Album Splendor bratislavskej post-rockovej kapely The Ills bude mať v septembri tohto roka 10. narodeniny. Jeho CD aj vinylová verzia je už niekoľko rokov vypredaná, bývalí aj súčasní členovia sa napriek tomu namiesto reedície týchto nosičov rozhodli nahrávku pripomenúť v limitovanej verzii na audiokazete s vynoveným obalom.


Ako zneli The Ills pred desiatimi rokmi? Kapela sa vtedy v krátkom čase posunula obrazne i fyzicky - od skúšania insitných inštrumentálnych skladieb v obývačke k prvým ambicióznejším pokusom z debutu, až ku koncertnej zohratosti a ucelenejším skladbám poháňaným nápadmi vtedajších gitaristov Martina Krajčíra a Adama Kobydu. 

"Splendor je album, ktorým sa z The Ills stala skutočná kapela," hovorí prvý menovaný, ktorý sa dnes naplno venuje svojmu sólovému elektronickému projektu Isobutane. 

Priaznivú odozvu na album po vydaní podčiarklo aj Rádio_FM, ktoré zaradilo Splendor ako jediného slovenského zástupcu do výberu najlepších 30 albumov roka 2012.

Naživo a za dva dni

"Prvé, čo sa mi vybaví, je nahrávanie na Slavíne v skúšobni Čistých tvarov," spomína s odstupom rokov Adam Kobyda. "Aj keď to bol druhý album kapely, tentokrát som mal naozaj pocit, že ideme nahrávať dopredu pripravený a vyskúšaný materiál s rozumnými melódiami." 

Platňa sa nahrávala počas dvoch dní v marci 2012 za prítomnosti mini-publika zloženého z kamarátov kapely. "Všetci sme boli v jednej miestnosti, ak sa niekto pomýlil, smola, museli sme ísť znova a znova," pripomína Adam atmosféru nahrávania.

Staronový obal

Splendor vychádza k desiatemu výročiu na kazete v limitovanom náklade 30 kusov s farebnejšou verziou pôvodného obalu, ktorý vytvoril pôvodný autor Jonathan Fox. Ide o druhú kazetu kapely, ktorú vydavateľstvo Exitab v posledných mesiacoch poslalo do sveta - vlani vyšla novozmixovaná verzia ich debutu To Wish Impossible Things pod názvom T.W.I.T.

Obe kazety sú dostupné na Bandcampe kapely a vydavateľstva Exitab, album Splendor tiež poslucháči nájdu na všetkých hlavných streamingovych službách.



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Filip Drábek z vydavateľstva Exitab. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: The Ills