Mladá slovenská speváčka Agi Hlavenková predstavila svoj premiérový singel s názvom Vesmír. Prvýkrát zaujala v súťaži Česko Slovensko má talent, v ktorej skončila tesne pred semifinále. Táto skúsenosť a pozitívne ohlasy poroty či divákov ju však povzbudili a naviedli na hudobnú kariéru.

Už od minulého roka má svoju kapelu Agi Hlavenková Band, v ktorej hrajú Martina Čulíková (bicie), Damian Szabó (klavír) a Jakub Kolesár (basgitara). Tento rok sa predstavili napríklad na festivale Zvuk for Štiavnica.

Svoj debutový singel Vesmír
 však talentovaná 21-ročná hudobníčka nahrala s inou zostavou. Okrem jej klaviristu, ktorý do pesničky nahral sólo, sa na piesni podieľal aj klávesák kapely Billy Barman Jakub Tvrdík, bicie nahral Tomáš Hríbik (kapela SAYS a Katarína Máliková) a basgitaru Laura Jašková

Text aj hudbu si zložila Agáta sama ešte v januári 2018. Popový singel s prvkami jazzu vydala spoločne s videoklipom natočeným v Pálfiovskom kaštieli v Malackách v spolupráci s kameramanom a režisérom Oliverom Bahúlom. Hoci pieseň, ktorá je jej prvým sólovým singlom, nahrala s inými hudobníkmi, v klipe na nástrojoch hrajú členovia jej kapely. Objavujú sa v ňom tiež ďalší Agini kamaráti a kolegovia z hudobnej scény, ktorí zdieľajú myšlienku skladby, napríklad speváčka Michaela Husárová alias M.U.S.


Pieseň vznikla vďaka hre 

Zrod skladby Vesmír bol pomerne netypický. Vznikla pri hre, v ktorej ju kamarátka vyzvala v skladaní na tému vesmír. "Námet som vtedy poňala po svojom a do tvorby som vložila svoje vtedajšie pocity," hovorí Agi Hlavenková. Ako dodáva vo svojom "vesmíre" sa snaží uvoľniť od zbytočných spoločenských tlakov a pravidiel. "Pieseň znázorňuje všetko to, čo je vo mne. Hoci sa ma okolitý svet snaží rôznymi spôsobmi ovplyvniť a oklamať, môj vesmír mi nikto nevezme."

V súčasnosti Agi hráva so svojou kapelou. Mladé zoskupenie najskôr hrávalo najmä coververzie, čoraz viac však na koncertoch prináša aj vlastné skladby v slovenčine, ale aj angličtine. Tvorbu chce speváčka v budúcnosti pretaviť aj do prvého albumu. "Hrávame prevažne v okolí Bratislavy, no postupne sa dostávame aj do iných kútov Slovenska. Toto leto sme napríklad navštívili Banskú Štiavnicu alebo Brezno." Najbližší koncert odohrajú dnes (22.8.) v Malackách práve na nádvorí Pálfiovského kaštieľa, kde pred pár týždňami nakrúcali svoj prvý videoklip.

Neúspech v ČS má talent ju neodradil

Agi sa predstavila slovenskej verejnosti v poslednej sérii súťaže Česko Slovensko má talent. Skladbu Valerie sa snažila precítiť tak ako jej vzor Amy Winehouse, ktorá túto pieseň od málo známej indie-rockovej kapely The Zutons preslávila. Vtedy 20-ročná speváčka svojím vystúpením zdvihla divákov zo stoličiek a vyslúžila si standing ovation.

"Vy takmer spĺňate to, ako by mal vyzerať víťaz tohtoročného Talentu. Hľadám vás," hodnotil jej vystúpenie nadšený Jaro Slávik. "Prečo takmer?" ohradila sa následne Marta Jandová. Agi síce dostala štyrikrát áno, ale v silnej konkurencii nielen hudobných talentov napokon zo súťaže vypadla prekvapivo skoro. Táto skúsenosť ju však povzbudila a usmernila k jej ďalšiemu hudobnému rozvoju, ktorý je pri porovnaní súťažného vystúpenia a jej vlastnej tvorby evidentný.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Agáta Hlavenková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.