Pieseň Chýbanie je v poradí druhá z albumu Mirror Me, ktorý slovenská kapela Tolstoys vydá vo februári 2022 pod vydavateľstvom Slnko Records. Kontrastom k jemnej baladickej skladbe je videoklip s virtuálnymi avatarmi z dielne pražského ateliéru GizmoLab.

Pieseň Chýbanie veľmi otvorene a úprimne odhaľuje príbeh, ktorý vedúca dvojica skupiny Tolstoys, speváčka, skladateľka a textárka Ela Tolstova a basgitarista Michal Smetana, prežívali na vlastnej koži. V piesni spievajú o tom, že vzťahy proste niekedy nevyjdú, a tak je to v poriadku. Nemusíme vždy hľadať vinníka, či hádať sa. Niekedy je to jednoducho o nesprávnom načasovaní a nepredvídateľnom slede situácií. Zmena prostredia alebo ročného obdobia prináša zmierenie a vnútorný pokoj aj v samote.

"Chyba nie je v nás, keď pod čerešňou nenájdeme pokoj. Chýbanie je v nás, tak stretnime sa tu zas o rok," spievajú Ela a Michal unisono v prvom refréne, ktorý vystihuje celú myšlienku textu. V pesničke o plne zmierenom rozchode dvoch mladých ľudí cítiť veľký smútok, vyspelosť, rozvážnosť, no aj mystično a magický realizmus. Ten zvýrazňuje vizuál, v ktorom sa z hlavných protagonistov stali 3D avatari na čarovnom ostrove v oblakoch, pod rozkvitnutými čerešňami na lúke plnej omamných voňavých fialiek.  


"Inšpirovali sme sa mystikou ľudových povier a zvykov, aj napriek tomu, že väčšina z nás žije v ich kontraste. Naše prastaré mamy pripisovali prvomájovému bozku pod čerešňou v plnom kvete magické účinky. Takto pobozkaná žena by mala mať veľa lásky po celý rok. Ale čo keď pusu nedostane? Čo ak to nevyjde? Zamilovaná, ružová, jarná atmosféra, kedy všetko rozkvitá, je v silnom kontraste so smútkom a bolesťou z prvého veľkého rozchodu, ktorý sme s Michalom zažili a preniesli sme to všetko do piesne," dodala Ela Tolstova.

Skladba Chýbanie vznikla ešte pred spoluprácou s dvojicou berlínskych producentov Drew Deal a Zino Mikorey, no práve pre svoju osobnú sentimentálnosť a emočnú silu sa dostala aj na album Mirror Me. Tak ako ku každej skladbe z albumu, aj k tejto mesiac po jej vydaní, 22. augusta, vyjde remix. Tentokrát si novú pieseň Tolstoys podľa seba prerobí slovenský elektronický producent Whithe, ktorý tvorí prevažne atmosferickú, ambientnú, experimentálnu ale aj tanečnú klubovú hudbu. 

S fialkami je spojený aj merch k tejto piesni. Ela s huslistkou Frederikou si povedali, že ho tentokrát vyrobia sami. Nazbierali fialky, vysušili ich, zalaminovali, objednali korálky, riečne perly a vyrobili náhrdelníky. Na každom je prívesok s vysušenou fialkou, ktorá má symbolizovať nový singel. 

Tolstoys v lete odohrajú štyri exkluzívne koncerty, na ktorých predstavia kompletne celý repertoár z ešte nevydaného albumu Mirror Me. Okrem novinky z neho kapela ešte v máji zverejnila prvý singel Describe My Name. Spolu s ďalšími ešte nezverejnenými piesňami ich budete môcť počuť naživo v koncertnej predpremiére, pol roka pred vydaním a to konkrétne na týchto miestach:

19. 8. - Liptovský Mikuláš, Diera do sveta
22. 8. - Bratislava, Hviezdoslavovo námestie
28. 8. - Rimavská Sobota, FRAJ festival
10. 9. - Hlohovec, Hlohovský zámok 


Biografia

Tolstoys je bratislavská kapela okolo speváčky Ely Tolstovej a basgitaristu Michala Smetanu, ktorí momentálne žijú v Prahe. Vďaka debutu Botanika (2017), na ktorom hudobníci úspešne rozvíjajú schému dream popu s prvkami akustickej hudby a elektroniky, sa kapele podarilo úspešne etablovať na slovenskej i českej scéne.

V období medzi oboma albumami Tolstoys vydali tri single - Olivy, Tempo a Tri mestá. Druhý album Mirror Me vyjde 22. 2. 2022 opäť vo vydavateľstve Slnko Records. Tolstoys okrem ústrednej dvojice tvoria Pavol Rehák (klavír), Matej Herceg (bicie, perkusie), Frederika Camastrová (husle) a po novom aj druhý bubeník Lukáš Brabec.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Tolstoys poskytla PR manažérka Zuzana Suchová. Tlačovú správu sme upravili. Novinky skupiny môžete sledovať na oficiálnom webe tolstoys.sk a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Foto: Samuel Alex