Česko-poľská hviezda Ewa Farna sa preslávila najmä energickými skladbami v štýle pop rocku či tanečného popu. Duet, ktorý nahrala s u nás nie veľmi známym pesničkárom Davidom Stypkom, je však z úplne iného súdka. V emotívnej pesničke krásne ladí so speváckym partnerom a nadčasový vizuál podčiarkuje jej prirodzenú krásu.

Ewu Farnu slovenským fanúšikom predstavovať netreba, no vďaka novej spolupráci ju môžeme spoznať trochu inak než doteraz. Vďaka za to patrí aktuálnemu objavu českej hudobnej scény, ktorým je výnimočný spevák, skladateľ a textár David Stypka. Album neboj., ktorý je jeho druhou nahrávkou s kapelou Bandjeez, vyšiel na jar tohto roka a u českých kritikov aj fanúšikov zbiera samé nadšené ohlasy. Niet divu, taký vyzretý umelec sa na scéne neobjavuje každý rok. Nejde však o žiadneho nováčika.

Stypka má už 38 rokov, takže má už všeličo zažité - aj v hudbe, hoci do širšieho povedomia sa dostal až minulý rok s EP nahrávkou Jericho, ktorá okrem iných očarila aj Janu Kirschner. Jeho hlavnými prednosťami sú nezameniteľná charizma s absolútne uveriteľnou naliehavosťou v hlase a silné pesničky s výbornými textami. Ak by sme ho mali k niekomu prirovnať, hlasovo je niekde medzi Xindlom X a Davidom Kollerom, no štýlom a prejavom má jednoznačne bližšie k druhému menovanému. Pri niektorých skladbách si možno spomeniete aj na Richarda Müllera v období na prelome tisícročí.

Aj kvôli týmto podobnostiam by David Stypka a Bandjeez nepochybne mohli mať úspech aj na slovenských pódiách, no zatiaľ sa u nás nepredstavili. Možno práve spolupráca s Ewou Farnou im otvorí nové dvere. Skladba s názvom Dobré ráno, milá je po piesňach Vrány taky a Jericho tretím singlom z nového albumu, no zároveň prvým, ktorý sa neobjavil aj na minuloročnom EP. Jeden z vrcholov oceňovanej nahrávky podčiarkuje vizuálne jednoduchý, no veľmi pôsobivý čiernobiely videoklip. Jeho autorom a režisérom je Jonáš Červinka (na hudobnej scéne známy ako Lipo), ktorý úplne rezignoval na aktuálne trendy a pieseň iba citlivo doplnil nadčasovou obrazovou poetikou inšpirovanou fotografiami Josefa Sudeka a Františka Drtikola.


Pre talentovaného pesničkára bola spolupráca so speváčkou, ktorá je súčasťou šoubiznisu už od svojej puberty, veľkým zážitkom. "Spolupráca s Ewou ako v štúdiu, tak pri nakrúcaní videa pre mňa bola veľkou skúsenosťou. Ewa je profesionál každou bunkou. Navyše vždy prináša milú a priateľskú atmosféru. To isté platí o režisérovi videa. Jonáš je tvorivý človek, ktorý presne vie, čo chce a ako to dosiahne. Bolo to pomerne náročné nakrúcanie, ale len čo skončilo, vravel som si, že s tými ľuďmi pôjdem znovu kedykoľvek do čohokoľvek," uviedol David Stypka pre médiá.

"Davida som predtým nepoznala, aj keď sme z rovnakého kraja. No bez akýchkoľvek predsudkov som si pieseň pustila. Má nádherný text, a keď mi znela v hlave týždeň, ozvala som sa, že sa jej neviem zbaviť a idem do toho. Veľmi sa tomu teším. David má uhrančivý hlas, tvorivý talent a ja som sa zase mohla prejaviť v inej polohe, ako ma je počuť najčastejšie," doplnila Ewa Farna.

PS: Článok mal byť pôvodne postavený na Ewe Farnej, no napokon je najmä o jej speváckom partnerovi a autorovi skladby. Titulok aj fotku sme sa však rozhodli nechať akoby bol článok hlavne o Ewičke. Týmto sa ospravedlňujeme za zavádzanie, ale je to pre dobro veci a snáď nám to odpustíte, pretože Stypkova tvorba naozaj stojí za objavenie. A koľkí z vás by klikli na článok o umelcovi, ktorého nepoznáte? Navyše je pravda, že Stypka ukázal známu speváčku v polohe, ktorá u nej nie je častá a mimoriadne jej svedčí. Snáď takých pesničiek bude s jej pribúdajúcim vekom čoraz viac.

PS2: Ewa Farna sa vydala a bola to vraj supertajná svadba.

Celý album .neboj môžete počúvať na Deezeri, naozaj stojí za to:



Text: Hudba.sk, pm + TASR (Universal Music)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Ewa Farna