Decembrové vystúpenia skupiny IMT Smile a medzinárodne úspešného umeleckého súboru Lúčnica prinesú do Bratislavy a Košíc unikátne spojenie hudby, tanca, krásy a energie. Viac o projekte prezradili minulý týždeň na tlačovej konferencii Ivan Tásler, Marián Turner a Ján Ďurovčík.

Hudobno-tanečný projekt absolvuje v predvianočnom období len dve vystúpenia - 13. decembra v bratislavskej Incheba Aréne a 18. decembra v košickej Steel Aréne. Hity IMT Smile počas oboch večerov odznejú v netradičných nových úpravách s orchestrom, speváckou skupinou Lúčnice a s choreografiami umeleckého vedúceho Lúčnice Štefana Nosáľa. "Verím, že to spojenie bude mať význam, že to nie je len hudobno-tanečné spojenie, bude to o niečom viac, o národnej hrdosti, o slovenskej histórii, o silných emóciách a energiách. Toto ma na tomto projekte láka, spojenie, ktoré chystáme už rok a pol, a už teraz sa ho neviem dočkať," povedal pre TASR líder IMT Smile Ivan Tásler.

IMT Smile a tanečnice z Lúčnice Zdroj: Lenka ImrichováIMT Smile a tanečnice z Lúčnice - viac fotiek

Režisérom projektu je Ján Ďurovčík, ktorý bol v minulosti taktiež členom Lúčnice. "Mám k obom telesám neskutočný vzťah, rovnako k obom lídrom týchto telies, u profesora Nosáľa je to niečo iné, lebo je to môj učiteľ, mentor, vážim si to, že už dvadsať rokov mi vkladá dôveru, že režírujem jeho programy. Rovnako je to s IMT Smile, jednoducho tú kapelu zbožňujem, síce v rockovej oblasti, ale patria ku klenotom tohto národa, sú emoční, rytmickí, tvárni. Urobiť takýto program je famózne, veľká výzva," povedal na tlačovej konferencii známy režisér a choreograf.

V celej 66-ročnej histórii Lúčnice je to len druhýkrát, čo sa súbor podujal na podobnú spoluprácu. Prvýkrát súbor absolvoval spojenie s pop/rockovou kapelou pred 20 rokmi. Išlo o spoločné vystúpenia so skupinou Elán. "Sme presvedčení, že toto spojenie bude úspešné. Overili sme si to na spontánnej akcii, ktorú sme mali. Bol to aktív Lúčnice na jar minulého roku, kde boli IMT Smile našimi hosťami a prekvapením pre súbor. Veľmi dobre sme sa zabavili, naši členovia poznajú ich piesne a boli nadšení, postupne sa všetci presunuli na javisko," prezradil pre TASR riaditeľ Lúčnice Marián Turner. "Tam vznikla aj prvá myšlienka spoločného projektu, tak vznikol aj videoklip k piesni S.O.S., ktorý mal úspech. Myslím, že nový program má logiku práve v tom, že obidva súbory vychádzajú z tradičnej tvorby, obidva sú založené na slovenskej kultúre. Síce v odlišných žánroch, ale práve to bude pri tomto prepojení zaujímavé," dodal.


Zdroj: TASR
Foto: Lenka Imrichová

Súvisiaci interpreti: IMT Smile