18-ročná Hailee Steinfeld má zrejme všetky predpoklady na to, aby sa stala novou veľkou popovou hviezdou. Jej kariéra je zaujímavá už teraz, nezviditeľnila sa totiž v talentových šou ani účinkovaním v disneyovských produkciách, ako tomu bolo v prípade Miley Cyrus, Demi Lovato či Seleny Gomez. Do sveta hudby prichádza ako jeden z najväčších talentov Hollywoodu.

Hailee Steinfeld začala s herectvom už v ôsmich rokoch a spočiatku získavala skúsenosti najmä účinkovaním v krátkych nezávislých filmoch. Prvý väčší úspech jej priniesla snímka She's a Fox z roku 2009 a keď krátko po jej vydaní ako 13-ročná v konkurencii 15-tisíc dievčat vyhrala kasting na účinkovanie vo westernovom filme Skutočná guráž (True Grift, 2010) kultových bratov Coenovcov, bolo jasné, že sa zrodila hviezda. Po boku Jeffa Bridgesa a Matta Damona si zahrala dievča, ktoré sa rozhodne pomstiť svojho zavražedeného otca, a získala zaslúženú nomináciu na Oscara za najlepší ženský výkon vo vedľajšej úlohe.

O pár mesiacov neskôr sa stala novou tvárou talianskej módnej značky Miu Miu, vo filmovom priemysle však na ďalšiu veľkú úlohu čakala dlhšie. Prišla s adaptáciou Rómea a Júlie (2013), v ktorej stvárnila hlavnú ženskú hrdinku, film však prepadol komerčne aj u kritikov. O niečo lepšie dopadol akčák 3 dni na zabitie (2014), v ktorom sa predstavila spolu s Kevinom Costnerom, a westernovú rolu si znovu zahrala vo filme The Keeping Room (2014).

Najviac sa však znovu zviditeľnila tento rok vďaka hudobnej komédii Ladíme 2 (Pitch Perfect 2), v ktorej hrá novú členku a cappella skupiny Barden Bellas. S dovŕšením veku dospelosti tak herečka a modelka dostala možnosť ukázať aj svoj hudobný talent a rozhodla sa to využiť naplno. Okrem toho, že ústrednú pieseň Flashlight od Jessie J spieva v samotnom filme, ju na svojom Youtube kanáli ešte v máji zverejnila v akustickej podobe. Dnes má video takmer dva milióny prehratí a multitalentovaná kráska sa podobným spôsobom odprezentovala aj v nedávno zverejnenom videu kanadského pesničkára Shawna Mendesa, v ktorom si jeho hit Stitches zaspievali spoločne ako duet.


Masturbácia je nezávislosť

O to väčším prekvapením bolo, keď po pokojných akustických skladbách zverejnila svoj avizovaný debutový singel Love Myself. Pieseň z produkcie švédskeho dua Mattman & Robin (Taylor Swift, Tove Lo, Carly Rae Jepsen) je doslova nabitá energiou a verím, že ak by ju nahrala ktorákoľvek už "zabehnutá" súčasná popová hviezda, v americkom rebríčku Billboard by okamžite po vydaní smerovala minimálne do prvej dvadsiatky. Popová hymna o sebestačnosti v uspokojovaní vlastných túžob sa zatiaľ umiestnila až na 96. mieste rebríčka, no po zverejnení roztancovaného videoklipu, ktorý má za prvý týždeň od zverejnenia vyše 1,5 milióna pozretí, by sa mohla postupne prepracovať vyššie.

S podporou silného vydavateľstva Republic Records (Universal Music), ktoré plánuje vydať jej debutový album, je vysoko pravdepodobné, že vstup mladej herečky do sveta popu bude úspešný. V prípade singla Love Myself si navyše získala značnú pozornosť médií nielen jeho hudobnou chytľavosťou, ale aj odvážnym textom, v ktorom nejde len o citovú ale aj fyzickú nezávislosť. "Budem sa milovať, nie, nepotrebujem nikoho iného (milujem sa), nemôžem si pomôcť, nie, nepotrebujem nikoho iného, vždy, keď sa mi to páči (milujem sa)," spieva v refréne.

Nevulgárny, no zároveň celkom jednoznačný text o sexuálnom sebauspokojovaní, na ktoré v klipe vtipne odkazuje aj tričko s nápisom "Self Service" (v preklade samoobsluha), je tu v širšom zmysle metaforou pre nezávislosť a emancipáciu. Skladby, ktorými chcú speváčky prispieť k vyššiemu sebavedomiu mladých žien, sú v súčasnosti veľkým trendom, a práve preto vymyslieť spôsob, ako túto tému poňať originálne, nie je ľahké. Hailee Steinfeld sa to podarilo a veľmi umne zároveň využíva staré známe heslo "sex predáva". A pritom ani nemusí v klipe pútať pozornosť erotikou, stačí, že o nej spieva.


Autor: Patrik Marflák
Foto: AP Photo/Matt Sayles