na tohtoročný Uprising Festival 2022. V predaji je zároveň úplne nová edícia tlačených festivalových vstupeniek ako aj limitovaný počet VIP vstupeniek! Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke www.uprising.sk. 

Facebook event Uprising 2022

Vypočujte si aktuálny festivalový playlist na Spotify 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu poskytol Sveťo Moravčík. Správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: De La Soul, Peter Lipa